Gustave le Bon
Frans socioloog en psycholoog
Leefde van: 1841 - 1931
Categorie: Geschiedenis en sociologen | Psychologen Land: Frankrijk
Geboren: 7 mei 1841 Gestorven: 13 december 1931
Over Gustave le Bon
Gustave Le Bon (Nogent-le-Rotrou, 7 mei 1841 – Parijs, 15 december 1931) was een Frans socioloog en psycholoog. Hij studeerde voor arts en oefende dat beroep ook vele jaren uit, en publiceerde daarnaast boeken en artikelen.
Zijn beroemdheid had hij te danken aan zijn in 1895 gepubliceerde werk La Psychologie des foules (De psychologie der massa's). Le Bon vertolkte hierin de opvatting, dat de individuele persoon, ook als hij lid is van een cultureel hoog ontwikkelde samenleving, in de massa zijn kritische vermogens verliest en zich dan affectief, en vaak ook primitief-barbaars, gedraagt. Een dergelijke massa kan al ontstaan bij een handjevol mensen. In massaal verband treedt de mens eerder op conform de intelligentie van de mínst intelligenten in de groep. In de massasituatie is de individuele persoon lichtgeloviger en ook vatbaar voor propaganda en massapsychoses. Dat heeft tot gevolg dat de massa vaak blind achter een leider aanloopt.
De theorieën van Le Bon hebben veel invloed gehad op politici als Hitler en Mussolini.
Bron Wikipedia
Bestel Gustave le Bon boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 3 van 3.
-
Volkeren overleven zelden de dood van hun goden.
Origineel:Les peuples survivent rarement à la mort de leurs dieux.
― Gustave le Bon -
De goede stemming er in te houden bij soldaten, die de dood elk ogenblik bedreigt, is een kunst die aan geen veldheer onbekend mag zijn.
Origineel:Entretenir la bonne humeur et la gaieté chez des soldats que la mort menace à chaque minute est un art qu’aucun chef ne doit ignorer.
― Gustave le Bon -
De dood is slechts een verplaatsing van individualiteit. De herediteit doet de zelfde zielen rondgaan door de reeksen generaties van een zelfde ras.
Origineel:La mort n'est qu'un déplacement d'individualités. L'hérédité fait circuler les mêmes âmes à travers la suite des générations d'une même race.
― Gustave le Bon