Arthur C. Clarke
Engels sciencefiction schrijver en futuroloog
Leefde van: 1917 - 2008
Categorie: Schrijvers (Hedendaags) Land: Verenigd Koninkrijk
Geboren: 16 december 1917 Gestorven: 19 maart 2008
Over Arthur C. Clarke
Sir Arthur Charles Clarke (Minehead, 16 december 1917 – Colombo, 19 maart 2008 was een invloedrijk Brits sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog. Hij behoorde tot de Grote Drie van de SF in de 20ste eeuw, samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov. Verder was hij lid van de Royal Astronomical Society, oud-voorzitter van de British Interplanetary Society en lid van de Academy of Astronautics.
Clarke is het meest bekend als sciencefiction schrijver. Vanaf de jaren veertig schreef hij vele lange en korte sf-verhalen met meestal als thema de verkenning en exploratie door de mens van de ruimte, zoals Clarke zich dat voor de directe toekomst voorstelde, en hoe dit zou verlopen: aanvankelijk het zonnestelsel en daarna de sterren. Ook de evolutie van de mens en het mogelijke verdere verloop daarvan en de plaats van de mens in de kosmos was een populair onderwerp voor Clarke.
Zijn bekendste boek is waarschijnlijk 2001: A Space Odyssey, gebaseerd op het filmscenario dat hij samen met Stanley Kubrick schreef voor diens gelijknamige film, dat op zijn beurt weer was gebaseerd op Clarkes korte verhaal The Sentinel uit 1948. De film uit 1968 was baanbrekend en wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Clarke werd, samen met Kubrick, zelfs genomineerd voor een Oscar.
De auteur schreef nog een aantal vervolgen op 2001, waarvan het eerste, 2010, eveneens verfilmd is. Daarnaast deed Clarke op de Amerikaanse televisie, samen met Walter Cronkite, verslag van de Apollo-maanexpedities. Ook werd hij dikwijls uitgenodigd om voor radio en tv commentaar en toelichting te geven bij nieuwe wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.
Bron Wikipedia
Citaten 1 t/m 4 van 4.
-
Een wijze man zei ooit dat alle menselijke activiteit een vorm van spelen is. En de hoogste vorm van spelen is de zoektocht naar waarheid, schoonheid en liefde. Wat is er nog meer nodig? Moet er ook een 'betekenis' zijn, wat dan een bonus zou zijn? Als we onze tijd verspillen met het zoeken naar de betekenis van het leven, hebben we misschien geen tijd meer om te leven - of te spelen.
Origineel:A wise man once said that all human activity is a form of play. And the highest form of play is the search for Truth, Beauty and Love. What more is needed? Should there be a ‘meaning’ as well, that will be a bonus? If we waste time looking for life’s meaning, we may have no time to live — or to play.
toegeschreven― Arthur C. Clarke -
Ergens in mij is een nieuwsgierigheidssensor. Ik wil weten wat zich achter de volgende heuvel bevindt. Mensen kunnen langer in leven blijven zonder voedsel dan zonder informatie. Zonder informatie zou je gek worden.
Origineel:Somewhere in me is a curiosity sensor. I want to know what's over the next hill. You know, people can live longer without food than without information. Without information, you'd go crazy.
toegeschreven― Arthur C. Clarke -
Het doel van het onderwijzen van een kind is om het kind in staat te stellen te leven zonder de leraar. We moeten onze kinderen opvoeden voor hun toekomst, niet voor ons verleden.
Origineel:The object of teaching a child is to enable the child to get along without the teacher. We need to educate our children for their future, not our past.
toegeschreven― Arthur C. Clarke -
Ik ben er van overtuigd dat het universum vol intelligent leven is. Het is gewoon te intelligent om hier te komen.
Origineel:I'm sure the universe is full of intelligent life. It's just been too intelligent to come here.
IRC discussie, 01-11-1996.
Voor de volledige tekst zie: web.archive.org― Arthur C. Clarke