Blaise Pascal
Frans wis- en natuurkundige en filosoof
Leefde van: 1623 - 1662
Categorie: Filosofen | Wetenschappers Land: Frankrijk
Geboren: 19 juni 1623 Gestorven: 19 augustus 1662
Over Blaise Pascal
Pascal was de zoon van Étienne Pascal, belastingrechter in Clermont-Ferrand. Na de dood van diens vrouw, Antoinette Bégon, die overleed toen Pascal 4 jaar was, verkocht zijn vader zijn werk door aan zijn broer, zodat hij zich geheel aan de opvoeding van zijn kinderen kon wijden. Ze verhuisden in 1631 naar Parijs.
Vader Pascal onderwees zijn kinderen zelf. Al vroeg ontdekte hij daardoor de uitzonderlijke talenten van zijn zoon. Pascal had al ongeveer vanaf zijn 7e jaar een onstuitbare leergierigheid op het gebied van de wiskunde en de mechanica.
Pascal correspondeerde behalve met Fermat ook met Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz en andere grote wiskundigen van de Gouden Eeuw. Hoewel Fermat en Pascal elkaar nooit persoonlijk hebben ontmoet, is hun samenwerking altijd positief geweest en stimuleerden ze elkaar om oplossingen voor steeds nieuwe vraagstukken te vinden.
Pascal is nooit getrouwd. Toen zijn twee jaar jongere zuster Jacqueline intrad in het klooster kreeg het geloof een grote betekenis voor hem. Door de controverse met de jezuïeten verdiepte Pascal zich in de theologie en nam het wetenschappelijk werk een minder belangrijke plaats in.
Pascal was van jongs af veel ziek en leed vaak aan hoofd- en kiespijn. Om die pijnen te vergeten dwong hij zich buitengewoon intensief werkzaam te zijn in de wetenschap en in de theologie. In de laatste jaren van zijn korte leven - hij werd slechts 39 - raakte hij meer en meer overtuigd van de waarheid van het christelijke geloof. Hij verkocht zijn goederen en hielp armen en zieken waarbij hij zelf heel eenvoudig leefde. Na zijn dood onderzocht men zijn lichaam en stelde een buitengewone compacte hersenmassa vast die tegen een verdikte fontanel drukte, wat zijn pijnen voor een deel verklaarde.
Bron Wikipedia
Bestel Blaise Pascal boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 8 van 8.
-
In ieder mens is er een oneindige afgrond die men alleen met God kan vullen.
Origineel:Mais qui en sont toutes incapables parce que ce gouffre infini ne peut être rempli que par un objet infini et immuable, c’est-à-dire que par Dieu même.
Pensées Morale chrétienne― Blaise Pascal -
Het heden is nooit ons einddoel; het verleden en het heden zijn onze middelen; alleen de toekomst is ons doel. Aldus leven wij nooit, maar hopen te leven; en doordat wij ons altijd voorbereiden om gelukkig te worden, is het onvermijdelijk dat wij het nooit zijn.
Origineel:Le présent n'est jamais notre fin: le passé et le présent sont nos moyens; le seul avenir est notre fin. Ainsi nous ne vivons jamais, mais nous espérons de vivre; et, nous disposant toujours à être heureux, il est inévitables que nous ne le soyons jamais.
Pensées #172― Blaise Pascal -
Nieuwsgierigheid is slechts ijdelheid. Meestal willen we alleen maar iets weten om erover te kunnen praten.
Origineel:Curiosité n'est que vanité le plus souvent, on ne veut savoir que pour en parler.
― Blaise Pascal -
Twee gevaarlijke uitersten: de rede uitsluiten, alleen de rede erkennen.
Origineel:Deux excès : exclure la raison, n'admettre que la raison.
Pensées #253― Blaise Pascal -
De enige echte deugd bestaat er dus in jezelf te haten, want je begeerte maakt je hatelijk, en een wezen te zoeken om te beminnen dat echt beminnenswaardig is. Maar omdat wij niet kunnen houden van iets dat buiten onszelf ligt, moeten we iemand beminnen die in ons zit en niet onszelf is. En dat geldt voor alle mensen. Welnu, alleen het hoogste goed in ons, is onszelf en niet onszelf.
Origineel:La vraie et unique vertu est donc de se haïr, car on est haïssable par sa concupiscence, et de chercher un être véritablement aimable pour l’aimer. Mais comme nous ne pouvons aimer ce qui est hors de nous, il faut aimer un être qui soit en nous, et qui ne soit pas nous. Et cela est vrai d’un chacun de tous les hommes. Or il n’y a que l’être universel qui soit tel. Le royaume de Dieu est en nous. Le bien universel est en nous, est nous‑même et n’est pas nous.
Pensées XXVIII― Blaise Pascal -
De mens die slechts zichzelf bemint, haat niets zozeer, als met zichzelf alleen te zijn.
Origineel:L'homme , qui n'aime que soi , ne hait rien tant que d'être seul avec soi.
― Blaise Pascal -
Men moet God alleen liefhebben en alleen zichzelf haten.
Origineel:Il faut n'aimer que Dieu et ne haïr que soi.
Pensées (1670) Morale chrétienne 22― Blaise Pascal -
We kennen de waarheid, niet alleen met ons verstand, maar ook met ons hart.
Origineel:Nous connaissons la vérité non seulement par la raison, mais encore par le cœur.
― Blaise Pascal