Karl Marx
Duits econoom en staatsfilosoof
Leefde van: 1818 - 1883
Categorie: Economie en ondernemers | Filosofen Land: Duitsland
Geboren: 5 mei 1818 Gestorven: 14 maart 1883
Over Karl Marx
Karl Heinrich Marx (Trier, 5 mei 1818 – Londen, 14 maart 1883) was een Duits denker die de (politieke) filosofie, de economie, de sociologie, de journalistiek en de historiografie sterk heeft beïnvloed. Hij was een grondlegger van de arbeidersbeweging en een centraal figuur in de geschiedenis van het socialisme en het communisme.
Marx woonde en werkte in Duitsland, in Frankrijk, in België, en Engeland. Zijn bewogen leven deelde hij met zijn vrouw Jenny von Westphalen en met zijn vriend Friedrich Engels, die hem zijn hele leven steunde – ook financieel – en die na Marx' dood zijn werken persklaar maakte.
Als Marx' belangrijkste werk wordt meestal Das Kapital (of in het Nederlands: Het Kapitaal) beschouwd. Daarnaast is zijn Communistisch Manifest (met Friedrich Engels) wereldberoemd. Op het werk en de denkbeelden van Karl Marx (en Friedrich Engels) is het marxisme gebaseerd.
Marx' denken beslaat uiteenlopende gebieden: filosofie, geschiedenis, politiek en economie. In zijn werk integreerde Marx op originele wijze de gedachten van diverse grote denkers vóór hem. Marx zelf stelde al zijn filosofisch en wetenschappelijk werk in dienst van één politiek-filosofisch doel: de bevrijding van de onderdrukte klassen in het kapitalisme, en daarmee de opheffing van de vervreemding die dit systeem in stand zou houden.
In zijn manifest geeft hij een historische beschouwing van, wat hij ziet, als een eeuwenlange klassenstrijd. In de overgang van de Middeleeuwen naar de moderne tijd zijn met de Bourgeoisie of burgerij en de arbeiders nieuwe maatschappelijke klassen ontstaan. Daarbij zag Marx een enorm toegenomen welvaart als gevolg van de Industriële Revolutie bij de Burgerij die door het bezit van, vaak grote, ondernemingen veel economische macht en rijkdom kenden. Marx zag dat vooral de machines steeds vaker arbeiders vervingen.
Bron Wikipedia
Bestel Karl Marx boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 2 van 2.
-
Niemand bevecht de vrijheid; hij bevecht hoogstens de vrijheid van anderen.
Origineel:Kein Mensch bekämpft die Freiheit; er bekämpft höchstens die Freiheit der anderen.
Rheinische Zeitung (1842) #132. 12 mei 1842. Debatten über Preßfreiheit.
Voor de volledige tekst zie: www.mlwerke.de― Karl Marx -
In de geschiedenis van de mensheid heeft tot nu toe geen enkel land en geen enkel volk zo vreselijk geleden onder slavernij, buitenlandse veroveringen en onderdrukkingen en zo hartstochtelijk gevochten voor zijn vrijheid als Sicilië en de Sicilianen.
Origineel:"In der bisherigen Geschichte der Menschheit hat wohl kein Land und kein Volk so entsetzlich unter Sklaverei, fremden Eroberungen und Unterdrückungen gelitten und so leidenschaftlich um seine Freiheit gekämpft, wie Sizilien und die Sizilianer.
Sizilien und die Sizilianer (1860)― Karl Marx