Citaten uit Briefe van Helmuth Karl von Moltke

Citaten 1 t/m 2 van 2.

 • Zonder oorlog zou de wereld in materialisme wegzinken.
  Origineel: Ohne den Krieg wurde die Welt in Materialismus versumpfen.
  Bron: Briefe Aan Bluntschli, 11. Dezember 1880
  Helmuth Karl von Moltke
  - +
  +2
 • De eeuwige vrede is een droom, en niet eens een mooie, zolang de volken een gescheiden bestaan leiden.
  Origineel: Der ewige Friede ist ein Traum, und nicht mal ein schöner, solange die Nationen ein gesondertes Dasein führen.
  Bron: Briefe Aan Bluntschli, 1 december 1880
  Helmuth Karl von Moltke
  - +
   0
De beste Briefe van Helmuth Karl von Moltke citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Over Helmuth Karl von Moltke

Helmuth Karl Bernhard (sinds 1870 Graf) von Moltke (Parchim (Mecklenburg-Schwerin), 26 oktober 1800 – Berlijn, 24 april 1891) was een Duitse generaal-veldmaarschalk.

Hij was dertig jaar lang de stafchef van het Pruisische leger, en wordt algemeen gezien als een van de grootste strategen van de tweede helft van de 19e eeuw. Hij is de schepper van een nieuwere, modernere methode om legers in het veld aan te sturen. Hij wordt soms Moltke de Oude genoemd om hem te onderscheiden van zijn neef Helmuth von Moltke de Jonge, die bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog het bevel voerde over de Duitse legers.
Von Moltke was een volgeling van Clausewitz, wiens theorie over oorlogsvoering een poging was om de essentie van oorlog te vinden. Moltke zag strategie als "de praktische kunst van middelen aanpassen aan de doelen". Hij heeft de methoden van Napoleon verder ontwikkeld en aangepast aan de veranderde omstandigheden van zijn tijd. Hij was de eerste die de grote defensieve kracht van moderne vuurwapens inzag, en leidde daaruit af dat een omsingelingsaanval een betere tactiek was dan een frontale aanval.

Bron Wikipedia