Citaten met filosofische

 • Echte filosofie is leren de wereld opnieuw te zien, en in die zin kan een historisch verhaal de wereld met evenveel diepte interpreten als een filosofische verhandeling.
 • De beste omschrijving van de Europese filosofische traditie is dat ze niet meer is dan een aantal voetnoten bij Plato.
 • De aanleiding tot de filosofische bezinning is het onbevredigd zijn door de ervaring van dagelijkse leven.

Citaten 1 t/m 9 van 9.

 • Dalai Lama (14e) Ondanks alle filosofische verschillen tussen de grote wereldgodsdiensten: ze hebben allemaal hetzelfde potentieel om goede menselijke wezens voort te brengen.
  Dalai Lama (14e)
  Tibetaans spiritueel leider (Tenzin Gyatso) (1935 - )
  - +
  +16
 • Spinoza De aanleiding tot de filosofische bezinning is het onbevredigd zijn door de ervaring van dagelijkse leven.
  Spinoza
  Nederlands filosoof (1632 - 1677)
  - +
  +15
 • Blaise Pascal We stellen ons Plato en Aristoteles altijd voor in academische gewaden maar het waren geschikte kerels die met hun vrienden plezier maakten zoals ieder ander. En toen ze voor hun genoegen hun wetten en hun staatskunde opschreven, was dat voor hen een spel. Dat was het minst ernstige en minst filosofische aspect van hun leven; het meest filosofische was eenvoudig en rustig te leven.
  Origineel: On ne s'imagine d'ordinaire Platon et Aristote qu'avec de grandes robes, et comme des personnages toujours graves et sérieux. C'étaient d'honnêtes gens, qui riaient comme les autres avec leurs amis. et quand ils ont fait leurs lois et leurs traités de politique, ç'a été en se jouant, et pour se divertir. C'était la partie la moins philosophe et la moins sérieuse de leur vie. La plus philosophe était de vivre simplement et tranquillement.
  Bron: Pensées #322
  Blaise Pascal
  Frans wis- en natuurkundige en filosoof (1623 - 1662)
  - +
  +10
 • Giacomo Leopardi Geen groter bewijs van weinig filosofische zin en wijsheid, dan te streven naar een leven van louter wijsheid en filosofie.
  Origineel: Nessun maggior segno d'essere poco filosofo e poco savio, che volere savia e filosofica tutta la vita.
  Bron: Pensieri XXVII. Voor de volledige tekst zie www.leopardi.it
  Giacomo Leopardi
  Italiaans dichter (1798 - 1837)
  - +
  +8
 • Maurice Merleau-Ponty Echte filosofie is leren de wereld opnieuw te zien, en in die zin kan een historisch verhaal de wereld met evenveel diepte interpreten als een filosofische verhandeling.
  Origineel: La vraie philosophie est de rapprendre à voir le monde, et en ce sens une histoire racontée peut signifier le monde avec autant de profondeur qu'un traité de philosophie.
  Bron: Phénoménologie de la perception
  Maurice Merleau-Ponty
  Frans fenomenologisch filosoof (1908 - 1961)
  - +
  +5
 • Leo Tolstoj Het is gemakkelijker om tien delen niet filosofische geschriften te vullen dan om één principe in de praktijk te brengen.
  Leo Tolstoj
  Russisch schrijver, filosoof en politiek denker (1828 - 1910)
  - +
  +3
 • Alfred N. Whitehead Men kan veilig aannemen dat wanneer een wiskundige of filosofische auteur met een wazige diepgang schrijft, hij onzin uitkraamt.
  Origineel: It is a safe rule to apply that, when a mathematical or philosophical author writes with a misty profundity, he is talking nonsense.
  Bron: An Introduction to Mathematics (1911) ch. 15.
  Alfred N. Whitehead
  Engels filosoof en wiskundige (1861 - 1947)
  - +
  +1
 • Alfred N. Whitehead De beste omschrijving van de Europese filosofische traditie is dat ze niet meer is dan een aantal voetnoten bij Plato.
  Origineel: The safest general characterization of the European philosophical tradition is that it consists of a series of footnotes to Plato.
  Bron: Process and Reality (1929) Pt. II, ch. 1, sec. 1.
  Alfred N. Whitehead
  Engels filosoof en wiskundige (1861 - 1947)
  - +
   0
 • Alfred N. Whitehead Sceptici en gelovigen zijn gewoon hetzelfde. Op dit moment zijn wetenschappers en sceptici de leidende dogmatici. Vooruitgang is in onbelangrijke details toegestaan, maar fundamenteel nieuwe ontdekkingen worden weggestopt. Dit algemeen geaccepteerde dogmatisme is de dood van de filosofische vooruitgang.
  Origineel: Skeptics and believers are alike. At this moment scientists and skeptics are the leading dogmatists. Advance in detail is admitted; fundamental novelty is barred. This dogmatic common sense is the death of philosophic adventure.
  Bron: Dialogues of Alfred North Whitehead (1954)
  Alfred N. Whitehead
  Engels filosoof en wiskundige (1861 - 1947)
  - +
   0
De beste filosofische citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.