Citaten van Blaise Pascal met waarheid

Blaise Pascal

Blaise Pascal

Frans wis- en natuurkundige en filosoof

Leefde van: 1623 - 1662

Categorie: Filosofen | Wetenschappers Land: FlagFrankrijk

Geboren: 19 juni 1623 Gestorven: 19 augustus 1662

Over Blaise Pascal

Pascal was de zoon van Étienne Pascal, belastingrechter in Clermont-Ferrand. Na de dood van diens vrouw, Antoinette Bégon, die overleed toen Pascal 4 jaar was, verkocht zijn vader zijn werk door aan zijn broer, zodat hij zich geheel aan de opvoeding van zijn kinderen kon wijden. Ze verhuisden in 1631 naar Parijs.
Vader Pascal onderwees zijn kinderen zelf. Al vroeg ontdekte hij daardoor de uitzonderlijke talenten van zijn zoon. Pascal had al ongeveer vanaf zijn 7e jaar een onstuitbare leergierigheid op het gebied van de wiskunde en de mechanica.
Pascal correspondeerde behalve met Fermat ook met Christiaan Huygens, Gottfried Leibniz en andere grote wiskundigen van de Gouden Eeuw. Hoewel Fermat en Pascal elkaar nooit persoonlijk hebben ontmoet, is hun samenwerking altijd positief geweest en stimuleerden ze elkaar om oplossingen voor steeds nieuwe vraagstukken te vinden.
Pascal is nooit getrouwd. Toen zijn twee jaar jongere zuster Jacqueline intrad in het klooster kreeg het geloof een grote betekenis voor hem. Door de controverse met de jezuïeten verdiepte Pascal zich in de theologie en nam het wetenschappelijk werk een minder belangrijke plaats in.
Pascal was van jongs af veel ziek en leed vaak aan hoofd- en kiespijn. Om die pijnen te vergeten dwong hij zich buitengewoon intensief werkzaam te zijn in de wetenschap en in de theologie. In de laatste jaren van zijn korte leven - hij werd slechts 39 - raakte hij meer en meer overtuigd van de waarheid van het christelijke geloof. Hij verkocht zijn goederen en hielp armen en zieken waarbij hij zelf heel eenvoudig leefde. Na zijn dood onderzocht men zijn lichaam en stelde een buitengewone compacte hersenmassa vast die tegen een verdikte fontanel drukte, wat zijn pijnen voor een deel verklaarde.

Bron Wikipedia

  • God kennen, en niet je eigen ellende, maakt trots. Je eigen ellende kennen en Jezus Christus niet, leidt tot wanhoop. Maar de kennis van Jezus Christus stelt ons vrij van trots en wanhoop; omdat we God vinden, onze ellende, en de enige manier om het te herstellen.
  • Al het leed der mensen spruit hieruit voort, dat zij niet rustig in hun kamer kunnen blijven.
  • De mens is altijd geneigd te ontkennen al wat hem onbegrijpelijk is.
  • Alle goede spreuken zijn reeds op de wereld; men verzuimt slechts om ze toe te passen.
  • In ieder mens is er een oneindige afgrond die men alleen met God kan vullen.
  • De voornaamste kwaal van de mens is zijn tomeloze nieuwsgierigheid naar dingen die hij niet kan doorgronden.
  • De beste boeken zijn die, waarvan de lezer denkt dat hij ze zelf had kunnen schrijven.
  • Daar de mensen geen geneesmiddel wisten tegen de dood, de ellende en de onwetendheid en toch gelukkig wilden zijn, hebben zij bedacht er maar niet aan te denken.
  • Er zijn twee soorten mensen: rechtvaardigen die zich voor zondaars houden en zondaars die zichzelf als rechtvaardigen beschouwen.
  • Als je erop gokt dat God bestaat, dan zit je altijd goed.
  • Hoe ijdel is de schilderkunst: zij wil bewondering wekken door de gelijkenis met dingen die men in het oorspronkelijke niet eens bewondert.
  • De deugd van een mens moet niet afgemeten worden naar zijn buitengewone verrichtingen, maar naar zijn dagelijkse doen.
  • Ons bestaan ligt tussen twee eeuwigheden.
  • Gewoonlijk worden wij eerder overtuigd door de redenen die wij zelf gevonden hebben dan door die, welke in de geest van een ander zijn opgekomen.
  • Daar men niet zo universeel kan zijn dat men alles weet wat van alles te weten is, moet men weinig weten van alles. Want het is veel mooier iets van alles te weten dan alles van een enkel ding.
  • Als een handwerksman er zeker van was, elke nacht twaalf uur te dromen dat hij koning was, geloof ik, dat hij bijna even gelukkig zou zijn als een koning, die elke nacht twaalf uur lang droomde, dat hij een handwerksman was.
  • We stellen ons Plato en Aristoteles altijd voor in academische gewaden maar het waren geschikte kerels die met hun vrienden plezier maakten zoals ieder ander. En toen ze voor hun genoegen hun wetten en hun staatskunde opschreven, was dat voor hen een spel. Dat was het minst ernstige en minst filosof
  • Wanneer men een natuurlijke stijl ziet, is men helemaal verbaasd en enthousiast, want men verwachtte een auteur te zien en men vindt een mens.
  • Ontkennen, geloven en betwijfelen is voor de mens wat rennen voor het paard is.
  • De laatste stap van het verstandelijke denken is de erkenning dat er oneindig veel dingen zijn die het te boven gaan. Als het aan dat inzicht niet toekomt is het maar zwak.
+17

Citaten 1 t/m 9 van 9.

  • Niets geeft zekerheid behalve de waarheid, niets geeft zoveel rust als het eerlijke zoeken naar de waarheid.
    Origineel: Rien ne donne l'assurance que la vérité ; rien ne donne le repos que la recherche sincère de la vérité.
    Pensées (1670)
    Blaise Pascal
    - +
    +6
  • Tegenspraak is geen goed criterium voor de waarheid. Vele dingen die zeker zijn worden tegengesproken. Vele dingen die onwaar zijn worden zonder tegenspraak aangenomen. Dat iets tegengesproken wordt bewijst niet dat het onwaar is, evenmin als het niet tegengesproken worden bewijst dat iets waar is.
    Origineel: Contradiction est une mauvaise marque de vérité. Plusieurs choses certaines sont contredites. Plusieurs fausses passent sans contradiction. Ni la contradiction n’est marque de fausseté ni l’incontradiction n’est marque de vérité.
    Blaise Pascal
    - +
    +6
  • Wat aan deze kant van de Pyreneeën waarheid is, is dwaling aan de andere kant.
    Origineel: Vérité au-deçà des Pyrénées, erreur au-delà.
    Pensées (1670)
    Blaise Pascal
    - +
    +5
  • Zich te bedriegen met te geloven aan de waarheid van de Christelijke godsdienst, daaraan is niet veel verloren; maar welk een ongeluk ware het niet, zich erin te bedriegen met hem voor onwaar te houden?
    Origineel: De se tromper en croyant vraie la religion chrétienne, il n'y a pas grand'chose à perdre. Mais quel malheur de se tromper en la croyant fausse.
    Pensées XVI, XXVI
    Blaise Pascal
    - +
    +4
  • Tegenspraak is geen teken dat iets niet klopt, evenmin als het ontbreken van tegenspraak een teken is van waarheid.
    Origineel: La contradiction n’est marque de fausseté ni l’incontradiction n’est marque de vérité.
    Blaise Pascal
    - +
    +3
  • Teveel en te weinig wijn. Geef een mens er niets van, en hij kan de waarheid niet vinden. Geef hem er te veel van, en het resultaat is hetzelfde.
    Origineel: Trop et trop peu de vin. Ne lui en donnez pas, il ne peut trouver la vérité ; donne-lui en trop, de même.
    Pensées Vanité
    Blaise Pascal
    - +
    +3
  • We kennen de waarheid, niet alleen met ons verstand, maar ook met ons hart.
    Origineel: Nous connaissons la vérité non seulement par la raison, mais encore par le cœur.
    Blaise Pascal
    - +
    +3
  • Wij zoeken de waarheid en vinden in onszelf slechts onzekerheid.
    Origineel: Nous souhaitons la vérité, et ne trouvons en nous qu'incertitude.
    Pensées (1670)
    Blaise Pascal
    - +
    +3
  • Als een natuurlijk betoog een hartstocht of een indruk afschildert, vindt men in zichzelve de waarheid terug van 't gehoorde.
    Origineel: Quand un discours naturel peint une passion ou un effet, on trouve dans soimême la vérité de ce qu'on entend.
    Pensées VII, 26
    Blaise Pascal
    - +
    +1
De beste Blaise Pascal met waarheid citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Blaise Pascal?

De twee beroemdste citaten van Blaise Pascal zijn:

  • "Niets geeft zekerheid behalve de waarheid, niets geeft zoveel rust als het eerlijke zoeken naar de waarheid."
  • "Tegenspraak is geen goed criterium voor de waarheid. Vele dingen die zeker zijn worden tegengesproken. Vele dingen die onwaar zijn worden zonder tegenspraak aangenomen. Dat iets tegengesproken wordt bewijst niet dat het onwaar is, evenmin als het niet tegengesproken worden bewijst dat iets waar is."

Wat zijn beroemde boeken van Blaise Pascal?

Een aantal beroemde boeken van Blaise Pascal zijn "Pensées", "Les Provinciales" en "De l’esprit géométrique".

Wanneer leefde Blaise Pascal?

Blaise Pascal is geboren in 1623 en gestorven in het jaar 1662.