Hermann Hesse
Duits-Zwitsers schrijver, dichter en Nobelprijswinnaar literatuur (1946)
Leefde van: 1877 - 1962
Categorie: Schrijvers (Hedendaags) Land: Duitsland
Geboren: 2 juli 1877 Gestorven: 9 augustus 1962
Over Hermann Hesse
Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.
Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.
Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer.
In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich later in het boek Siddhartha.
Al vanaf 1923 waarschuwde hij in geschriften voor het gevaar van het opkomende nazisme en fascisme. Vanaf 1932 was zijn huis een rustplek en doorgangshuis voor talloze, door het naziregime vervolgde schrijvers. Thomas Mann en Bertolt Brecht waren de eersten in een lange rij die in zijn huis opvang vond en verder werd geholpen.
Lange tijd leek de schilderkunst geen rol te spelen in het leven van Hesse. Daarin kwam verandering tijdens zijn psychoanalytische behandeling in 1916. Zijn therapeut adviseert hem zijn dromen uit te beelden. Hesse neemt het advies over en begint te tekenen. Het aquarel wordt uiteindelijk de overheersende picturale uiting van Hesse. Tot zijn dood in 1962 maakt hij meer dan 3000 afbeeldingen en na zijn dood zijn er wereldwijd tentoonstellingen met aquarellen, onder meer in Tokio, Parijs, New York, Madrid en Hamburg.
Bron Wikipedia
Bestel Hermann Hesse boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 8 van 8.
-
Het echte beroep van de mens is zichzelf te vinden.
Origineel:Der wahre Beruf des Menschen ist, zu sich selbst zu kommen.
toegeschreven― Hermann Hesse -
Men is alleen bang wanneer men het niet met zichzelf eens is.
Origineel:Man hat nur Angst, wenn man mit sich selber nicht einig ist.
― Hermann Hesse -
Niets ter wereld staat de mens meer tegen dan de weg te gaan, die hem tot zichzelf voert.
Origineel:Nichts auf der Welt ist dem Menschen mehr zuwider, als den Weg zu gehen, der ihn zu sich selber führt!
― Hermann Hesse -
De meeste mensen zijn als een blad dat valt, als speeltuig van de wind draait en wentelt het, om ten slotte ter aarde te tuimelen. Anderen echter, zij zijn sterk in de minderheid, lijken op sterren die een vaste baan hebben, zij zijn onbereikbaar voor de wind en bezitten een wet en koers in zichzelf.
― Hermann Hesse -
Hij die "niet in de wereld past" is altijd dicht bij zichzelf vinden.
Origineel:Wer "nicht in die Welt paßt", der ist immer nahe daran, sich selber zu finden.
― Hermann Hesse -
Wat waar is en hoe het leven werkelijk is ingericht, dat moet iedereen voor zichzelf bedenken en kan men niet uit een boek halen.
Origineel:Das, was wahr ist, und wie das Leben eigentlich eingerichtet ist, das muß ein jeder sich selber ausdenken und kann es aus keinem Buch lernen.
Knulp (1915)― Hermann Hesse -
Een mens die zichzelf probeert te verwerkelijken door middel van de begaafdheden die hij van nature heeft meegekregen, doet het meest verhevene en het enig zinvolle waartoe hij in staat is.
Origineel:Denn indem ein Mensch mit den ihm von Natur gegebenen Gaben sich zu verwirklichen sucht, tut er das Höchste und einzig Sinnvolle, was er kann.
Narziss en Goldmund (1930) s.285― Hermann Hesse -
Niets is voor de mens weerzinwekkender dan de weg te begaan die hem naar zichzelf leidt.
Origineel:Nichts auf der Welt ist dem Menschen mehr zuwider, als den Weg zu gehen, der ihn zu sich selber führt.
Demian p. 71― Hermann Hesse