Gerrit Komrij
Nederlands schrijver
Leefde van: 1944 - 2012
Categorie: Schrijvers (Nederlands) | Schrijvers (Hedendaags) Land: Nederland
Geboren: 30 maart 1944 Gestorven: 5 juli 2012
Over Gerrit Komrij
Hoewel Gerrit Komrij zelf ooit schreef dat hij was geboren in een kippenhok waar zijn ouders bescherming hadden gezocht tegen luchtaanvallen, was de werkelijkheid enigszins prozaïscher. Gerrit Komrij werd geboren, zo schreef hij later in Demonen, in de Iepenstraat 23 (in een werkmansbuurt - type tuindorp) te Winterswijk. Tijdens zijn middelbareschooljaren op het Winterswijks Lyceum.(afdeling Gymnasium) schreef Komrij gedichten en andere bijdragen in de schoolkrant. Bij een drukkerij in Winterswijk werd in 1963 zijn eerste bundel van vier gedichten gedrukt, Dekonstruktie in vier delen. Voor Komrij was dit echter een pseudodebuut. Zijn echte debuut als dichter is de bundel Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten in 1968. In 1976 schreef hij op muziek van Boudewijn de Groot het lied Kinderballade, dat een jaar later op single verscheen. In 1979 publiceerde hij de eerste versie van de bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19de en 20ste eeuw in 1000 en enige gedichten.
Samen met zijn vriend, Charles Hofman, emigreerde Komrij in 1984 naar Portugal en vestigde hij zich in Alvites, in de bergen van Trás-os-Montes. In 1988 verhuisde hij naar Vila Pouca da Beira. Gerrit Komrij groeide uit tot een gewaardeerd schrijver en gevreesd criticus. Hij won talrijke literaire prijzen en ontving op 8 februari 2000 een eredoctoraat van de Universiteit Leiden, dat hem werd uitgereikt in de Pieterskerk. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag organiseerde het Letterkundig Museum in 2004 de tentoonstelling Scripta Manent, maar niet altijd – Gerrit Komrij zestig jaar.
Komrij overleed na een kort ziekbed in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Op 20 september 2012 verscheen postuum de dichtbundel getiteld Boemerang en Andere Gedichten. Volgens zijn uitgeverij lag deze al min of meer klaar op het bureau van Komrij.
Bron Wikipedia
Bestel Gerrit Komrij boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 10 van 10.
-
Straks zijn er meer mensen aan het werk om mensen aan het werk te helpen, dan er mensen aan het werk zijn.
― Gerrit Komrij -
De waarheid is niet meer dan de leugen die de mensen van je verwachten.
Heremijntijd. Exercities en ketelmuziek (1978) p.96― Gerrit Komrij -
Brainstormen is het privilege van mensen die zich niet kunnen veroorloven te denken.
― Gerrit Komrij -
Waarom moet iedereen zo nodig creatief zijn. Wat een intense verachting voor kunst stralen de mensen uit die menen dat jan en alleman haar tot stand kunnen brengen!
Averechts (1980)― Gerrit Komrij -
Ik zeg graag de waarheid, op voorwaarde dat de mensen niet alles geloven.
Eendagsvliegen (2005)― Gerrit Komrij -
Wat een intense verachting voor kunst stralen de mensen uit die menen dat jan en alleman haar tot stand kunnen brengen.
― Gerrit Komrij -
Het christendom is een godsdienst die mensen geen opium maar wel polio gunt.
De Buitenkant (1995)― Gerrit Komrij -
Ik heb poëzie altijd gezien als goochelarij, een constructie waarmee je mensen iets voor de ogen tovert dat nieuw voor ze is. Ik zie poëzie als maakwerk, niet als gevoelsuiting. Je bent een jongleur die effecten bereikt door te bedriegen.
Eendagsvliegen (2005)― Gerrit Komrij -
Wat men voor een multiple choice-examen nodig heeft is bluf en koelbloedigheid. Twijfelaars, fijnslijpers en mensen met een gevoelig zenuwgestel vallen onverbiddelijk af.
― Gerrit Komrij -
Literatuur is natuurlijk niet bedoeld voor het doodslaan van de tijd. Je moet er vooral niet een beter mens, maar een ander mens van worden. Op betere mensen heb ik het niet zo begrepen.
Eendagsvliegen (2005)― Gerrit Komrij
Trefwoorden in deze citaten:
Vergelijkbare auteurs
-
Multatuli
Nederlands schrijver (ps. van Eduard Douwes Dekker) 202 -
Godfried Bomans
Nederlands schrijver 162 -
Jan Greshoff
Nederlands schrijver en letterkundige 134 -
Harry Mulisch
Nederlands schrijver 127 -
Jean de Boisson
Nederlands schrijver (ps. van C. Buddingh) 110 -
Simon Carmiggelt
Nederlands schrijver 97 -
Willem Frederik Hermans
Nederlands schrijver 73 -
Simon Vestdijk
Nederlands schrijver 70