Het achterhuis - Anne Frank
Het Achterhuis is de titel van het dagboek van Anne Frank (1929-1945). Het is genoemd naar de bijnaam van het onderduikpand op de Prinsengracht en is het verhaal van een ondergedoken jong Joods meisje ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is wereldwijd een van de meest gelezen boeken. Sinds 2009 staat Annes dagboek op de Werelderfgoedlijst voor documenten van UNESCO. Anne Frank krijgt voor haar dertiende verjaardag (12 juni 1942) een roodgeruit dagboek van haar ouders cadeau. Vanaf dat moment zal ze er, weliswaar met tussenpozen, haar gedachten en belevenissen in beschrijven. Anne noemt haar dagboek "Kitty", omdat ze een vriendin mist aan wie ze al haar geheimen kwijt kan. De frequentie van het schrijven neemt toe wanneer ze op 6 juli, nauwelijks een maand later, moet onderduiken. Door de drukte van het achterhuis en het constant op elkaars lip moeten zitten, nemen de spanningen onderling ook toe. Vooral de relatie met haar moeder, die zeer turbulent is, en haar opkomende gevoelens voor een van de andere onderduikers, Peter van Pels, vormen een belangrijke basis voor de dagboekbrieven.
9789044616170
Bestel dit boek bij bol.com
Citaten 1 t/m 10 van 27.
-
Wij, jongeren, hebben dubbele moeite ons te handhaven in een tijd waarin alle idealisme vernield en verpletterd wordt, waarin de mensen zich van hun lelijkste kant laten zien, waarin getwijfeld wordt aan waarheid, recht en God. Dat is het moeilijke in deze tijden: idealen, dromen mooie verwachtingen komen nog niet op of ze worden door de gruwelijkste werkelijkheid getroffen en zo totaal verwoest.
Het achterhuis - 20 juli 1944― Anne Frank -
Ik denk niet aan alle ellende, maar aan al het moois dat er nog is!
Het achterhuis - 7 maart 1944― Anne Frank -
Er is nu eenmaal in de mensen een drang tot vernielen, een drang tot doodslaan, tot vermoorden en razend zijn, en zolang de gehele mensheid, zonder uitzondering, geen grote metamorfose heeft ondergaan, zal de oorlog woeden, zal alles wat opgebouwd, aangekweekt en gegroeid is, weer afgesneden en vernietigd worden, om daarna opnieuw te beginnen.
Het achterhuis - 3 mei 1944― Anne Frank -
Niemand is ooit arm geworden door te geven.
Het achterhuis― Anne Frank -
Als ik van iemand houd, moet ik in de eerste plaats bewondering voor hem hebben, bewondering en respect.
Het achterhuis - 17 maart 1944― Anne Frank -
Het is een groot wonder, dat ik niet al mijn verwachtingen heb opgegeven, want ze lijken absurd en onuitvoerbaar. Toch houd ik ze vast, ondanks alles, omdat ik nog steeds aan de innerlijke goedheid van den mens geloof.
Het achterhuis - 15 juli 1944― Anne Frank -
Ik wil nog voortleven ook na mijn dood! En daarom ben ik God zo dankbaar, dat hij me bij mijn geboorte al een mogelijkheid heeft meegegeven om me te ontwikkelen en om te schrijven, dus om uit te drukken alles wat in me is.
Het achterhuis - 5 april 1944― Anne Frank -
Ik geloof dat het inzicht, dat het de plicht van de vrouw is dat zij kinderen krijgt, zich in de loop van de volgende eeuw wel zal veranderen en plaats zal maken voor waardering en bewondering voor haar, die zonder mopperen en grote woorden de lasten op haar schouders neemt!
Het achterhuis - 13 juni 1944― Anne Frank -
Ik geef meer om herinneringen dan om jurken.
Het achterhuis - 8 juli 1942― Anne Frank -
Luiheid mag aantrekkelijk schijnen, werken geeft bevrediging.
Het achterhuis - 6 juli 1944― Anne Frank