Citaten van Erich Fromm met zichzelf

Erich Fromm

Erich Fromm

Duits - Amerikaans filosoof en psycholoog

Leefde van: 1900 - 1980

Categorie: Psychologen | Filosofen Land: FlagDuitsland

Geboren: 23 maart 1900 Gestorven: 18 maart 1980

Over Erich Fromm

Duits-Amerikaans cultuurpsycholoog en filosoof. Een der belangrijkste vertegenwoordigers van de ‘Frankfurter Schule’. Vluchtte in 1934 uit Hitler-Duistland naar de VS waar hij aan vele universiteiten doceerde en directeur werd van het instituut voor psychoanalyse in Mexico-City. Hoofdthema in zijn werk is de dwingende invloed van de sociaal-culturele omgeving op de behoeften van het individu. In 1947 verscheen ‘Escape from Freedom’ en ‘Man for himself’. Later volgden ‘The sane society’ (1955) en ‘The anatomy of humain destructiveness’ (1975). Fromm stelde de ziekmakende vervreemding van de mens in de moderne tijd aan de kaak en pleitte voor zelfontplooiing.

  • De relatie tussen moeder en kind is paradoxaal en, in zekere zin, tragisch. Het heeft de volledige liefde van de moeder nodig om het kind te helpen weg te groeien van zijn moeder om zo compleet onafhankelijk te worden.
  • Als ik ben wat ik heb en ik verlies alles wat ik heb, wie ben ik dan?
  • Onvolwassen liefde zegt: 'Ik hou van je omdat ik je nodig heb.' Volwassen liefde zegt: 'Ik heb je nodig omdat ik van je hou'.
  • Liefde is jezelf zonder waarborg toevertrouwen, jezelf compleet geven in de hoop dat onze liefde ook liefde in de beminde persoon zal opwekken. Liefde is een daad van vertrouwen en als je weinig vertrouwen hebt, heb je ook weinig liefde.
  • Liefde is het kind van vrijheid, nooit dat van dominantie.
  • Zolang iemand gelooft dat zijn ideaal en doel buiten hem liggen, boven de wolken, in het verleden of in de toekomst, zal hij buiten zichzelf gaan en voldoening zoeken waar het niet gevonden kan worden. Hij zal overal naar oplossingen en antwoorden zoeken behalve waar ze gevonden kunnen worden: in zi
  • De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit.
  • Waarom zou de maatschappij zich enkel verantwoordelijk voelen voor de opvoeding van kinderen maar niet voor de opvoeding van volwassenen van alle leeftijden?
  • Homo consumens leeft in de illusie van geluk, maar lijdt ondertussen aan verveling en passiviteit. Hoe meer macht hij heeft over machines, hoe machtelozer hij wordt als mens; hoe meer hij consumeert, hoe meer hij slaaf wordt van zijn toenemende behoeften en hoe meer hij gemanipuleerd wordt door het
  • Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld.
  • De moderne mens leeft met de illusie dat hij weet wat hij wil, terwijl hij eigenlijk wil wat hij wordt verondersteld te willen.
  • De meeste mensen stellen zich voor alles de vraag, hoe zij erin zullen slagen bemind te worden, in plaats dat zij zich afvragen hoe zij het vermogen tot lief hebben zullen verwerven.
  • De psychische taak die een persoon voor zichzelf kan en moet stellen is niet om zich veilig te voelen, maar om onveiligheid te tolereren.
  • De taak die we onszelf moet stellen is niet om ons veilig te voelen, maar om onzekerheid te kunnen verdragen.
  • Liefde is niet hoofdzakelijk een relatie met één bepaalde persoon; het is een instelling, een oriëntatie van het karakter dat de verwantschap van een persoon met de hele wereld, niet met het 'liefdesobject', bepaalt.
  • De moderne mens staat essentieel alleen, hij moet op eigen benen kunnen staan en alles zelfstandig kunnen doorstaan.
  • Als de liefde slechts een gevoel zou zijn, zou er geen grond zijn voor de belofte elkaar voor altijd lief te hebben. Een gevoel komt op en kan weer verdwijnen.  Hoe zou ik kunnen beoordelen of dit gevoel altijd zal blijven duren als mijn daad niet ook een oordeel en een beslissing inhield?
  • De voornaamste taak van de mens is zichzelf het leven te schenken, te worden wat hij potentieel is.
  • Als een mens slechts één ander mens liefheeft en onverschillig is tegenover de rest van zijn medemensen, dan is zijn liefde geen liefde maar een symbiotische binding of een vernieuwd egoïsme.
  • Het individu laat zich leiden door egoïstische belangen in plaats van door solidariteit met en liefde voor zijn medemens.
+17

Citaten 1 t/m 7 van 7.

  • Zolang iemand gelooft dat zijn ideaal en doel buiten hem liggen, boven de wolken, in het verleden of in de toekomst, zal hij buiten zichzelf gaan en voldoening zoeken waar het niet gevonden kan worden. Hij zal overal naar oplossingen en antwoorden zoeken behalve waar ze gevonden kunnen worden: in zichzelf.
    Origineel: As long as anyone believes that his ideal and purpose is outside him, that it is above the clouds, in the past or in the future, he will go outside himself and seek fulfillment where it cannot be found. He will look for solutions and answers at every point except where they can be found- in himself.
    Erich Fromm
    - +
    +115
  • Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld.
    Erich Fromm
    - +
    +46
  • De psychische taak die een persoon voor zichzelf kan en moet stellen is niet om zich veilig te voelen, maar om onveiligheid te tolereren.
    Origineel: The psychic task which a person can and must set for himself is not to feel secure, but to be able to tolerate insecurity.
    Erich Fromm
    - +
    +33
  • De voornaamste taak van de mens is zichzelf het leven te schenken, te worden wat hij potentieel is.
    Origineel: Man's main task in life is to give birth to himself, to become what he potentially is.
    Man for Himself (1947) Ch. 4
    Erich Fromm
    - +
    +29
  • Wat is het onderscheid tussen de mens en het dier? Niet zijn rechtstaande houding. Dat was al aanwezig bij de apen lang voordat de hersenen zich begonnen te ontwikkelen. Ook niet het gebruik van gereedschap. Het is iets geheel nieuws, iets dat voorheen onbekend was: zelfbewustzijn. Dieren hebben ook een bewustzijn: ze zijn zich bewust van dingen. Ze weten dat dit hier één ding is en dat daar een ander ding. Maar toen de mens ter aarde kwam had hij een nieuw bewustzijn, een bewustzijn van zichzelf. Hij wist dat hij bestond en dat ook hij iets anders was, iets anders dan de natuur, iets anders dan andere mensen. Hij werd zichzelf gewaar. Hij was zich bewust dat hij dacht en voelde. Zover wij weten is er niets dergelijks in de dierenwereld. Dat is de kenmerkende eigenschap dat mensen mensen maakt.
    Origineel: What is it that distinguishes man from animals? It is not his upright posture. That was present in the apes long before the brain began to develop. Nor is it the use of tools. It is something altogether new, a previously unknown quality: self-awareness. Animals, too, have awareness. They are aware of objects; they know this is one thing and that another. But when the human being as such was born he had a new and different consciousness, a consciousness of himself; he knew that he existed and that he was something different, something apart from nature, apart from other people, too. He experienced himself. He was aware that he thought and felt. As far as we know, there is nothing analogous to this anywhere in the animal kingdom. That is the specific quality that makes human beings human.
    For the Love of Life (1986) Affluence and Ennui in Our Society
    Erich Fromm
    - +
    +9
  • Alleen de persoon die vertrouwen in zichzelf heeft, kan trouw zijn aan anderen.
    Origineel: Only the person who has faith in himself is able to be faithful to others.
    Man for Himself (1947) Ch. 4
    Erich Fromm
    - +
    +8
  • Egoïstische mensen zijn niet in staat anderen lief te hebben, maar ze zijn ook niet in staat zichzelf lief te hebben.
    Origineel: Selfish persons are incapable of loving others, but they are not capable of loving themselves either.
    Man for Himself (1947) ch.4
    Erich Fromm
    - +
    +3
De beste Erich Fromm met zichzelf citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Erich Fromm?

De twee beroemdste citaten van Erich Fromm zijn:

  • "Zolang iemand gelooft dat zijn ideaal en doel buiten hem liggen, boven de wolken, in het verleden of in de toekomst, zal hij buiten zichzelf gaan en voldoening zoeken waar het niet gevonden kan worden. Hij zal overal naar oplossingen en antwoorden zoeken behalve waar ze gevonden kunnen worden: in zichzelf."
  • "Niet met eigenliefde, maar juist met haar tegendeel is egoïsme identiek. De narcistische mens blijkt in diepste grond niet op zichzelf verliefd, maar juist van afkeer en haat jegens zichzelf vervuld."

Wat zijn beroemde boeken van Erich Fromm?

Een aantal beroemde boeken van Erich Fromm zijn "Liefhebben, een kunst, een kunde", "Angst voor de vrijheid" en "De gezonde samenleving".

Wanneer leefde Erich Fromm?

Erich Fromm is geboren in 1900 en gestorven in het jaar 1980.