Albert Einstein
Duits - Amerikaans natuurkundige
Leefde van: 1879 - 1955
Categorie: Wetenschappers Land: Duitsland
Geboren: 14 maart 1879 Gestorven: 18 april 1955
Over Albert Einstein
Een in Duitsland geboren, Amerikaanse natuurkundige. Hij is bekend geworden met zijn vooruitstrevende theorien over relativiteit en het bestaan van deeltjes in licht. Voor het laatste onderwerp heeft hij de nobelprijs gekregen. Einstein is op 14 maart 1879 geboren in Ulm en heeft het grootste deel van zijn jeugd doorgebrachten in Munchen, waar zijn ouders een winkeltje hadden. Al op jonge leeftijd had hij een grote belangstelling voor natuurkundige en het talent om ingewikkelde wiskundige concepten te begrijpen: op zijn twaalde leerde hij zichzelf Eucledische geometrie. In 1902 kreeg hij een betrekking op het Zwitsers patenten bureau in Bern. Een jaar later trouwde hij met Mileva Maric. Ze kregen twee zonen, maar scheidden later.
Bestel Albert Einstein boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 8 van 8.
-
Als ik gelijk heb zullen de Duitsers zeggen dat ik een Duitser ben en de Fransen dat ik een man van de wereld ben. Maar indien mijn theorie vals is, zullen de Fransen zeggen dat ik een Duitser ben en de Duitsers dat ik een jood ben.
Origineel:If my theory of relativity is proven successful, Germany will claim me as a German and France will declare that I am a citizen of the world. Should my theory prove untrue, France will say that I am a German and Germany will declare that I am a Jew.
Toespraak bij de Sorbonne (6 April 1922)― Albert Einstein -
Wat me echt interesseert is of God een keuze had toen hij de wereld schiep.
Origineel:What really interests me is whether God had any choice in the creation of the World.
toegeschreven― Albert Einstein -
Het meest onbegrijpelijke in de wereld is de inkomstenbelasting.
Origineel:The hardest thing in the world to understand is the income tax.
Time Magazine Brief van Einstein's accountant Leo Mattersdorf― Albert Einstein -
Het was natuurlijk een leugen wat je las over mijn religieuze overtuiging, een leugen die systematisch is herhaald. Ik geloof niet in een persoonlijke god en heb dit nooit ontkend maar mij altijd duidelijk uitgedrukt. Als er iets in mij is wat als religieus benoemd zou kunnen worden dan is dat de grenzeloze bewondering voor de structuur van de wereld voor zover die door onze wetenschap blootgelegd kan worden.
Origineel:It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.
The Human Side (1954)― Albert Einstein -
Nu is hij vertrokken van deze vreemde wereld, enige tijd voor mij. Dat betekent niks. Mensen zoals wij, die geloven in natuurkunde, weten dat het onderscheiden van verleden, heden en toekomst een illusie is.
Origineel:Now he has departed from this strange world a little ahead of me. That means nothing. People like us, who believe in physics, know that the distinction between past, present, and future is only a stubbornly persistent illusion.
Brief aan de Besso familie (Maart 1955) na de dood van Michele Besso― Albert Einstein -
Het geloof in een externe wereld, onafhankelijk van het waarnemend subject, is de basis van alle natuurwetenschap.
Origineel:Der Glaube an eine vom wahrnehmenden Subjekt unabhängige Außenwelt liegt aller Naturwissenschaft zugrunde.
― Albert Einstein -
Je kan zeggen dat het grootste mysterie in de wereld is dat het begrijpelijk is.
Origineel:One may say the eternal mystery of the world is its comprehensibility.
Physics and Reality (1936)― Albert Einstein -
Ik lig op het strand als een krokodil en laat me bakken door de zon. Ik lees nooit een krant en geef niks om de wereld.
Origineel:I lie on the beach like a crocodile and let myself be roasted by the sun. I never see a newspaper and don't give a damn for what is called the world.
Brief aan Max Born (1918)― Albert Einstein