Citaten met parlementarisme

 • Alweder en altijd stuit men op dat voorheersend kenmerk van 't parlementarisme: gebrek aan verantwoordelijkheid.
 • Het parlementarisme, ofwel de officiële toestemming om uit vijf meningen te mogen kiezen, vindt ingang onder de velen die graag de indruk wekken zelfstandig te zijn en voor hun mening willen vechten. Maar uiteindelijk is het om het even of de kudde een mening krijgt opgedrongen of dat vijf meningen

Citaten 1 t/m 4 van 4.

 • Friedrich Nietzsche Het parlementarisme, ofwel de officiële toestemming om uit vijf meningen te mogen kiezen, vindt ingang onder de velen die graag de indruk wekken zelfstandig te zijn en voor hun mening willen vechten. Maar uiteindelijk is het om het even of de kudde een mening krijgt opgedrongen of dat vijf meningen zijn toegestaan.
  Origineel: Der Parlamentarismus, das heißt die öffentliche Erlaubnis, zwischen fünf politischen Grundmeinungen wählen zu dürfen, schmeichelt sich bei jenen vielen ein, welche gern selbständig und individuell scheinen und für ihre Meinungen kämpfen möchten. Zuletzt aber ist es gleichgültig, ob der Herde eine Meinung befohlen oder fünf Meinungen gestattet sind.
  Bron: Die fröhliche Wissenschaft
  Friedrich Nietzsche
  Duits dichter en filosoof (1844 - 1900)
  - +
  +24
 • Multatuli Alweder en altijd stuit men op dat voorheersend kenmerk van 't parlementarisme: gebrek aan verantwoordelijkheid.
  Bron: Ideeën (1877) II
  Multatuli
  Nederlands schrijver (ps. van Eduard Douwes Dekker) (1820 - 1887)
  - +
  +11
 • Max Nordau Het parlementarisme is de zegepraal, de apotheose van de zelfzucht.
  Max Nordau
  Hongaars-Joods arts en auteur (1849 - 1923)
  - +
  +1
 • G. J. P. J. Bolland Wie van algemeen stemrecht en parlementarisme genezing hoopt voor maatschappelijke euvelen, is een welmenende dwaas.
  Bron: Spreuken uit de leerzaal van zuivere rede (1912) I, 816
  G. J. P. J. Bolland
  Nederlands taalkundige en filosoof (1854 - 1922)
  - +
   0
De beste parlementarisme citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.