Citaten van Friedrich Nietzsche met alleen

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844 - 1900

Categorie: Filosofen | Dichters (Hedendaags) Land: FlagDuitsland

Geboren: 15 oktober 1844 Gestorven: 25 augustus 1900

Over Friedrich Nietzsche

Nietzsche werd in 1844 geboren in een dorpje nabij Leipzig. Hij groeide op in een zeer vroom gezin: zijn vader was dominee en zijn moeder kwam uit een domineesfamilie. Na de dood van zijn vader in 1849 verhuisde Nietzsche met zijn moeder en zusje naar Naumburg, alwaar hij in 1854 naar het gymnasium ging. In 1864 begon hij met studeren aan de universiteit van Bonn. Al tijdens zijn schooltijd had Nietzsche een grote belangstelling voor de klassieke oudheid. Aan de universiteit van Leipzig leerde hij het werk van Schopenhauer kennen, die een grote invloed op Nietzsche heeft gehad. Nietzsche werd in 1870 gevraagd hooglereaar in de klassieke filologie te worden aan de universtiteit van Basel. Door een verslechterende gezondheid was hij in 1877 genoodzaakt te stoppen met werken. De toelage die hij ontving van de universiteit stelde hem desondanks in staat om aan zijn boeken te werken. Op 45 jarige leeftijd, stortte hij, tijdens een verblijf in een pension in Turijn, geestelijk in. Hij leek ieder besef van realiteit verloren te hebben. Tot zijn dood in 1900 bleef hij in deze toestand: hij zou niet meer genezen. Dat zijn zuster Elizabeth, een fervent nationaal-socialist, hierdoor verantwoordelijk werd voor zijn nalatenschap heeft zijn imago geen goed gedaan.

  • Als echtgenoten niet samenleefden zouden er meer goede huwelijken zijn.
  • Sommige mannen hebben gezucht omdat men er met hun vrouw vandoor was gegaan, de meesten echter omdat niemand er met de hunne vandoor wilde gaan.
  • Zo sprak tot mij een vrouw: 'Zeker, ik brak het huwelijk, maar eerst brak het huwelijk mij!
  • Men moet van het leven scheiden zoals Odysseus van Nausica afscheid nam - meer zegenend dan verliefd.
  • Het geluk van de man is: ik wil. Het geluk van de vrouw is: hij wil.
  • Van nu af aan is alles in het leven zo geregeld dat de priester overal onmisbaar is, bij alle natuurlijke gebeurtenissen van het leven, bij de geboorte, het huwelijk, de ziekte, de dood, om nog maar te zwijgen van het 'offer' (de maaltijd), verschijnt de heilige parasiet op het toneel om ze
  • Een ieder die roem wil behalen, moet tijdig van de eer afscheid nemen en de zware kunst beoefenen te rechter tijd heen te gaan.
  • Als men er veel heeft in te stoppen, heeft een dag honderd zakken.
  • Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen.
  • God is dood; maar het ligt in de aard van de mensen dat er nog duizend jaar lang grotten zullen zijn waarin men zijn schaduw toont.
  • De vrouw wenst de waarheid niet; wat is haar gelegen aan de waarheid? Haar grote kunst is de leugen, haar hoogste aangelegenheid schijn en schoonheid. En laten wij mannen het eerlijke bekennen: wij waarderen juist die kunst en dat instinct in de vrouw.
  • De fantasie van vele christelijke heiligen was soms onvoorstelbaar smerig. Krachtens de theorie dat deze begeerten echte demonen waren die in hen huis hielden, voelden zij zich daarbij niet al te zeer aansprakelijk: aan dat gevoel danken wij de veelzeggende oprechtheid van hun zelf-bekentenissen.
  • Het schrijven als een vast beroep beschouwen moet gezien worden als een vorm van waanzin.
  • Vaders en zonen ontzien elkaar veel meer dan moeders en dochters.
  • Tegen de liefde helpt in de meeste gevallen nog altijd dat oude paardenmiddel: de wederliefde.
  • Predik het geloof totdat je het hebt en dan zal je het prediken omdat je het hebt.
  • Zo wil ik man en vrouw, krijgslustig de één, baarlustig de  ander, beiden echter danslustig met hoofd en benen.
  • Halfweten maakt de mens zegevierender dan heelweten. Het kent de dingen eenvoudiger dan zij zijn en maakt daardoor iemands mening duidelijker en overtuigender.
  • Ik wil geen schrijver meer lezen, waarbij men het aanvoelt dat hij een boek wilde maken, maar alleen een wiens gedachten onvoorzien tot een boek werden.
  • Het 'geloof' is altijd, bijvoorbeeld bij Luther, niet meer dan een dekmantel geweest, een voorwendsel, een gordijn waarachter de instincten hun spel speelden - een slimme vorm van blindheid ten aanzien van de heerschappij van bepaalde instincten.
+17

Citaten 1 t/m 10 van 18.

  • Er bestaan geen feiten alleen interpretaties.
    Origineel: Nein, gerade Tatsachen gibt es nicht, nur Interpretationen.
    Nachgelassene Fragmente KSA 12: 7[60]
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +494
  • De mensen schamen zich niet over hun schunnige gedachten, maar alleen over de idee dat iemand hen tot zulke gedachten in staat acht.
    Origineel: Die Menschen schämen sich nicht, etwas Schmutziges zu denken, aber wohl, wenn sie sich vorstellen dass man ihnen diese schmutzige Gedanken zutraut.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +77
  • Vaak spreekt men een mening tegen, ofschoon het eigenlijk alleen de toon is, waarop ze werd uitgesproken, die ons onsympathiek is.
    Origineel: Man widerspricht oft einer Meinung, während uns eigentlich nur der Ton, mit dem sie vorgetragen wurde, unsympathisch ist.
    Menschliches, Allzumenschliches Der Mensch im Verkehr
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +33
  • Hoe? Een groot man? Ik zie alleen maar een acteur van zijn eigen ideaal.
    Origineel: Wie? Ein großer Mann? Ich sehe immer nur den Schauspieler seines eignen Ideals.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +26
  • Indien de aalmoezen alleen uit medelijden werden gegeven, waren de bedelaars allemaal al verhongerd.
    Origineel: Wenn alle Almosen nur aus Mitleid gegeben würden, so wären die Bettler allesamt verhungert.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +16
  • Het moreel oordelen en veroordelen is de favoriete wraak van geestelijk bekrompen mensen op hen die minder bekrompen zijn [...] Het doet hen diep in hun hart goed dat er een maatstaf is, volgens welke ook de met goederen en voorrechten van de geest overladen en gelijkwaardig aan hen zijn - zij strijden voor de 'gelijkheid van allen voor God' en hebben bijna daarom alleen al het geloof in God nodig.
    Origineel: Das moralische Urteilen und Verurteilen ist die Lieblings-Rache der Geistig-Beschränkten an denen, die es weniger sind [...] Es tut ihnen im Grunde ihres Herzens wohl, daß es einen Maßstab gibt, vor dem auch die mit Gütern und Vorrechten des Geistes Überhäuften ihnen gleichstehn – sie kämpfen für die »Gleichheit aller vor Gott« und brauchen beinahe dazu schon den Glauben an Gott.
    Voorbij goed en kwaad (1886) #219
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +11
  • Alleen de mens is voor zichzelf zwaar te dragen! Dat komt, omdat hij te veel wat hem vreemd is, op zijn schouders torst. Als de kameel, zo knielt hij neder en laat zich opladen, braaf.
    Origineel: Aber der Mensch nur ist sich schwer zu tragen! Das macht, er schleppt zu vieles Fremde auf seinen Schultern. Dem Kamele gleich kniet er nieder und läßt sich gut aufladen.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +8
  • De vreesachtige weet niet wat alleen zijn is: achter zijn stoel staat altijd een vijand. - O, als toch eens iemand ons de geschiedenis kon verhalen van dat verfijnde gevoel, dat eenzaamheid heet!
    Origineel: Der Furchtsame weiss nicht, was Alleinsein ist: hinter seinem Stuhle steht immer ein Feind. – Oh, wer die Geschichte jenes feinen Gefühls, welches Einsamkeit heisst, uns erzählen könnte!
    Morgenröthe (1887) #249
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +7
  • Ik wil geen schrijver meer lezen, waarbij men het aanvoelt dat hij een boek wilde maken, maar alleen een wiens gedachten onvoorzien tot een boek werden.
    Origineel: Ich will keinen Autor mehr lesen, dem man anmerkt, er wollte ein Buch machen: sondern nur jene, deren Gedanken unversehens ein Buch wurden.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +5
  • Zelfs bij de geringste aanspraak op rechtschapenheid moet je vandaag de dag beseffen dat een theoloog, een priester, een paus met elke zin die hem over de lippen komt niet alleen dwaalt, maar liegt - dat het hem niet langer vrij staat te liegen uit 'onschuld', uit 'onwetendheid'.
    Origineel: Selbst bei dem bescheidensten Anspruch auf Rechtschaffenheit muß man heute wissen, daß ein Theologe, ein Priester, ein Papst mit jedem Satz, den er spricht, nicht nur irrt, sondern lügt, – daß es ihm nicht mehr freisteht, aus "Unschuld", aus "Unwissenheit" zu lügen.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +4
De beste Friedrich Nietzsche met alleen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche?

De twee beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche zijn:

  • "Er bestaan geen feiten alleen interpretaties."
  • "De mensen schamen zich niet over hun schunnige gedachten, maar alleen over de idee dat iemand hen tot zulke gedachten in staat acht."

Wat zijn beroemde boeken van Friedrich Nietzsche?

Een aantal beroemde boeken van Friedrich Nietzsche zijn "Aldus sprak Zarathoestra", "Menschliches, Allzumenschliches" en "Voorbij goed en kwaad".

Wanneer leefde Friedrich Nietzsche?

Friedrich Nietzsche is geboren in 1844 en gestorven in het jaar 1900.