Citaten uit Briefe van Friedrich Engels

Citaten 1 t/m 3 van 3.

  • Alle regeringen, hoe onafhankelijk ook, zijn uiteindelijk (in laatste instantie) alleen uitvoerders van de economische behoeften van de nationale situatie.
    Origineel: Alle Regierungen, seien sie noch so unabhängig, sind en dernier lieu (in letzter Instanz) nur die Vollstrecker der ökonomischen Notwendigkeiten der nationalen Lage.
    Bron: Briefe Aan Nikolai Franzewitsch Danielson, 18 juni 1892
    Friedrich Engels
    - +
    +3
  • Ieder van ons wordt min of meer beïnvloed door het intellectuele medium waarin hij zich het liefst beweegt.
    Origineel: Jeder von uns wird mehr oder weniger beeinflußt von dem intellektuellen Medium, in dem er sich vorzugsweise bewegt.
    Bron: Briefe aan Pjotr Lawrowitsch Lawrow, 12.-17. November 1875
    Friedrich Engels
    - +
     0
  • Slechts één ding is zeker: het zegevierende proletariaat kan een vreemd volk niet haar geluk opleggen zonder zijn eigen overwinning te ondermijnen.
    Origineel: Nur das eine ist sicher: das siegreiche Proletariat kann keinem fremden Volk irgendwelche Beglückung aufzwingen, ohne damit seinen eignen Sieg zu untergraben.
    Bron: Briefe aan Karl Kautsky, 12. September 1882
    Friedrich Engels
    - +
     0
De beste Briefe van Friedrich Engels citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Over Friedrich Engels

Friedrich Engels (Barmen (Wuppertal), 28 november 1820 - Londen, 5 augustus 1895) was een Duits industrieel, sociaal wetenschapper, auteur, politiek theoreticus, filosoof en stichter van de marxistische theorie samen met Karl Marx.

In 1845 publiceerde hij De Toestand van de Arbeidersklasse in Engeland, gebaseerd op persoonlijke waarnemingen en onderzoek. In 1848 was hij mede-auteur van Het Communistisch Manifest samen met Karl Marx, en later steunde hij Marx financieel om onderzoek te doen en Het Kapitaal te schrijven.
Na Marx' dood bewerkte hij het tweede en derde deel. Bovendien organiseerde Engels Marx' nota's over de "Theorieën over de Meerwaarde" en dit werd later gepubliceerd als het "vierde deel" van Het Kapitaal.

Hij heeft echter ook veel bijgedragen aan het feminisme waarbij hij zegt dat het concept van een monogaam huwelijk te maken heeft met de economische omstandigheden van de menselijke ontwikkeling. In zijn boek 'De oorsprong van het gezin' legt hij een verband tussen de economische en politieke ontwikkelingen en de organisatie van de opvoeding en de seksualiteit vanaf de oertijd tot aan de negentiende eeuw.

Bron Wikipedia