Citaten van Friedrich Nietzsche met zichzelf

Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche

Duits dichter en filosoof

Leefde van: 1844 - 1900

Categorie: Filosofen | Dichters (Hedendaags) Land: FlagDuitsland

Geboren: 15 oktober 1844 Gestorven: 25 augustus 1900

Over Friedrich Nietzsche

Nietzsche werd in 1844 geboren in een dorpje nabij Leipzig. Hij groeide op in een zeer vroom gezin: zijn vader was dominee en zijn moeder kwam uit een domineesfamilie. Na de dood van zijn vader in 1849 verhuisde Nietzsche met zijn moeder en zusje naar Naumburg, alwaar hij in 1854 naar het gymnasium ging. In 1864 begon hij met studeren aan de universiteit van Bonn. Al tijdens zijn schooltijd had Nietzsche een grote belangstelling voor de klassieke oudheid. Aan de universiteit van Leipzig leerde hij het werk van Schopenhauer kennen, die een grote invloed op Nietzsche heeft gehad. Nietzsche werd in 1870 gevraagd hooglereaar in de klassieke filologie te worden aan de universtiteit van Basel. Door een verslechterende gezondheid was hij in 1877 genoodzaakt te stoppen met werken. De toelage die hij ontving van de universiteit stelde hem desondanks in staat om aan zijn boeken te werken. Op 45 jarige leeftijd, stortte hij, tijdens een verblijf in een pension in Turijn, geestelijk in. Hij leek ieder besef van realiteit verloren te hebben. Tot zijn dood in 1900 bleef hij in deze toestand: hij zou niet meer genezen. Dat zijn zuster Elizabeth, een fervent nationaal-socialist, hierdoor verantwoordelijk werd voor zijn nalatenschap heeft zijn imago geen goed gedaan.

  • Als echtgenoten niet samenleefden zouden er meer goede huwelijken zijn.
  • Sommige mannen hebben gezucht omdat men er met hun vrouw vandoor was gegaan, de meesten echter omdat niemand er met de hunne vandoor wilde gaan.
  • Zo sprak tot mij een vrouw: 'Zeker, ik brak het huwelijk, maar eerst brak het huwelijk mij!
  • Men moet van het leven scheiden zoals Odysseus van Nausica afscheid nam - meer zegenend dan verliefd.
  • Het geluk van de man is: ik wil. Het geluk van de vrouw is: hij wil.
  • Van nu af aan is alles in het leven zo geregeld dat de priester overal onmisbaar is, bij alle natuurlijke gebeurtenissen van het leven, bij de geboorte, het huwelijk, de ziekte, de dood, om nog maar te zwijgen van het 'offer' (de maaltijd), verschijnt de heilige parasiet op het toneel om ze
  • Een ieder die roem wil behalen, moet tijdig van de eer afscheid nemen en de zware kunst beoefenen te rechter tijd heen te gaan.
  • Als men er veel heeft in te stoppen, heeft een dag honderd zakken.
  • Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen.
  • God is dood; maar het ligt in de aard van de mensen dat er nog duizend jaar lang grotten zullen zijn waarin men zijn schaduw toont.
  • De vrouw wenst de waarheid niet; wat is haar gelegen aan de waarheid? Haar grote kunst is de leugen, haar hoogste aangelegenheid schijn en schoonheid. En laten wij mannen het eerlijke bekennen: wij waarderen juist die kunst en dat instinct in de vrouw.
  • De fantasie van vele christelijke heiligen was soms onvoorstelbaar smerig. Krachtens de theorie dat deze begeerten echte demonen waren die in hen huis hielden, voelden zij zich daarbij niet al te zeer aansprakelijk: aan dat gevoel danken wij de veelzeggende oprechtheid van hun zelf-bekentenissen.
  • Het schrijven als een vast beroep beschouwen moet gezien worden als een vorm van waanzin.
  • Vaders en zonen ontzien elkaar veel meer dan moeders en dochters.
  • Tegen de liefde helpt in de meeste gevallen nog altijd dat oude paardenmiddel: de wederliefde.
  • Predik het geloof totdat je het hebt en dan zal je het prediken omdat je het hebt.
  • Zo wil ik man en vrouw, krijgslustig de één, baarlustig de  ander, beiden echter danslustig met hoofd en benen.
  • Halfweten maakt de mens zegevierender dan heelweten. Het kent de dingen eenvoudiger dan zij zijn en maakt daardoor iemands mening duidelijker en overtuigender.
  • Ik wil geen schrijver meer lezen, waarbij men het aanvoelt dat hij een boek wilde maken, maar alleen een wiens gedachten onvoorzien tot een boek werden.
  • Het 'geloof' is altijd, bijvoorbeeld bij Luther, niet meer dan een dekmantel geweest, een voorwendsel, een gordijn waarachter de instincten hun spel speelden - een slimme vorm van blindheid ten aanzien van de heerschappij van bepaalde instincten.
+17

Citaten 1 t/m 10 van 16.

  • Dankzij de muziek genieten de hartstochten van zichzelf.
    Origineel: Vermöge der Musik genießen sich die Leidenschaften selbst.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +154
  • Ik houd van de mens die kwistig omgaat met zichzelf, die geen dank wil en niet geeft omdat hijzelf iets kreeg: immers hij schenkt voortdurend en is niet zuinig op zichzelf.
    Origineel: Ich liebe den, essen Seele sich verschwendet, der nicht bank haben will und nicht zurückgibt; denn er schenkt immer und will sich nicht bewahren.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +63
  • Wie zichzelf niet kan bevelen, moet gehoorzamen.
    Origineel: Dem wird befohlen, der sich nicht selber gehorchen kann.v
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +19
  • Wie zichzelf veracht, acht zichzelf nog altijd als een verachter.
    Origineel: Wer sich selbst verachtet, achtet sich doch immer noch dabei als Verächter.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +13
  • In het geheel niet van zichzelf spreken is een voorname vorm van huichelarij.
    Origineel: Gar nicht von sich reden, ist eine sehr vornehme Heuchelei.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +9
  • Wie door en door schoolmeester is, neemt alles slechts met betrekking tot zijn leerlingen au sérieux - zelfs zichzelf.
    Origineel: Wer von Grund aus Lehrer ist, nimmt alle Dinge nur in Bezug auf seine Schüler ernst, - sogar sich selbst.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +9
  • Alleen de mens is voor zichzelf zwaar te dragen! Dat komt, omdat hij te veel wat hem vreemd is, op zijn schouders torst. Als de kameel, zo knielt hij neder en laat zich opladen, braaf.
    Origineel: Aber der Mensch nur ist sich schwer zu tragen! Das macht, er schleppt zu vieles Fremde auf seinen Schultern. Dem Kamele gleich kniet er nieder und läßt sich gut aufladen.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +8
  • Nooit aan het berouw plaats gegeven, maar terstond tot zichzelf gezegd: dit ware een tweede domheid bij de eerste voegen.
    Origineel: Niemals der Reue Raum geben, sondern sich sofort sagen: dies hieße ja der ersten Dummheit eine zweite zugesellen.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +7
  • Door God te laten oordelen, oordelen zij zelf; door God te verheerlijken, verheerlijken zij zichzelf; door de deugden verplicht te stellen waartoe zij toevallig in staat zijn - sterker nog, die zij nodig hebben om zich staande te houden - eigenen zij zich de grootste schijn toe van een worsteling om de deugd, een strijd voor de heerschappij der deugd.
    Origineel: Indem sie Gott richten lassen, richten sie selber; indem sie Gott verherrlichen, verherrlichen sie sich selber; indem sie die Tugenden fordern, deren sie gerade fähig sind – mehr noch, die sie nötig haben, um überhaupt oben zu bleiben –, geben sie sich den großen Anschein eines Ringens um die Tugend, eines Kampfes um die Herrschaft der Tugend.
    De antichrist (#44)
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +6
  • Voorwaar, ik zeg u; goed en kwaad, dat onvergankelijk zou zijn, bestaat niet! Van zichzelf uit moet het zich altijd weer te boven komen.
    Origineel: Wahrlich, ich sage euch: Gutes und Böses, das unvergänglich wäre - das giebt es nicht! Aus sich selber muss es sich immer wieder überwinden.
    Friedrich Nietzsche
    - +
    +4
De beste Friedrich Nietzsche met zichzelf citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn de beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche?

De twee beroemdste citaten van Friedrich Nietzsche zijn:

  • "Dankzij de muziek genieten de hartstochten van zichzelf."
  • "Ik houd van de mens die kwistig omgaat met zichzelf, die geen dank wil en niet geeft omdat hijzelf iets kreeg: immers hij schenkt voortdurend en is niet zuinig op zichzelf."

Wat zijn beroemde boeken van Friedrich Nietzsche?

Een aantal beroemde boeken van Friedrich Nietzsche zijn "Aldus sprak Zarathoestra", "Menschliches, Allzumenschliches" en "Voorbij goed en kwaad".

Wanneer leefde Friedrich Nietzsche?

Friedrich Nietzsche is geboren in 1844 en gestorven in het jaar 1900.