John Locke
Engels filosoof
Leefde van: 1632 - 1704
Categorie: Filosofen Land: Verenigd Koninkrijk
Geboren: 29 augustus 1632 Gestorven: 28 oktober 1704
Over John Locke
John Locke (Wrington bij Bristol, 29 augustus 1632 – High Laver, Essex, 28 oktober 1704) was een Engels filosoof, econoom en arts in de periode van de vroege Verlichting.
Locke maakte in zijn opvattingen over het ongeschreven natuurrecht als grondslag van het formele staatsrecht het sociaal contract de basis van zijn pleidooi voor volkssoevereiniteit, de gedachte dat de vorst of de regering de wil van het volk moet weerspiegelen.
Toen Locke het werk van Descartes las, zag hij de grote Franse filosoof als een levensvatbaar alternatief voor het aristotelinisme dat hij in Oxford had geleerd. In zijn werk An Essay Concerning Human Understanding neemt hij deze ideeën zo over dat ze een onderdeel van zijn ideeën en denken worden.
Locke kende het rationalisme goed, maar vond dat de rede alleen te beperkt was om als fundament voor kennis te dienen. Daartoe was ook de ervaring en de reflectie daarop nodig: ervaringskennis zoals die opgedaan werd door lieden als Robert Boyle, Thomas Sydenham, Christiaan Huygens en Isaac Newton.
In zijn tijd werd er geloof gehecht aan het bestaan van aangeboren kennis ("innate knowledge"), een opvatting die door Locke werd verworpen.
Naast onder anderen Thomas Hobbes, Spinoza, Montesquieu, Rousseau en (meer recent) Rawls heeft Locke ook naam als een van de grote verdragstheoretici. Verdragstheorieën (vaak "sociaal contract" genoemd) geven een onderbouwing, en daarmede een rechtvaardiging van de staat en de staatsmacht. Hierbij zijn vooral twee werken van belang: Two Treatises of Government (1689) en Epistulae de tolerantia (brieven over verdraagzaamheid, 1689-1706).
Bron Wikipedia
Bestel John Locke boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 1 van 1.
-
Er valt denk ik meestal meer te leren van de onverwachte vragen van een kind dan van de conversaties van volwassenen, die een pad bewandelen dat geplaveid is met de opvattingen die ze hebben overgenomen en met de vooroordelen die ze uit hun opvoeding hebben verkregen.
Origineel:And I think there is frequently more to be learn'd from the unexpected questions of a child than the discourses of men, who talk in a road, according to the notions they have borrowed, and the prejudices of their education.
Some Thoughts Concerning Education (1693) Sec. 121― John Locke
Trefwoorden in deze citaten:
Vergelijkbare auteurs
-
Francis Bacon
Engels filosoof en staatsman 110 -
Bertrand Russell
Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur (1950) 96 -
Alfred N. Whitehead
Engels filosoof en wiskundige 23 -
George Henry Lewes
Engels filosoof en criticus 6 -
Alan Watts
Engels filosoof, priester en schrijver 6 -
Jeremy Bentham
Engels filosoof en jurist 5 -
Robin George Collingwood
Engels filosoof en historicus 4 -
Oliver S. Braston
Engels filosoof 1