Machiavelli
Florentijns staatsfilosoof
Leefde van: 1469 - 1527
Categorie: Filosofen Land: Italië
Geboren: 12 mei 1469 Gestorven: 1 juli 1527
Over Machiavelli
Niccolò Machiavelli (Florence, 3 mei 1469 – aldaar, 21 juni 1527) was een Italiaanse filosoof, geschiedschrijver, humanist, en schrijver gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance. Hij was een stichter van de moderne politieke wetenschappen en een diplomaat, politiek filosoof, toneelschrijver en een ambtenaar van de Florentijnse Republiek. Hij schreef ook komedies, carnavalsliedjes en poëzie. Ook is zijn persoonlijke correspondentie bewaard. Hij was secretaris van de Tweede Kanselarij van de Florentijnse Republiek van 1498 tot 1512, toen de Medici hun macht verloren. Hij schreef zijn meesterwerk, De vorst, nadat de Medici terug aan de macht kwamen en hij daarom niet langer een verantwoordelijke positie bekleedde in Florence.
Als diplomaat bewees Machiavelli goede diensten aan zijn meesters, als militair deskundige had hij een beslissend aandeel in de tijdelijke onderwerping van Pisa maar hij kon het verval van Florence niet verhinderen. Vijf jaar na Machiavelli's dood hield Florence op als soevereine stadstaat te bestaan. Biografen omschrijven Machiavelli's karakter als open en loyaal, cynisch, onhandig en sociaal gebrekkig. Zijn belangrijkste werk Il Principe zorgde voor eeuwige roem en werd het meest invloedrijke en beruchte politieke traktaat ooit.
Bron Wikipedia
Bestel Machiavelli boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 10 van 17.
-
Een veelvoorkomende fout van mensen: bij goed weer geen rekening houden met storm.
Origineel:Il che è comune defetto delli uomini, non fare conto nella bonaccia della tempesta.
Il Principe XXIV― Machiavelli -
De vraag is wie grotere schade aanrichten in een republiek: mensen die streven naar méér, of mensen die bang zijn te verliezen wat ze hebben?
Discorsi V― Machiavelli -
De mensen schrikken er minder voor terug iemand die zich geliefd maakt de voet dwars te zetten, dan iemand die zich gevreesd maakt.
― Machiavelli -
Van de mensen kan men in het algemeen zeggen dat ze ondankbaar, wankelmoedig, huichelachtig, laf en begerig naar gewin zijn.
Il Principe XVII― Machiavelli -
De mensen zijn zó onnozel en ze richten zich zó op hun directe behoefte dat iemand die bedriegt, altijd wel iemand vindt die zich wil laten bedriegen.
Origineel:Sono tanto semplici li uomini, e tanto obediscano alle necessità presenti, che colui che inganna troverrà sempre chi si lascerà ingannare.
Il Principe XVIII― Machiavelli -
De mensen wisselen graag van heerser omdat ze geloven dat ze het dan beter krijgen.
Origineel:Che li uomini mutano volentieri signore credendo migliorare.
Il Principe III― Machiavelli -
In onzekere tijden zal de heerser altijd gebrek hebben aan mensen die hij kan vertrouwen.
― Machiavelli -
Zolang hij de mensen in het algemeen maar niet in hun bezit of hun eer aantast, leven ze tevreden.
― Machiavelli -
Ik geef als mijn mening te kennen dat diegenen op eigen benen kunnen staan, die over voldoende mensen of geld beschikken en daardoor in staat zijn een behoorlijk leger bijeen te brengen en slag te leveren tegen iedereen die hen aanvalt.
Origineel:Dico come io iudico coloro potersi reggere per sé medesimi, che possono, o per abundanzia di uomini, o di denari, mettere insieme un esercito iusto, e fare una giornata con qualunque li viene ad assaltare;
― Machiavelli -
Wie de Romeinse geschiedenis aandachtig bestudeert, ziet hoe nuttig de godsdienst was om een leger te leiden, om het moreel van het volk te sterken, om goede mensen in hun gedrag te bevestigen, en slechte tot inkeer te brengen.
― Machiavelli