Ludwig Wittgenstein
Oostenrijks - Engels filosoof
Leefde van: 1889 - 1951
Categorie: Filosofen Land: Oostenrijk
Geboren: 26 april 1889 Gestorven: 29 april 1951
Over Ludwig Wittgenstein
Wittgenstein werd in 1889 in Wenen geboren, als zoon van een van de belangrijkste industrielen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. De familie speelt bovendien een belangrijke rol spelen bij het culturele leven. Ludwig gaat, zoals gebruikelijk was, een ingenieursstudie volgen. Eerst in Berlijn, later in Manchester. Aldaar komt hij in aanraking met aeronautica en de wiskunde. De problematiek van de wiskunde en de daarmee samenhangende logica fascineert hem. In de oorlog neemt Wittgenstein dienst, niet als officier, maar als gewoon soldaat. Hij vecht aan de het Russische en Italiaanse front alwaar hij krijgsgevangen wordt genomen en een jaar in een kamp doorbrengt. De oorlog heeft een grote invloed gehad op Wittgenstein. Na een korte periode als onderwijzer gewerkt te hebben, besluit hij in 1929 terug te keren naar Cambridge, waar hij officieel promoveert. In deze periode produceert hij veel filosofische werk dat voor een groot gedeelt postuum wordt gepubliceerd. In 1947 geeft Wittgenstein zijn ordinaat op en brengt de rest van zijn leven voornamelijk door in het buitenland. In 1949 wordt prostaatkanker vastgesteld en twee jaar later overleed hij.
Bestel Ludwig Wittgenstein boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 3 van 3.
-
Alleen als je nog veel gekker denkt dan de filosofen kun je hun problemen oplossen.
Origineel:Nur wenn man noch viel verrückter denkt, als die Philosophen, kann man ihre Probleme lösen.
Vermischte Bemerkungen (1948) Band VIII, s.445― Ludwig Wittgenstein -
De idee van Freud: in de waanzin is het slot niet verwoest, alleen veranderd; de oude sleutel kan het niet openmaken, maar een sleutel van een andere vorm zou het wel kunnen.
Vermischte Bemerkungen 2.1.1938― Ludwig Wittgenstein -
Zou men zich kunnen voorstellen dat een steen bewustzijn zou hebben? En als iemand het kan - zou dat niet alleen maar bewijzen dat deze voorstellerij voor ons geen belang heeft?
Origineel:Könnte man sich vorstellen, daß ein Stein Bewußtsein hätte? Und wenn's Einer kann a warum soll das nicht bloß beweisen, daß diese Vorstellerei für uns kein Interesse hat?
Philosophische Untersuchungen (1953) #390― Ludwig Wittgenstein