Citaten van A. Schopenhauer met zien

A. Schopenhauer

A. Schopenhauer

Duits filosoof

Leefde van: 1788 - 1860

Categorie: Filosofen Land: FlagDuitsland

Geboren: 22 februari 1788 Gestorven: 21 september 1860

Over A. Schopenhauer

Duits filosoof, was de zoon van een koopman. Zijn moeder (Johanna) en zijn zuster (Adèle) werden bekend als romanschrijfsters. Hij werd door zijn vader voor de handel bestemd, maar na diens zelfmoord in 1805 volgde Schopenhauer zijn eigen wens door in enkele jaren het gymnasiumprogramma in te halen en aan de universiteiten van Göttingen en Berlijn natuurwetenschappen en filosofie te studeren. In 1813 promoveerde hij in Jena en in de daaropvolgende jaren schreef hij zijn hoofdwerk, Die Welt als Wille und Vorstellung, waarna hij in 1820 in Berlijn als privaatdocent werd toegelaten. Door zijn zelfverzekerde en agressieve houding vooral ten opzichte van Georg Wilhelm Friedrich Hegel kreeg hij nauwelijks toehoorders, zodat hij in 1831 bij de cholera-epidemie Berlijn verliet om er nooit meer terug te keren. Hij bleef verder in Frankfurt wonen, waar hij leefde van de erfenis van zijn vader. Pas in 1853 werd hij beroemd, na een artikel over hem in de Westminster Review, dat ook in Duitsland verscheen. Met het politiek gebeuren liet hij zich niet in: zijn uitlatingen hierover doen hem als conservatief en antirevolutionair kennen.

  • Als een God deze wereld gemaakt heeft, dan zou ik niet die God willen zijn; haar ellende zou me het hart uiteenrijten.
  • Niets is gemakkelijker dan zo te schrijven dat geen mens het begrijpt; niets is moeilijker dan belangrijke gedachten zo uit te drukken dat ieder mens ze begrijpt.
  • De meest zekere manier om niet heel ongelukkig te worden is niet te verlangen heel gelukkig te worden.
  • Het genie woont slechts één verdieping hoger dan de waanzin.
  • Wie zeer veel en bijna de ganse dag leest, verliest geleidelijk het vermogen om zelf te denken, evenals iemand, die altijd rijdt, tenslotte het lopen verleert. Dit nu is het geval met zeer veel geleerden: zij hebben zich dom gelezen.
  • Het is een algemeen heersende dwaling veel te veel waarde aan de mening van anderen te hechten.
  • Bescheidenheid bij de middelmatigen is louter eerlijkheid; bij de grote talenten is het huichelarij.
  • Het afnemen van alle krachten, bij het toenemen van de ouderdom is stellig zeer droevig, maar het is noodzakelijk, daar anders de dood te zwaar zou vallen.
  • Het publiek is zo onnozel, dat het liever het nieuwe dan het goede leest.
  • Een indrukwekkend bewijs van de erbarmelijke subjectiviteit van de mens levert de astrologie, die de loop van hemellichamen op het armzalige ik betrekt.
  • Hoe meer een mens tot volkomen ernst in staat is, des te hartelijker kan hij lachen.
  • Wat de mensen hun noodlot noemen, bestaat meestal uit hun eigen stommiteiten.
  • Vergeven en vergeten betekent opgedane kostbare ervaringen uit het raam gooien.
  • De eer is het uiterlijk geweten en het geweten de innerlijke eer.
  • De eerste veertig jaren van ons leven leveren de tekst, de volgende dertig het commentaar daarop.
  • Elke natie spot over de andere, en alle hebben gelijk.
  • Tegen het einde van het leven gaat het als tegen het eind van een gemaskerd bal, als de maskers worden afgenomen. Men ziet dan wie degenen, met wie men gedurende zijn leven in aanraking is gekomen, eigenlijk zijn geweest.
  • Wie in de wirwar van zaken of pleziertjes maar raak leeft zonder ooit nog bij het verleden stil te staan, die raakt zijn heldere bedachtzaamheid kwijt.
  • Niemand kan over zichzelf heenkijken, d.w.z. ieder ziet in de ander alleen wat hij zelf is.
  • De kranten zijn de secondenwijzers der geschiedenis. Ze zijn echter niet alleen meestal van onedeler metaal dan de beide andere, maar lopen ook slechts zelden goed.
+17

Citaten 1 t/m 8 van 8.

  • Hoe minder iemand denkt, des te minder zal aan zijn ogen ontgaan: het zien moet bij hem de plaats van het denken innemen.
    Origineel: Je weniger Einer denkt, desto mehr hat er die Augen überall: das Sehn muß bei ihm die Stelle des Denkens vertreten.
    A. Schopenhauer
    - +
    +12
  • Wij zien dat bijna alle mensen die voor echte nood en zorgen veilig zijn, nu, nadat ze eindelijk alle andere lasten van zich hebben afgewenteld, ineens zichzelf tot last zijn.
    Origineel: Demgemäß sehn wir, daß fast alle vor Noth und Sorgen geborgene Menschen, nachdem sie nun endlich alle andern Lasten abgewälzt haben, jetzt sich selbst zur Last sind.
    A. Schopenhauer
    - +
    +12
  • Velen zouden verbaasd zijn wanneer ze zien waaruit het geweten eigenlijk samengesteld is: één vijfde mensenvrees, één vijfde angst voor God, één vijfde vooroordeel, één vijfde ijdelheid en één vijfde gewoonte.
    Origineel: Mancher würde sich wundern, wenn er sähe, woraus sein Gewissen, das ihm ganz stattlich vorkommt, eigentlich zusammengesetzt ist: etwa aus einem Fünftel Menschenfurcht, einem Fünftel Deisidämonie [Gottesfurcht], einem Fünftel Vorurteil, einem Fünftel Eitelkeit und einem Fünftel Gewohnheit
    A. Schopenhauer
    - +
    +8
  • Om te filosoferen zijn dit de twee eerste vereisten: Allereerst dat men de moed heeft geen enkele vraag voor zich te houden en ten tweede, dat men alles wat vanzelf spreekt goed tot zijn bewustzijn laat doordringen om het zodoende als problematisch te gaan zien.
    Origineel: Zum Philosophieren sind die zwei ersten Erfordernisse diese: erstlich, daß man den Mut habe, keine Frage auf dem Herzen zu behalten; und zweitens, daß man alles das, was sich von selbst versteht, sich zum deutlichen Bewußtsein bringe, um es als Problem aufzufassen
    A. Schopenhauer
    - +
    +7
  • Men moet oud zijn geworden om in te zien, hoe kort het leven is.
    Origineel: Man muss alt geworden sein, also lange gelebt haben, um zu erkennen, wie kurz das Leben ist.
    A. Schopenhauer
    - +
    +6
  • De opdracht is niet zozeer om te zien wat niemand hiervoor ooit heeft waargenomen, maar na te denken over datgene wat men allemaal kan waarnemen, maar waar tot nu toe nog niet goed over is nagedacht.
    Origineel: Daher ist die Aufgabe nicht sowohl, zu sehen, was noch keiner gesehen hat, als bei dem, was jeder sieht, zu denken, was noch keiner gedacht hat
    Parerga and Paralipomena (1862) II, 116
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
  • De taak is dan ook niet om te zien wat nog niemand gezien heeft, maar om te bedenken wat nog niemand bedacht heeft.
    Origineel: Daher ist es die Aufgabe nicht sowohl, zu sehen, was noch keiner gesehen hat, als bei dem, was jeder sieht, zu denken, was noch keiner gedacht hat.
    toegeschreven
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
  • Men kan de geschiedenis ook zien als een uitbreiding op de zoölogie.
    Origineel: Andererseits könnte man die Geschichte auch ansehn, als eine Fortsetzung der Zoologie.
    Parerga und Paralipomena (1851) II, 19. Zur Metaphysik des Schönen und Ästhetik
    A. Schopenhauer
    - +
    +2
De beste A. Schopenhauer met zien citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van A. Schopenhauer?

De twee beroemdste citaten van A. Schopenhauer zijn:

  • "Hoe minder iemand denkt, des te minder zal aan zijn ogen ontgaan: het zien moet bij hem de plaats van het denken innemen."
  • "Wij zien dat bijna alle mensen die voor echte nood en zorgen veilig zijn, nu, nadat ze eindelijk alle andere lasten van zich hebben afgewenteld, ineens zichzelf tot last zijn."

Wat zijn beroemde boeken van A. Schopenhauer?

Een aantal beroemde boeken van A. Schopenhauer zijn "Parerga und Paralipomena", "Aphorismen zur Lebensweisheit" en "Die Welt als Wille und Vorstellung".

Wanneer leefde A. Schopenhauer?

A. Schopenhauer is geboren in 1788 en gestorven in het jaar 1860.