Citaten met autoriteit

 • Onnadenkend respect voor autoriteit is de grootste vijand van de waarheid.
 • Ouderdom, vooral een eerbiedwaardige ouderdom, bezit zo'n grote autoriteit, dat dit van meer waarde is dan alle geneugten van de jeugd.
 • Vrijheid is de mogelijkheid om te twijfelen, de mogelijkheid om een fout te maken, de mogelijkheid om te zoeken en te experimenteren, de mogelijkheid nee te zeggen tegen elke autoriteit - literair, artistiek, filosofisch, religieus, sociaal en zelfs politiek.
 • Gehoorzaamheid aan wettelijke autoriteit is de basis van een menselijk karakter.
 • De ernstigste bedreiging van onze democratie komt niet van het bestaan van vreemde totalitaire staten. Binnen onze eigen persoonlijke houding en instellingen zijn de voorwaarden gelegen die uiterlijke autoriteit, discipline, uniformaliteit en afhankelijkheid-van-de-leider elders aan hun overwinning
 • De autoriteit van de leraar schaadt maar al te vaak degenen die leren willen.
 • Autoriteit dwingt gehoorzaamheid af, maar rede overtuigt het.
 • Een nihilist buigt voor geen enkele autoriteit en aanvaardt geen enkel beginsel, al wordt het nog zo algemeen geaccepteerd, zonder voorafgaand onderzoek.
 • Er bestaat een fundamenteel verschil tussen religie, die gebaseerd is op autoriteit, en wetenschap, die gebaseerd is op waarneming en rede. Wetenschap zal winnen, omdat het werkt.
+6

Citaten 1 t/m 10 van 26.

 • Albert Einstein Onnadenkend respect voor autoriteit is de grootste vijand van de waarheid.
  Origineel: Autoritätsdusel ist der größte Feind der Wahrheit.
  Bron: Brief aan Jost Winteler (1901)
  Albert Einstein
  Duits - Amerikaans natuurkundige 1879-1955
  - +
  +74
 • Marcus Tullius Cicero De autoriteit van de leraar schaadt maar al te vaak degenen die leren willen.
  Bron: De natura deorum
  Marcus Tullius Cicero
  Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. - 43 v.C.
  - +
  +36
 • Blaise Pascal De grote genieën hebben hun autoriteit, hun glans, hun grootheid, hun glorie en roem en hebben geen enkele behoefte aan hoge wereldlijke posities die hun niets zeggen. Zij worden niet met de ogen maar met de geest gezien en dat is genoeg.
  Origineel: Les grands génies ont leur empire, leur éclat, leur grandeur, leur victoire et leur lustre, et n’ont nul besoin des grandeurs charnelles où elles n’ont pas de rapport. Ils sont vus, non des yeux mais des esprits. C’est assez.
  Bron: Pensées
  Blaise Pascal
  Frans wis- en natuurkundige en filosoof 1623-1662
  - +
  +12
 • Ignazio Silone Vrijheid is de mogelijkheid om te twijfelen, de mogelijkheid om een fout te maken, de mogelijkheid om te zoeken en te experimenteren, de mogelijkheid nee te zeggen tegen elke autoriteit - literair, artistiek, filosofisch, religieus, sociaal en zelfs politiek.
  Origineel: La libertà [...] è la possibilità di dubitare, la possibilità di sbagliare, la possibilità di cercare, di esperimentare, di dire no a una qualsiasi autorità, letteraria artistica filosofica religiosa sociale, e anche politica.
  Bron: Uscita di sicurezza
  Ignazio Silone
  Italiaans schrijver en politicus (ps van Secondo Tranquilli) 1900-1978
  - +
  +9
 • Charles de Gaulle Niets demonstreert autoriteit beter dan stilte.
  Origineel: Rien ne réhausse l'autorité mieux que le silence.
  Bron: Le fil de l'épée 1932
  Charles de Gaulle
  Frans staatsman 1890-1970
  - +
  +8
 • Marcus Tullius Cicero Ouderdom, vooral een eerbiedwaardige ouderdom, bezit zo'n grote autoriteit, dat dit van meer waarde is dan alle geneugten van de jeugd.
  Marcus Tullius Cicero
  Romeins staatsman en schrijver 106 v.C. - 43 v.C.
  - +
  +6
 • Stefan Zweig Tevergeefs denkt de autoriteit de vrije gedachte te hebben overwonnen omdat ze haar heeft geketend. Met elk nieuw individu wordt een nieuw geweten geboren en zal er altijd iemand zijn om zich zijn morele plicht te herinneren en terug de strijd op te nemen ten voordele van de onvervreemdbare rechten van de mens en de mensheid; er zal altijd een Castellion zijn om op te staan tegen een Calvijn en om de soevereine onafhankelijkheid van de meningen te verdedigen tegen alle vormen van geweld.
  Bron: Contra libellum Calvini
  Stefan Zweig
  Oostenrijkse schrijver en journalist 1881-1942
  - +
  +6
 • Kardinaal de Richelieu Autoriteit dwingt gehoorzaamheid af, maar rede overtuigt het.
  Origineel: L'autorité contraint à l'obéissance, mais la raison y persuade.
  Bron: Les maximes d'État (1623)
  Kardinaal de Richelieu
  Frans geestelijke en edelman 1585-1642
  - +
  +5
 • John Dewey De ernstigste bedreiging van onze democratie komt niet van het bestaan van vreemde totalitaire staten. Binnen onze eigen persoonlijke houding en instellingen zijn de voorwaarden gelegen die uiterlijke autoriteit, discipline, uniformaliteit en afhankelijkheid-van-de-leider elders aan hun overwinning hebben geholpen.
  John Dewey
  Amerikaans filosoof 1859-1952
  - +
  +5
 • Sören Kierkegaard De autoriteit die men als denker heeft zal zich moeten bewijzen doordat het woord in je mond één heel duidelijke gedachte uitdrukt.
  Sören Kierkegaard
  Deens filosoof 1813-1855
  - +
  +4
De beste autoriteit citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Trefwoorden in deze citaten: