Citaten van Erich Fromm met eigen

Erich Fromm

Erich Fromm

Duits - Amerikaans filosoof en psycholoog

Leefde van: 1900 - 1980

Categorie: Psychologen | Filosofen Land: FlagDuitsland

Geboren: 23 maart 1900 Gestorven: 18 maart 1980

Over Erich Fromm

Duits-Amerikaans cultuurpsycholoog en filosoof. Een der belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Frankfurter Schule’. Vluchtte in 1934 uit Hitler-Duistland naar de VS waar hij aan vele universiteiten doceerde en directeur werd van het instituut voor psychoanalyse in Mexico-City. Hoofdthema in zijn werk is de dwingende invloed van de sociaal-culturele omgeving op de behoeften van het individu. In 1947 verscheen ‘Escape from Freedom’ en ‘Man for himself’. Later volgden ‘The sane society’ (1955) en ‘The anatomy of humain destructiveness’ (1975). Fromm stelde de ziekmakende vervreemding van de mens in de moderne tijd aan de kaak en pleitte voor zelfontplooiing.

  • De relatie tussen moeder en kind is paradoxaal en, in zekere zin, tragisch. Het heeft de volledige liefde van de moeder nodig om het kind te helpen weg te groeien van zijn moeder om zo compleet onafhankelijk te worden.
  • Als ik ben wat ik heb en ik verlies alles wat ik heb, wie ben ik dan?
  • Onvolwassen liefde zegt: 'Ik hou van je omdat ik je nodig heb.' Volwassen liefde zegt: 'Ik heb je nodig omdat ik van je hou'.
  • Liefde is jezelf zonder waarborg toevertrouwen, jezelf compleet geven in de hoop dat onze liefde ook liefde in de beminde persoon zal opwekken. Liefde is een daad van vertrouwen en als je weinig vertrouwen hebt, heb je ook weinig liefde.
  • Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.
  • Zolang iemand gelooft dat zijn ideaal en doel buiten hem liggen, boven de wolken, in het verleden of in de toekomst, zal hij buiten zichzelf gaan en voldoening zoeken waar het niet gevonden kan worden. Hij zal overal naar oplossingen en antwoorden zoeken behalve waar ze gevonden kunnen worden: in zi
  • De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit.
  • Waarom zou de maatschappij zich enkel verantwoordelijk voelen voor de opvoeding van kinderen maar niet voor de opvoeding van volwassenen van alle leeftijden?
  • Homo consumens leeft in de illusie van geluk, maar lijdt ondertussen aan verveling en passiviteit. Hoe meer macht hij heeft over machines, hoe machtelozer hij wordt als mens; hoe meer hij consumeert, hoe meer hij slaaf wordt van zijn toenemende behoeften en hoe meer hij gemanipuleerd wordt door het
  • Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld.
  • De moderne mens leeft met de illusie dat hij weet wat hij wil, terwijl hij eigenlijk wil wat hij wordt verondersteld te willen.
  • De meeste mensen stellen zich voor alles de vraag, hoe zij erin zullen slagen bemind te worden, in plaats dat zij zich afvragen hoe zij het vermogen tot lief hebben zullen verwerven.
  • De psychische taak die een persoon voor zichzelf kan en moet stellen is niet om zich veilig te voelen, maar om onveiligheid te tolereren.
  • De taak die we onszelf moet stellen is niet om ons veilig te voelen, maar om onzekerheid te kunnen verdragen.
  • De moderne mens staat essentieel alleen, hij moet op eigen benen kunnen staan en alles zelfstandig kunnen doorstaan.
  • Liefde is niet hoofdzakelijk een relatie met één bepaalde persoon; het is een instelling, een oriëntatie van het karakter dat de verwantschap van een persoon met de hele wereld, niet met het 'liefdesobject', bepaalt.
  • Als de liefde slechts een gevoel zou zijn, zou er geen grond zijn voor de belofte elkaar voor altijd lief te hebben. Een gevoel komt op en kan weer verdwijnen.  Hoe zou ik kunnen beoordelen of dit gevoel altijd zal blijven duren als mijn daad niet ook een oordeel en een beslissing inhield?
  • De voornaamste taak van de mens is zichzelf het leven te schenken, te worden wat hij potentieel is.
  • Als een mens slechts één ander mens liefheeft en onverschillig is tegenover de rest van zijn medemensen, dan is zijn liefde geen liefde maar een symbiotische binding of een vernieuwd egoïsme.
  • Het individu laat zich leiden door egoïstische belangen in plaats van door solidariteit met en liefde voor zijn medemens.
+17

Citaten 1 t/m 5 van 5.

  • De moderne mens staat essentieel alleen, hij moet op eigen benen kunnen staan en alles zelfstandig kunnen doorstaan.
    Origineel: Modern man is essentially alone, he is put on his own feet, expected to stand all by himself.
    Erich Fromm
    - +
    +32
  • Liefde is de mogelijkheid een band met iets of iemand buiten het eigen zelf aan te gaan, zich één met anderen te voelen, met behoud van de eigen integriteit en onafhankelijkheid.
    Origineel: Love is the [...] union that allows one to put oneself into relationship with others, to feel one with others, without limiting the sense of integrity and independence.
    Credo (1965)
    Erich Fromm
    - +
    +22
  • Integriteit is simpelweg de wil om de eigen identiteit niet te onteren.
    Origineel: Integrity simply means a willingness not to violate one's identity.
    Erich Fromm
    - +
    +17
  • In het kapitalisme worden economische activiteit, succes en materiële winst een doel op zich. Het wordt het lot van de mens om bij te dragen aan de groei van het economische systeem, om kapitaal te vergaren, niet voor zijn eigen geluk of redding, maar als een doel op zich.
    Origineel: In capitalism economic activity, success, material gains, become ends in themselves. It becomes man's fate to contribute to the growth of the economic system, to amass capital, not for purposes of his own happiness or salvation, but as an end in itself.
    Erich Fromm
    - +
    +10
  • De twee meest verreikende kritische theorieën aan het begin van de meest recente fase van de industriële maatschappij zijn die van Marx en Freud. Marx toonde de bewegende krachten en de conflicten in het sociaal-historisch proces. Freud doelde op de kritische onthulling van de innerlijke conflicten. Beide werkten voor de bevrijding van de mens, ook al was het concept van Marx veel uitgebreider en minder gebonden aan zijn eigen tijdperk dan het concept van Freud.
    Origineel: The two most far-reaching critical theories at the beginning of the latest phase of industrial society were those of Marx and Freud. Marx showed the moving powers and the conflicts in the social-historical process. Freud aimed at the critical uncovering of the inner conflicts. Both worked for the liberation of man, even though Marx’s concept was more comprehensive and less time-bound than Freud’s.
    The Art of Being (1989) pt.3
    Erich Fromm
    - +
    +2
De beste Erich Fromm met eigen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn beroemde boeken van Erich Fromm?

Een aantal beroemde boeken van Erich Fromm zijn "Liefhebben, een kunst, een kunde", "Angst voor de vrijheid" en "De gezonde samenleving".

Wanneer leefde Erich Fromm?

Erich Fromm is geboren in 1900 en gestorven in het jaar 1980.