Citaten uit Vijand van het volk van Henrik Ibsen

Citaten 1 t/m 1 van 1.

  • De sterkste man ter wereld is hij die alleen staat.
    Bron: Vijand van het volk
    Henrik Ibsen
    - +
    +4
De beste Vijand van het volk van Henrik Ibsen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Bekijk alle citaten van Henrik Ibsen

Trefwoorden in deze citaten:

Over Henrik Ibsen

Henrik Johan Ibsen (Skien, 20 maart 1828 – Kristiania, 23 mei 1906) was een Noors toneelschrijver en dichter.
Ibsen werd geboren in een vooraanstaande Noorse koopmansfamilie. Toen hij acht jaar oud was ging zijn vader failliet en verkeerde het gezin in grote armoede. Deze armoede, de schande en de maatschappelijke uitsluiting hebben blijvende diepe indruk op hem gemaakt.

Van 1844 tot 1850 ging hij in Grimstad, een klein dorpje ten zuiden van Skien, in de leer als apothekersassistent. In deze periode schreef hij zijn eerste gedichten. Ongelukkig met zijn situatie ging hij Latijn leren voor het examen artium, dat hem toegang moest geven tot de universiteit. In de avond- en nachtelijke uren schreef hij zijn eerste toneelstuk, Catilina, dat zich vrijwel geheel 's nachts afspeelt.

In 1850 ging hij naar Kristiania (het latere Oslo) om het stuk te laten drukken, wat uiteindelijk in eigen beheer gebeurde. Ibsen schreef in zijn leven vijfentwintig toneelstukken en twee dichtbundels.
Ibsen behoort met Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie en Alexander Kielland tot de Grote Vier van de 19e-eeuwse Noorse literatuur. Van hen is hij degene wiens werk het meest tot de wereldliteratuur wordt gerekend.

Bron Wikipedia