Citaten van Friedrich Nietzsche met willen

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844 - 1900

Categorie: Filosofen | Dichters (Hedendaags) Land: FlagDuitsland

Geboren: 15 oktober 1844 Gestorven: 25 augustus 1900

Over Friedrich Nietzsche

Nietzsche werd in 1844 geboren in een dorpje nabij Leipzig. Hij groeide op in een zeer vroom gezin: zijn vader was dominee en zijn moeder kwam uit een domineesfamilie. Na de dood van zijn vader in 1849 verhuisde Nietzsche met zijn moeder en zusje naar Naumburg, alwaar hij in 1854 naar het gymnasium ging. In 1864 begon hij met studeren aan de universiteit van Bonn. Al tijdens zijn schooltijd had Nietzsche een grote belangstelling voor de klassieke oudheid. Aan de universiteit van Leipzig leerde hij het werk van Schopenhauer kennen, die een grote invloed op Nietzsche heeft gehad. Nietzsche werd in 1870 gevraagd hooglereaar in de klassieke filologie te worden aan de universtiteit van Basel. Door een verslechterende gezondheid was hij in 1877 genoodzaakt te stoppen met werken. De toelage die hij ontving van de universiteit stelde hem desondanks in staat om aan zijn boeken te werken. Op 45 jarige leeftijd, stortte hij, tijdens een verblijf in een pension in Turijn, geestelijk in. Hij leek ieder besef van realiteit verloren te hebben. Tot zijn dood in 1900 bleef hij in deze toestand: hij zou niet meer genezen. Dat zijn zuster Elizabeth, een fervent nationaal-socialist, hierdoor verantwoordelijk werd voor zijn nalatenschap heeft zijn imago geen goed gedaan.

  • Als echtgenoten niet samenleefden zouden er meer goede huwelijken zijn.
  • Sommige mannen hebben gezucht omdat men er met hun vrouw vandoor was gegaan, de meesten echter omdat niemand er met de hunne vandoor wilde gaan.
  • Zo sprak tot mij een vrouw: 'Zeker, ik brak het huwelijk, maar eerst brak het huwelijk mij!
  • Men moet van het leven scheiden zoals Odysseus van Nausica afscheid nam - meer zegenend dan verliefd.
  • Het geluk van de man is: ik wil. Het geluk van de vrouw is: hij wil.
  • Van nu af aan is alles in het leven zo geregeld dat de priester overal onmisbaar is, bij alle natuurlijke gebeurtenissen van het leven, bij de geboorte, het huwelijk, de ziekte, de dood, om nog maar te zwijgen van het 'offer' (de maaltijd), verschijnt de heilige parasiet op het toneel om ze
  • Een ieder die roem wil behalen, moet tijdig van de eer afscheid nemen en de zware kunst beoefenen te rechter tijd heen te gaan.
  • Als men er veel heeft in te stoppen, heeft een dag honderd zakken.
  • Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen.
  • God is dood; maar het ligt in de aard van de mensen dat er nog duizend jaar lang grotten zullen zijn waarin men zijn schaduw toont.
  • De vrouw wenst de waarheid niet; wat is haar gelegen aan de waarheid? Haar grote kunst is de leugen, haar hoogste aangelegenheid schijn en schoonheid. En laten wij mannen het eerlijke bekennen: wij waarderen juist die kunst en dat instinct in de vrouw.
  • De fantasie van vele christelijke heiligen was soms onvoorstelbaar smerig. Krachtens de theorie dat deze begeerten echte demonen waren die in hen huis hielden, voelden zij zich daarbij niet al te zeer aansprakelijk: aan dat gevoel danken wij de veelzeggende oprechtheid van hun zelf-bekentenissen.
  • Het schrijven als een vast beroep beschouwen moet gezien worden als een vorm van waanzin.
  • Vaders en zonen ontzien elkaar veel meer dan moeders en dochters.
  • Tegen de liefde helpt in de meeste gevallen nog altijd dat oude paardenmiddel: de wederliefde.
  • Predik het geloof totdat je het hebt en dan zal je het prediken omdat je het hebt.
  • Zo wil ik man en vrouw, krijgslustig de één, baarlustig de  ander, beiden echter danslustig met hoofd en benen.
  • Halfweten maakt de mens zegevierender dan heelweten. Het kent de dingen eenvoudiger dan zij zijn en maakt daardoor iemands mening duidelijker en overtuigender.
  • Ik wil geen schrijver meer lezen, waarbij men het aanvoelt dat hij een boek wilde maken, maar alleen een wiens gedachten onvoorzien tot een boek werden.
  • Het 'geloof' is altijd, bijvoorbeeld bij Luther, niet meer dan een dekmantel geweest, een voorwendsel, een gordijn waarachter de instincten hun spel speelden - een slimme vorm van blindheid ten aanzien van de heerschappij van bepaalde instincten.
+17

Citaten 1 t/m 9 van 9.

  • Het parlementarisme, ofwel de officiële toestemming om uit vijf meningen te mogen kiezen, vindt ingang onder de velen die graag de indruk wekken zelfstandig te zijn en voor hun mening willen vechten. Maar uiteindelijk is het om het even of de kudde een mening krijgt opgedrongen of dat vijf meningen zijn toegestaan.
    Origineel: Der Parlamentarismus, das heißt die öffentliche Erlaubnis, zwischen fünf politischen Grundmeinungen wählen zu dürfen, schmeichelt sich bei jenen vielen ein, welche gern selbständig und individuell scheinen und für ihre Meinungen kämpfen möchten. Zuletzt aber ist es gleichgültig, ob der Herde eine Meinung befohlen oder fünf Meinungen gestattet sind.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +24
  • Ook de haat kent zijn jaloezie: we willen onze vijand voor onszelf hebben.
    Origineel: Auch im Hasse gibt es Eifersucht: wir wollen unseren Feind für uns allein haben.
    Nachgelassene Fragmente Sommer – Herbst 1882
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +17
  • 'Geloof' betekent niet willen weten wat waar is.
    Origineel: "Glaube" heißt Nicht-wissen-wollen, was wahr ist.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +9
  • Met zijn principes wil men zijn gewoontes tiranniseren of rechtvaardigen of eren of beschimpen of verbergen: - twee mensen met dezelfde principes willen daarmee waarschijnlijk toch nog iets wezenlijk anders.
    Origineel: Mit seinen Grundsätzen will man seine Gewohnheiten tyrannisieren oder rechtfertigen oder ehren oder beschimpfen oder verbergen – zwei Menschen mit gleichen Grundsätzen wollen damit wahrscheinlich noch etwas Grund-Verschiednes.
    Voorbij goed en kwaad (1886) #77
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +9
  • Ik houd van hen, die zich niet bewaren willen. Ten-onder-gaanden bemin ik met mijn gehele liefde; want zij gaan naar de overzij.
    Origineel: Ich liebe Die, welche nicht zu leben wissen, es sei denn als Untergehende, denn es sind die Hinübergehenden.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +2
  • Wil men een vriend hebben, dan moet men ook voor hem oorlog willen voeren, en om oorlog te voeren, moet men vijand kunnen zijn.
    Origineel: Will man einen Freund haben, so muss man auch für ihn Krieg führen wollen: und um Krieg zu führen, muss man Feind sein
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +2
  • Je moet geen dokter willen zijn voor mensen die ongeneeslijk zijn.
    Origineel: An Unheilbaren soll man nicht Arzt sein wollen.
    Also sprach Zarathustra (1884) III, Von alten und neuen
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Pas nu verkeert de berg der mensentoekomst in barenswee. God stierf; en nu willen wij, dat de Übermensch leve.
    Origineel: Nun erst kreisst der Berg der Menschen-Zukunft. Gott starb; nun wollen wir, dass der Übermensch lebe.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +1
  • Dood zijn alle goden; nu willen wij, dat de Übermensch leve, dit zij eenmaal in de grote middag onze laatste wil!
    Origineel: Todt sind alle Götter: nun wollen wir, dass der Übermensch lebe. - diess sei einst am grossen Mittage unser letzter Wille!
    Friedrich Nietzsche
    - +
     0
De beste Friedrich Nietzsche met willen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche?

De twee beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche zijn:

  • "Het parlementarisme, ofwel de officiële toestemming om uit vijf meningen te mogen kiezen, vindt ingang onder de velen die graag de indruk wekken zelfstandig te zijn en voor hun mening willen vechten. Maar uiteindelijk is het om het even of de kudde een mening krijgt opgedrongen of dat vijf meningen zijn toegestaan."
  • "Ook de haat kent zijn jaloezie: we willen onze vijand voor onszelf hebben."

Wat zijn beroemde boeken van Friedrich Nietzsche?

Een aantal beroemde boeken van Friedrich Nietzsche zijn "Aldus sprak Zarathoestra", "Menschliches, Allzumenschliches" en "Voorbij goed en kwaad".

Wanneer leefde Friedrich Nietzsche?

Friedrich Nietzsche is geboren in 1844 en gestorven in het jaar 1900.