Citaten uit Vie de Saint Dominique van Jean-Baptiste Henri Lacordaire

Citaten 1 t/m 1 van 1.

  • Oorlog is de daad waarmee een volk zich tegen onrechtvaardigheid verzet ten koste van hun bloed.
    Origineel: La guerre est l'acte par lequel un peuple résiste à l'injustice au prix de son sang.
    Bron: Vie de Saint Dominique V, Guerre des Albigeois
    Jean-Baptiste Henri Lacordaire
    - +
     0
De beste Vie de Saint Dominique van Jean-Baptiste Henri Lacordaire citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Over Jean-Baptiste Henri Lacordaire

Jean-Baptiste-Henri Lacordaire, kloosternaam Henri-Dominique Lacordaire, (Recey-sur-Ource, 12 mei 1802 – Sorèze, 21 november 1861) was een Frans dominicaan, predikant, journalist, parlementslid en activist in dienst van de katholiek-liberale gedachten.

Tijdens zijn lyceumjaren verwijderde hij zich van het katholiek geloof. Hij ving de rechtenstudies aan en liet zich opmerken door zijn oratorische talenten. In 1822 vertrok hij naar Parijs en liet er zich kennen door succesvolle pleidooien in assisenzaken.
Een lange periode van twijfel mondde in 1824 uit op een bekering en Lacordaire besliste priester te worden. Hij kreeg een beurs vanwege de aartsbisschop van Parijs en trad binnen in het Saint-Sulpiceseminarie van Issy, en vanaf 1826 in het grootseminarie in Parijs. In 1827 werd hij priester gewijd.

Lacordaire kreeg bekendheid door zijn artikels over de vrijheid van mening, de persvrijheid, de vrijheid van onderwijs ook op universitair vlak. Hij eiste ook de volledige scheiding tussen kerk en staat.
De hevigheid van de teksten in de krant, vooral die geschreven waren door Lacordaire en zijn medestander Lamennais, kwamen slecht over bij Franse bisschoppen, die processen inspanden, maar die triomfantelijk door het duo gewonnen werden. Op 15 augustus 1832 werden hun ideeën (zonder dat ze zelf werden genoemd) veroordeeld in de encycliek Mirari Vos, onder meer wat betreft de gewetensvrijheid en de persvrijheid. Lacordaire trok zich uit de strijd terug en publiceerde een brief waarbij hij zich aan het pauselijk gezag onderwierp.
Het oeuvre van Lacordaire bestaat in ruime mate uit de briefwisseling die hij naliet en die na zijn dood werd gepubliceerd.

Bron Wikipedia