Bertrand Russell
Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur (1950)
Leefde van: 1872 - 1970
Categorie: Filosofen | Wetenschappers Land: Verenigd Koninkrijk
Geboren: 18 mei 1872 Gestorven: 2 februari 1970
Over Bertrand Russell
Brits wijsgeer en publicist, kleinzoon van de politicus Lord John Russell. Van gefortuneerden huize werd Russell, al vroeg wees, door een grootmoeder opgevoed en door huisleraren onderwezen. Hij had een ongelukkige jeugd. In 1890 schreef hij zich als student te Cambridge in voor wiskunde en filosofie. Niet zozeer de kwaliteit van het onderwijs als wel de vrienden die hij daar maakte, brachten de jonge Russell psychisch en intellectueel in beweging. Na zijn afstuderen in 1894 door Europa reizend, maakte hij in Berlijn kennis met kopstukken uit de Duitse socialistische beweging, maar keerde toch terug naar de wetenschap en begon in Cambridge promotieonderzoek naar de grondslagen en filosofie van wiskunde en logica. Het wetenschapsbedrijf zou een van de kentrekken van zijn veelbewogen leven worden. Russell manifesteerde zich ook in de samenleving. Bij voortduring koos hij maatschappelijke en politieke standpunten waarmee hij vriendenkring en publieke opinie tegen de haren in streek, alvorens hij er ook (late) erkenning voor kreeg (bijv. zijn steun voor vrouwenemancipatie, pacifisme, onderkenning van het totalitarisme van het Sovjetsysteem al in 1920, seksuele hervorming, gevaren van de atoombewapening). Russell, een 'onrustige' intellectueel, reisde veel, trouwde vier keer en had een enorme productie aan publicaties en spreekbeurten. In 1950 kreeg hij de Nobelprijs voor literatuur. In het werk van Russell als schrijver, docent, spreker en activist zijn vier velden te onderscheiden: wijsbegeerte van wiskunde en logica, kennisleer, ethiek en opvoeding, en ten slotte politieke activiteiten. Hij leverde belangrijke bijdragen aan de grondslagen van de wiskunde. en heeft zich sterk gemaakt voor de pacifistische beweging, was onder andere werkzaam bij het oorlogsmisdaden onderzoek in het ‘Vietnam-tribunaal’. Hij schreef ‘An outline of Philosophy’ en ‘New hopes for a changing world’. "Russell, Bertrand", Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie. Alle rechten voorbehouden.
Bestel Bertrand Russell boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 6 van 6.
-
De mens heeft voor zijn geluk niet alleen het plezier van dingen nodig, maar ook hoop, vooruitgang en verandering.
Origineel:Man needs, for his happiness, not only the enjoyment of this or that, but hope and enterprise and change.
Unpopular Essays (1950) Philosophy and Politics― Bertrand Russell -
De wiskunde, oprecht bekeken, bezit niet alleen waarheid, maar opperste schoonheid - een schoonheid koud en streng, als dat van beeldhouwwerk.
Origineel:Mathematics, rightly viewed, possesses not only truth, but supreme beauty - a beauty cold and austere, like that of sculpture.
Mysticism and Logic and Other Essays (1918) The study of mathematics― Bertrand Russell -
Een van mijn trieste zekerheden is dat de meeste mensen het alleen maar eens zijn over zaken waarin ze niet geïnteresseerd zijn.
Origineel:My sad conviction is that people can only agree about what they are not really interested in.
New Statesman 01-07-1939― Bertrand Russell -
Rijkdom kan vaak niet alleen de schijn van liefde kopen, maar zelfs de realiteit ervan. Dit is onrechtvaardig en ongewenst, maar niettemin een feit.
Origineel:Wealth can often purchase not only the semblance of love but its reality. This is unjust and undesirable but nonetheless a fact.
Mortals and Others (1935) Love and Money― Bertrand Russell -
De natuurkunde is wiskundig, niet omdat we zoveel over de fysieke wereld weten, maar juist omdat we zo weinig weten: het zijn alleen de wiskundige eigenschappen die we hebben kunnen ontdekken.
Origineel:Physics is mathematical not because we know so much about the physical world, but because we know so little: it is only its mathematical properties that we can discover.
An Outline of Philosophy (1927) ch.15― Bertrand Russell -
Vrijheid bereiken alleen zij die niet langer van het leven verwachten dat het hun persoonlijke goederen zal geven die onderhevig zijn aan de mutaties van de tijd.
Origineel:Freedom comes only to those who no longer ask of life that it shall yield them any of those personal goods that are subject to the mutations of time.
A Free Man's Worship (1903)― Bertrand Russell
Trefwoorden in deze citaten:
Vergelijkbare auteurs
-
Francis Bacon
Engels filosoof en staatsman 110 -
John Locke
Engels filosoof 27 -
Alfred N. Whitehead
Engels filosoof en wiskundige 23 -
George Henry Lewes
Engels filosoof en criticus 6 -
Alan Watts
Engels filosoof, priester en schrijver 6 -
Jeremy Bentham
Engels filosoof en jurist 5 -
Robin George Collingwood
Engels filosoof en historicus 4 -
Oliver S. Braston
Engels filosoof 1