Euripides
Grieks tragediedichter
Leefde van: 480 v. Chr. - 406 v. Chr.
Categorie: Dichters (Hedendaags) Land: Griekenland
Over Euripides
Euripides (ca. 480 v.Chr. – 406 v.Chr.) was een van de drie grote Griekse tragediedichters, naast Sophokles, met wie hij persoonlijk bevriend was, en Aischylos.
Euripides' biografische gegevens zijn omstreden. Zijn levensloop, die ons is overgeleverd, is een combinatie van geruchten en verzinsels, die veelal aan Aristophanes' komedies zijn ontleend. Daarin werd vaak met Euripides de draak gestoken. Men heeft later ook getracht, waarschijnlijk bij gebrek aan gegevens, zijn persoonlijkheid uit zijn werken te destilleren.
Euripides werd op het eiland Salamis geboren, volgens de overlevering op de dag dat daar de beroemde zeeslag werd uitgevochten.
Dankzij de adellijke afkomst van zijn moeder kon Euripides een goede opleiding genieten. In zijn jeugd legde hij zich toe op de gymnastiek en schilderkunst, later werd hij een leerling van Anaxagoras en een toehoorder van Prodikos en Protagoras.
Hij verliet in 406 v.Chr., na de opvoering van zijn Orestes, Athene, en trok naar het hof van Archelaus, de koning van Macedonië. Het blijft onduidelijk waarom hij dat deed: om politieke redenen of teleurstelling omdat zijn werk miskend werd? Feit is dat hij dáár in 406 v.Chr. overleed, volgens biografen in zeer dramatische omstandigheden. Hij zou, verstrooid en in gepeins verzonken, zijn verscheurd door de loslopende waakhonden van de Macedonische koning.
Bron Wikipedia
Bestel Euripides boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 4 van 4.
-
Dit is de beste van alle rijkdommen, een goede vrouw te vinden.
― Euripides -
Een vrouw ziet van haar man alleen het goede, als zij verstandig is.
― Euripides -
Er is niets ergers dan een slechte vrouw, maar niets weegt op tegen een goede.
― Euripides -
Verschrikkelijk is het geweld der golven, verschrikkelijk de gloed van het vuur, verschrikkelijk ook de armoede en nog zoveel meer; maar niets is zo verschrikkelijk als een slechte vrouw: er zijn geen woorden om die ellende te schilderen.
― Euripides