Gustave le Bon
Frans socioloog en psycholoog
Leefde van: 1841 - 1931
Categorie: Geschiedenis en sociologen | Psychologen Land: Frankrijk
Geboren: 7 mei 1841 Gestorven: 13 december 1931
Over Gustave le Bon
Gustave Le Bon (Nogent-le-Rotrou, 7 mei 1841 – Parijs, 15 december 1931) was een Frans socioloog en psycholoog. Hij studeerde voor arts en oefende dat beroep ook vele jaren uit, en publiceerde daarnaast boeken en artikelen.
Zijn beroemdheid had hij te danken aan zijn in 1895 gepubliceerde werk La Psychologie des foules (De psychologie der massa's). Le Bon vertolkte hierin de opvatting, dat de individuele persoon, ook als hij lid is van een cultureel hoog ontwikkelde samenleving, in de massa zijn kritische vermogens verliest en zich dan affectief, en vaak ook primitief-barbaars, gedraagt. Een dergelijke massa kan al ontstaan bij een handjevol mensen. In massaal verband treedt de mens eerder op conform de intelligentie van de mínst intelligenten in de groep. In de massasituatie is de individuele persoon lichtgeloviger en ook vatbaar voor propaganda en massapsychoses. Dat heeft tot gevolg dat de massa vaak blind achter een leider aanloopt.
De theorieën van Le Bon hebben veel invloed gehad op politici als Hitler en Mussolini.
Bron Wikipedia
Bestel Gustave le Bon boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 2 van 2.
-
De plaats van een mens in het leven wordt bepaald niet door wat hij weet, maar door wat hij wil en wat hij kan.
Origineel:La place de l’homme dans la vie est marquée non par ce qu’il sait, mais par ce qu’il veut et ce qu’il peut.
Hier et Demain Chapitre II― Gustave le Bon -
Het initiatief en de verantwoordelijkheid der gemeenschap in de plaats stellen van het individuele, dat is de mens zeer laag doen dalen op de ladder der menselijke waarden.
Origineel:Substituer l'initiative et la responsabilité collective à l'initiative et à la responsabilité individuelles, c'est faire descendre l'homme très bas sur l'échelle des valeurs humaines.
― Gustave le Bon