Chinua Achebe
Nigeriaans romanschrijver en dichter
Leefde van: 1930 - 2013
Categorie: Schrijvers (Hedendaags) Land: Nigeria
Geboren: 16 november 1930 Gestorven: 21 maart 2013
Over Chinua Achebe
Chinua Achebe (Ogidi, Anambra 16 november 1930 – Boston, 21 maart 2013) was een Nigeriaanse romanschrijver en dichter.
Achebe wordt beschouwd als de vader van de Afrikaanse roman in het Engels en als een van de meest gewaardeerde schrijvers van de wereld.
Van zijn moderne Afrikaanse klassieker Things Fall Apart, die in 1958 werd gepubliceerd, zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Het boek is in vijftig talen vertaald en staat op talrijke lijsten van belangrijke boeken, in onder andere Noorwegen (de Noorse Boekenclub), Engeland (The Guardian en The Observer), Amerika (de lijst Radcliff, de American Public Library) en Afrika (de Beste Boeken van Afrika van de 20e Eeuw).
Achebe was goed in het leggen van de vinger op de zere plek. In 1975 bekritiseerde hij in een lezing op Amherst de stereotypering in de roman Heart of Darkness van Joseph Conrad, waarbij hij en passant ook Albert Schweitzer in zijn kritiek betrok.
In 2012 opende hij in zijn boek There was a Country, A personal history of Biafra de discussie over de Biafra-oorlog, een burgeroorlog die Nigeria tussen 1967 en 1970 in zijn greep had.
Bron Wikipedia
Citaten 1 t/m 2 van 2.
-
De schade die in één jaar is aangericht, kan soms tien of twintig jaar duren om te herstellen.
Origineel:The damage done in one year can sometimes take ten or twenty years to repair.
― Chinua Achebe -
De laatste vier- of vijfhonderd jaar van Europees contact met Afrika leverde een hoeveelheid literatuur op die Afrika in een zeer slecht daglicht stelde en Afrikanen in zeer lugubere termen beschreef. De reden hiervoor had te maken met de noodzaak de slavenhandel en de slavernij te rechtvaardigen.
Origineel:The last four or five hundred years of European contact with Africa produced a body of literature that presented Africa in a very bad light and Africans in very lurid terms. The reason for this had to do with the need to justify the slave trade and slavery.
― Chinua Achebe