Citaten van Friedrich Nietzsche met weten

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844 - 1900

Categorie: Filosofen | Dichters (Hedendaags) Land: FlagDuitsland

Geboren: 15 oktober 1844 Gestorven: 25 augustus 1900

Over Friedrich Nietzsche

Nietzsche werd in 1844 geboren in een dorpje nabij Leipzig. Hij groeide op in een zeer vroom gezin: zijn vader was dominee en zijn moeder kwam uit een domineesfamilie. Na de dood van zijn vader in 1849 verhuisde Nietzsche met zijn moeder en zusje naar Naumburg, alwaar hij in 1854 naar het gymnasium ging. In 1864 begon hij met studeren aan de universiteit van Bonn. Al tijdens zijn schooltijd had Nietzsche een grote belangstelling voor de klassieke oudheid. Aan de universiteit van Leipzig leerde hij het werk van Schopenhauer kennen, die een grote invloed op Nietzsche heeft gehad. Nietzsche werd in 1870 gevraagd hooglereaar in de klassieke filologie te worden aan de universtiteit van Basel. Door een verslechterende gezondheid was hij in 1877 genoodzaakt te stoppen met werken. De toelage die hij ontving van de universiteit stelde hem desondanks in staat om aan zijn boeken te werken. Op 45 jarige leeftijd, stortte hij, tijdens een verblijf in een pension in Turijn, geestelijk in. Hij leek ieder besef van realiteit verloren te hebben. Tot zijn dood in 1900 bleef hij in deze toestand: hij zou niet meer genezen. Dat zijn zuster Elizabeth, een fervent nationaal-socialist, hierdoor verantwoordelijk werd voor zijn nalatenschap heeft zijn imago geen goed gedaan.

  • Als echtgenoten niet samenleefden zouden er meer goede huwelijken zijn.
  • Sommige mannen hebben gezucht omdat men er met hun vrouw vandoor was gegaan, de meesten echter omdat niemand er met de hunne vandoor wilde gaan.
  • Zo sprak tot mij een vrouw: 'Zeker, ik brak het huwelijk, maar eerst brak het huwelijk mij!
  • Men moet van het leven scheiden zoals Odysseus van Nausica afscheid nam - meer zegenend dan verliefd.
  • Het geluk van de man is: ik wil. Het geluk van de vrouw is: hij wil.
  • Van nu af aan is alles in het leven zo geregeld dat de priester overal onmisbaar is, bij alle natuurlijke gebeurtenissen van het leven, bij de geboorte, het huwelijk, de ziekte, de dood, om nog maar te zwijgen van het 'offer' (de maaltijd), verschijnt de heilige parasiet op het toneel om ze
  • Een ieder die roem wil behalen, moet tijdig van de eer afscheid nemen en de zware kunst beoefenen te rechter tijd heen te gaan.
  • Als men er veel heeft in te stoppen, heeft een dag honderd zakken.
  • Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen.
  • God is dood; maar het ligt in de aard van de mensen dat er nog duizend jaar lang grotten zullen zijn waarin men zijn schaduw toont.
  • De vrouw wenst de waarheid niet; wat is haar gelegen aan de waarheid? Haar grote kunst is de leugen, haar hoogste aangelegenheid schijn en schoonheid. En laten wij mannen het eerlijke bekennen: wij waarderen juist die kunst en dat instinct in de vrouw.
  • De fantasie van vele christelijke heiligen was soms onvoorstelbaar smerig. Krachtens de theorie dat deze begeerten echte demonen waren die in hen huis hielden, voelden zij zich daarbij niet al te zeer aansprakelijk: aan dat gevoel danken wij de veelzeggende oprechtheid van hun zelf-bekentenissen.
  • Het schrijven als een vast beroep beschouwen moet gezien worden als een vorm van waanzin.
  • Vaders en zonen ontzien elkaar veel meer dan moeders en dochters.
  • Tegen de liefde helpt in de meeste gevallen nog altijd dat oude paardenmiddel: de wederliefde.
  • Ach gij broeders, deze God, die ik schiep, was mensenwerk en waanzinnig, gelijk alle goden.
  • Predik het geloof totdat je het hebt en dan zal je het prediken omdat je het hebt.
  • Zo wil ik man en vrouw, krijgslustig de één, baarlustig de  ander, beiden echter danslustig met hoofd en benen.
  • Halfweten maakt de mens zegevierender dan heelweten. Het kent de dingen eenvoudiger dan zij zijn en maakt daardoor iemands mening duidelijker en overtuigender.
  • Ik wil geen schrijver meer lezen, waarbij men het aanvoelt dat hij een boek wilde maken, maar alleen een wiens gedachten onvoorzien tot een boek werden.
+17

Citaten 1 t/m 9 van 9.

  • Liever niets weten dan veel half weten.
    Origineel: Lieber Nichts wissen, als Vieles halb wissen!
    Aldus sprak Zarathoestra , Der Blutegel
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +37
  • 'Geloof' betekent niet willen weten wat waar is.
    Origineel: "Glaube" heißt Nicht-wissen-wollen, was wahr ist.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +9
  • Toen ik tot de mensen kwam, trof ik hen, zittende op een oude eigendunk; allen dachten al lang te weten, wat de mens goed is en wat kwaad.
    Origineel: Als ich zu den Menschen kam, da fand ich sie sitzen auf einem alten Dünkel: Alle dünkten sich lange schon zu wissen, was dem Menschen gut und böse sei.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +5
  • De evangeliën kunnen het best gelezen worden als boeken die verleiden door middels van moraal: deze kleine luiden leggen beslag op de moraal - zij weten hoe het met de moraal gesteld is!
    Origineel: Man lese die Evangelien als Bücher der Verführung mit Moral: die Moral wird von diesen kleinen Leuten mit Beschlag belegt – sie wissen, was es auf sich hat mit der Moral!
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Ik bezweer u mijn broeders, blijft de aarde trouw en gelooft niet degenen, die u van bovenaardse verwachtingen spreken! Gifmengers zijn zij, of zij het weten of niet.
    Origineel: Ich beschwöre euch, meine Brüder, bleibt der Erde treu und glaubt Denen nicht, welche euch von überirdischen Hoffnungen reden! Giftmischer sind es, ob sie es wissen oder nicht.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Ik loop door dit volk en laat menig woord vallen; maar zij weten niet te nemen, noch te behouden.
    Origineel: Ich gehe durch diess Volk und lasse manches Wort fallen: aber sie wissen weder zu nehmen noch zu behalten.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Wij spreken niet tot elkander, daar wij te veel weten: wij zwijgen elkander toe, wij glimlachen elkaar ons weten toe.
    Origineel: Wir reden nicht zueinander, weil wir zu vieles wissen –: wir schweigen uns an, wir lächeln uns unser Wissen zu.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Een stap verder: de 'wil Gods' (te weten de voorwaarden tot behoud van de macht van de priester) moet bekend zijn - en voor dit doel is er een 'openbaring' nodig. In normale bewoordingen: er ontstaat behoefte aan een kolossale literaire vervalsing, er wordt een 'heilige schrift' ontdekt - en onder de groots mogelijke priesterlijke poeha, met boetedagen en jammerklachten over de lange tijd van 'zonde' wordt zij openbaar gemaakt.
    Origineel: Ein Schritt weiter: der »Wille Gottes« (das heißt die Erhaltungs-Bedingungen für die Macht des Priesters) muß bekannt sein – zu diesem Zwecke bedarf es einer »Offenbarung«. Auf deutsch: eine große literarische Fälschung wird nötig, eine »heilige Schrift« wird entdeckt – unter allem hieratischen Pomp, mit Bußtagen und Jammergeschrei über die lange »Sünde« wird sie öffentlich gemacht.
    Friedrich Nietzsche
    - +
     0
  • Er hoort meer moed toe er een einde aan te maken dan een nieuwe strofe; dat weten alle dokters en dichters.
    Origineel: Aber es gehört mehr Muth dazu, ein Ende zu machen, als einen neuen Vers: das wissen alle Ärzte und Dichter.
    Friedrich Nietzsche
    - +
     0
De beste Friedrich Nietzsche met weten citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche?

De twee beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche zijn:

  • "Liever niets weten dan veel half weten."
  • "'Geloof' betekent niet willen weten wat waar is."

Wat zijn beroemde boeken van Friedrich Nietzsche?

Een aantal beroemde boeken van Friedrich Nietzsche zijn "Aldus sprak Zarathoestra", "Menschliches, Allzumenschliches" en "Voorbij goed en kwaad".

Wanneer leefde Friedrich Nietzsche?

Friedrich Nietzsche is geboren in 1844 en gestorven in het jaar 1900.