Citaten van A. Schopenhauer met alleen

A. Schopenhauer

A. Schopenhauer

Duits filosoof

Leefde van: 1788 - 1860

Categorie: Filosofen Land: FlagDuitsland

Geboren: 22 februari 1788 Gestorven: 21 september 1860

Over A. Schopenhauer

Duits filosoof, was de zoon van een koopman. Zijn moeder (Johanna) en zijn zuster (Adèle) werden bekend als romanschrijfsters. Hij werd door zijn vader voor de handel bestemd, maar na diens zelfmoord in 1805 volgde Schopenhauer zijn eigen wens door in enkele jaren het gymnasiumprogramma in te halen en aan de universiteiten van Göttingen en Berlijn natuurwetenschappen en filosofie te studeren. In 1813 promoveerde hij in Jena en in de daaropvolgende jaren schreef hij zijn hoofdwerk, Die Welt als Wille und Vorstellung, waarna hij in 1820 in Berlijn als privaatdocent werd toegelaten. Door zijn zelfverzekerde en agressieve houding vooral ten opzichte van Georg Wilhelm Friedrich Hegel kreeg hij nauwelijks toehoorders, zodat hij in 1831 bij de cholera-epidemie Berlijn verliet om er nooit meer terug te keren. Hij bleef verder in Frankfurt wonen, waar hij leefde van de erfenis van zijn vader. Pas in 1853 werd hij beroemd, na een artikel over hem in de Westminster Review, dat ook in Duitsland verscheen. Met het politiek gebeuren liet hij zich niet in: zijn uitlatingen hierover doen hem als conservatief en antirevolutionair kennen.

  • Als een God deze wereld gemaakt heeft, dan zou ik niet die God willen zijn; haar ellende zou me het hart uiteenrijten.
  • Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt.
  • De meest zekere manier om niet heel ongelukkig te worden is niet te verlangen heel gelukkig te worden.
  • Het genie woont slechts één verdieping hoger dan de waanzin.
  • Wie zeer veel en bijna de ganse dag leest, verliest geleidelijk het vermogen om zelf te denken, evenals iemand, die altijd rijdt, tenslotte het lopen verleert. Dit nu is het geval met zeer veel geleerden: zij hebben zich dom gelezen.
  • Het is een algemeen heersende dwaling veel te veel waarde aan de mening van anderen te hechten.
  • Bescheidenheid bij de middelmatigen is louter eerlijkheid; bij de grote talenten is het huichelarij.
  • Het afnemen van alle krachten, bij het toenemen van de ouderdom is stellig zeer droevig, maar het is noodzakelijk, daar anders de dood te zwaar zou vallen.
  • Het publiek is zo onnozel, dat het liever het nieuwe dan het goede leest.
  • Een indrukwekkend bewijs van de erbarmelijke subjectiviteit van de mens levert de astrologie, die de loop van hemellichamen op het armzalige ik betrekt.
  • Hoe meer een mens tot volkomen ernst in staat is, des te hartelijker kan hij lachen.
  • Wat de mensen hun noodlot noemen, bestaat meestal uit hun eigen stommiteiten.
  • Vergeven en vergeten betekent opgedane kostbare ervaringen uit het raam gooien.
  • De eer is het uiterlijk geweten en het geweten de innerlijke eer.
  • De eerste veertig jaren van ons leven leveren de tekst, de volgende dertig het commentaar daarop.
  • Elke natie spot over de andere, en alle hebben gelijk.
  • Tegen het einde van het leven gaat het als tegen het eind van een gemaskerd bal, als de maskers worden afgenomen. Men ziet dan wie degenen, met wie men gedurende zijn leven in aanraking is gekomen, eigenlijk zijn geweest.
  • Niemand kan over zichzelf heenkijken, d.w.z. ieder ziet in de ander alleen wat hij zelf is.
  • Wie in de wirwar van zaken of pleziertjes maar raak leeft zonder ooit nog bij het verleden stil te staan, die raakt zijn heldere bedachtzaamheid kwijt.
  • De kranten zijn de secondenwijzers der geschiedenis. Ze zijn echter niet alleen meestal van onedeler metaal dan de beide andere, maar lopen ook slechts zelden goed.
+17

Citaten 1 t/m 10 van 11.

  • Geheel zichzelf zijn mag men slechts, zolang men alleen is; wie dus niet van de eenzaamheid houdt, houdt ook niet van de vrijheid, want slechts wanneer men alleen is, is men vrij.
    Origineel: Ganz er selbst sein darf jeder nur solange er allein ist: wer also nicht die Einsamkeit liebt, der liebt auch nicht die Freiheit: denn nur wenn man allein ist, ist man frei.
    A. Schopenhauer
    - +
    +709
  • Geheel eerlijk heeft iedereen het tenslotte toch alleen maar met zichzelf voor en hoogstens nog met zijn kind.
    Origineel: Ganz ehrlich meint ein jeder es am Ende doch nur mit sich selbst und höchstens noch mit seinem Kinde.
    A. Schopenhauer
    - +
    +18
  • Niemand kan over zichzelf heenkijken, d.w.z. ieder ziet in de ander alleen wat hij zelf is.
    Origineel: Keiner kann über sich sehen. Hiermit will ich sagen: jeder sieht am andern nur so viel, als er selbst auch ist.
    Aphorismen zur Lebensweisheit Paränesen und Maximen
    A. Schopenhauer
    - +
    +14
  • De kranten zijn de secondenwijzers der geschiedenis. Ze zijn echter niet alleen meestal van onedeler metaal dan de beide andere, maar lopen ook slechts zelden goed.
    Origineel: Die Zeitungen sind der Sekundenzeiger der Geschichte. Derselbe ist meistens nicht nur von anderem Metalle als die beiden anderen, sondern geht auch selten richtig.
    Parerga und Paralipomena II, 19 Zur Metaphysik des Schönen und Ästhetik
    A. Schopenhauer
    - +
    +12
  • De goede wil is in de moraal alles, maar in de kunst niets. Daar geldt, zoals het woord reeds aanduidt, alleen het kunnen.
    Origineel: Der gute Wille ist in der Moral Alles; aber in der Kunst ist er nichts: da gilt, wie schon das Wort andeutet, allein das Können.
    Die Welt als Wille und Vorstellung II, 31. Vom Genie.
    Voor de volledige tekst zie: www.zeno.org
    A. Schopenhauer
    - +
    +8
  • Een grote menigte slechte schrijvers leeft alleen van de zotheid van het publiek om niets te willen lezen dan wat heden gedrukt is: de journalisten!
    Origineel: Eine große Menge schlechter Schriftsteller lebt allein von der Narrheit des Publikums, nichts lesen zu wollen, als was heute gedruckt ist – die Journalisten.
    A. Schopenhauer
    - +
    +6
  • Wat ik moeilijk alleen kan laten is mijn eigen bibliotheek of de openbare bibliotheek. In een wereld zonder boeken zou ik al lang wanhopig zijn geweest.
    Origineel: Was mir allein schwerfällt zu verlassen, ist meine eigene oder die öffentliche Bibliothek. Ohne Bücher auf der Welt wäre ich längst verzweifelt.
    Brief, aan zijn vriend Osann, 1822
    A. Schopenhauer
    - +
    +3
  • Door dat wat we doen, ervaren we alleen wat we zijn.
    Origineel: Durch das, was wir tun, erfahren wir bloß, was wir sind.
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
  • Je leert alleen zo nu en dan iets; maar je vergeet de hele dag.
    Origineel: Man lernt nur dann und wann etwas; aber man vergißt, den ganzen Tag.
    Parerga und Paralipomena (1851) II, 26
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
  • Zolang het resultaat van een hachelijke zaak nog ongewis is, mag geen sprake zijn van twijfel maar alleen van onwrikbaarheid.
    Origineel: So lange der Ausgang einer gefährlichen Sache nur noch zweifelhaft ist, [...] vorhanden ist, darf an kein Zagen gedacht werden, sondern bloß an Widerstand.
    Parerga und Paralipomena (1851) II, 5
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
De beste A. Schopenhauer met alleen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van A. Schopenhauer?

De twee beroemdste citaten van A. Schopenhauer zijn:

  • "Geheel zichzelf zijn mag men slechts, zolang men alleen is; wie dus niet van de eenzaamheid houdt, houdt ook niet van de vrijheid, want slechts wanneer men alleen is, is men vrij."
  • "Geheel eerlijk heeft iedereen het tenslotte toch alleen maar met zichzelf voor en hoogstens nog met zijn kind."

Wat zijn beroemde boeken van A. Schopenhauer?

Een aantal beroemde boeken van A. Schopenhauer zijn "Parerga und Paralipomena", "Aphorismen zur Lebensweisheit" en "Die Welt als Wille und Vorstellung".

Wanneer leefde A. Schopenhauer?

A. Schopenhauer is geboren in 1788 en gestorven in het jaar 1860.