Citaten met christelijke

 • Voor Erasmus bestond er geen morele, geen onoverbrugbare tegenstelling tussen Jezus en Socrates, tussen de christelijke leer en de antieke wijsheid, tussen vroomheid en moraliteit.
 • De zeven hoofdzonden: gebrek aan geld, slechte gezondheid, slecht humeur, kuisheid, familiebanden, weten dat je dingen weet en geloven in de christelijke religie.
 • Het idee van 'transcendentie' dat de mens iets is dat buiten zichzelf ligt, heeft zijn wortels in christelijke dogmatiek.
 • De christelijke godsdienst is in zekere mate verwant met een bepaald soort dwaasheid, maar heeft heel weinig overeenkomsten met de wijsheid.
 • Het christelijke besluit om de wereld lelijk en slecht te vinden, heeft de wereld lelijk en slecht gemaakt.
 • Zoals met de Christelijke godsdienst, is de slechtste reclame voor het socialisme haar aanhangers.
 • Tegenover het verleden bezit ik, evenals alle mensen van inzicht, een grote tolerantie, dat wil zeggen grootmoedige zelfcontrole: Ik beweeg mij door het gekkenhuis van complete millennia, of dat nu 'christendom', 'christelijk geloof' of 'christelijke kerk' heet, met sombere v
 • De christelijke kerk is een aambeeld waar vele hamers op zijn versleten. Onze tegenstanders mogen dan wel opscheppen over hun kracht, ze beseffen echter niet goed wat het is wat ze hebben uitgedaagd.
 • Het christelijke godsbegrip - god als ziekengod, god als fantast, god als geest - is een van de meest corrupte godsbegrippen waartoe men het op aarde gebracht heeft; wellicht vertegenwoordigt het zelfs het diepte punt van de neerwaartse ontwikkeling van het godentype.
 • Van onze christelijke feestdagen wordt het meest genoten door de afhaalchinezen.
+7

Citaten 1 t/m 10 van 27.

 • Friedrich Nietzsche Het christelijke besluit om de wereld lelijk en slecht te vinden, heeft de wereld lelijk en slecht gemaakt.
  Origineel: Der christliche Entschluss die Welt hässlich und schlecht zu finden, hat die Welt hässlich und schlecht gemacht.
  Bron: Die fröhliche Wissenschaft
  Friedrich Nietzsche
  Duits dichter en filosoof 1844-1900
  - +
  +96
 • Friedrich Nietzsche De fantasie van vele christelijke heiligen was soms onvoorstelbaar smerig. Krachtens de theorie dat deze begeerten echte demonen waren die in hen huis hielden, voelden zij zich daarbij niet al te zeer aansprakelijk: aan dat gevoel danken wij de veelzeggende oprechtheid van hun zelf-bekentenissen.
  Origineel: Die Phantasie vieler christlichen Heiligen war in ungewöhnlichem Maße schmutzig; vermöge jener Theorie, daß diese Begierden wirkliche Dämonen seien, die in ihnen wüteten, fühlten sie sich nicht allzusehr verantwortlich dabei; diesem Gefühle verdanken wir die so belehrende Aufrichtigkeit ihrer Selbstzeugnisse.
  Bron: Menschliches, Allzumenschliches I, III, 141
  Friedrich Nietzsche
  Duits dichter en filosoof 1844-1900
  - +
  +11
 • Bertrand Russell Het kwalijkste aan de christelijke godsdienst is haar ziekelijke en onnatuurlijke houding tegenover de seksualiteit.
  Origineel: The worst feature of the Christian religion, however, is its attitude toward sex - an attitude [...] morbid and [...] unnatural.
  Bron: Why I am not a Christian (1936) Has Religion Made Useful Contributions to Civilization?
  Bertrand Russell
  Engels filosoof, wiskundige en Nobelprijswinnaar literatuur (1950) 1872-1970
  - +
  +11
 • Stefan Zweig Voor Erasmus bestond er geen morele, geen onoverbrugbare tegenstelling tussen Jezus en Socrates, tussen de christelijke leer en de antieke wijsheid, tussen vroomheid en moraliteit.
  Origineel: Für Erasmus bestand kein moralischer, kein unüberbrückbarer Gegensatz zwischen Jesus und Sokrates, zwischen christlicher Lehre und antikischer Weisheit, zwischen Frömmigkeit und Sittlichkeit.
  Bron: Triomf en Tragiek van Erasmus van Rotterdam p.7
  Stefan Zweig
  Oostenrijkse schrijver en journalist 1881-1942
  - +
  +6
 • Erasmus De christelijke godsdienst is in zekere mate verwant met een bepaald soort dwaasheid, maar heeft heel weinig overeenkomsten met de wijsheid.
  Erasmus
  Nederlands humanist en filosoof 1469-1536
  - +
  +5
 • Van Kooten en De Bie Van onze christelijke feestdagen wordt het meest genoten door de afhaalchinezen.
  Van Kooten en De Bie
  Nederlands cabaretduo
  - +
  +5
 • George Orwell Zoals met de Christelijke godsdienst, is de slechtste reclame voor het socialisme haar aanhangers.
  Origineel: As with the Christian religion, the worst advertisement for Socialism is its adherents.
  Bron: The Road to Wigan Pier (1937) Ch. 11
  George Orwell
  Engels schrijver (ps. van Eric Blair) 1903-1950
  - +
  +5
 • Friedrich Nietzsche De christelijke beweging is als Europese beweging van meet af aan een collectieve beweging van alle mogelijke uitschot- en afvalelementen (die met het christendom naar de macht streven).
  Origineel: Die christliche Bewegung, als eine europäische Bewegung, ist von vornherein eine Gesamt-Bewegung der Ausschuß- und Abfalls-Elemente aller Art (– diese wollen mit dem Christentum zur Macht).
  Bron: De antichrist #51
  Friedrich Nietzsche
  Duits dichter en filosoof 1844-1900
  - +
  +4
 • Blaise Pascal Zich te bedriegen met te geloven aan de waarheid van de Christelijke godsdienst, daaraan is niet veel verloren; maar welk een ongeluk ware het niet, zich erin te bedriegen met hem voor onwaar te houden?
  Origineel: De se tromper en croyant vraie la religion chrétienne, il n'y a pas grand'chose à perdre. Mais quel malheur de se tromper en la croyant fausse.
  Bron: Pensées XVI, XXVI
  Blaise Pascal
  Frans wis- en natuurkundige en filosoof 1623-1662
  - +
  +4
 • Sören Kierkegaard Het christendom heeft elke generatie weer iemand nodig die onvoorwaardelijk-radiaal uitspreekt wat het christelijke is. Als het dan zijn lot wordt door alle dominees te worden uitgelachen en gehoond, dan staat vast dat heel die christenheid louter inbeelding is.
  Sören Kierkegaard
  Deens filosoof 1813-1855
  - +
  +3
De beste christelijke citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Trefwoorden in deze citaten: