Citaten met schilderkunst

 • Het eerste dat ik in mijn schilderijen veranderde, was de kleur. Ik liet de natuurlijke kleur los door haar te vervangen door de zuivere kleur. Instinctief voelde ik dat de schilderkunst een nieuwe wijze moest vinden om de schoonheid der natuur te beelden.
 • Iedereen wil de schilderkunst begrijpen! Waarom ook niet het gezang van de vogels? Waarom houden wij van bloemen, de nacht, al wat ons omringt zonder te vragen wat het betekent? De schilderkunst daarentegen wil het begrijpen.
 • Er zijn dingen waarbij middelmatigheid onverdraaglijk is: poëzie, muziek, schilderkunst en spreken in het openbaar.
 • Alle schilderkunst is een illusie.
 • Laten zien dat er iets is dat men kan denken maar dat men niet kan zien noch laten zien: zie daar de inzet van de moderne schilderkunst.
 • Na enige jaren begon mijn werk zich onbewust los te maken van de natuurlijke verschijning van de werkelijkheid. De ervaring werd mijn enige leermeester. Ik wist nog maar weinig van de moderne schilderkunst. Toen ik voor het eerst het werk zag van de impressionisten, Van Gogh, Van Dongen, en de Fauve
 • Schilderkunst kan net zulke krachten ontwikkelen als muziek bezit.
 • Hoe ijdel is de schilderkunst: zij wil bewondering wekken door de gelijkenis met dingen die men in het oorspronkelijke niet eens bewondert.
+5

Citaten 1 t/m 10 van 14.

 • Blaise Pascal Hoe ijdel is de schilderkunst: zij wil bewondering wekken door de gelijkenis met dingen die men in het oorspronkelijke niet eens bewondert.
  Origineel: Quelle vanité que la peinture, qui attire l'admiration par la ressemblance des choses dont on n'admire point les originaux!
  Bron: Pensées
  Blaise Pascal
  Frans wis- en natuurkundige en filosoof 1623-1662
  - +
  +16
 • Wassily Kandinsky Schilderkunst kan net zulke krachten ontwikkelen als muziek bezit.
  Wassily Kandinsky
  Russisch abstract schilder 1866-1944
  - +
  +10
 • C. Buddingh' De meeste mensen die menen van schilderkunst te houden, houden alleen maar van plaatjes kijken.
  C. Buddingh'
  Nederlands dichter en letterkundige 1918-1985
  - +
  +9
 • Piet Mondriaan Na enige jaren begon mijn werk zich onbewust los te maken van de natuurlijke verschijning van de werkelijkheid. De ervaring werd mijn enige leermeester. Ik wist nog maar weinig van de moderne schilderkunst. Toen ik voor het eerst het werk zag van de impressionisten, Van Gogh, Van Dongen, en de Fauves, bewonderde ik dat. Maar het was mijn weg om de waarheid alleen te zoeken.
  Piet Mondriaan
  Nederlandse schilder 1872-1944
  - +
  +9
 • Pablo Picasso De fotografie heeft zich zo ontwikkeld dat zij in staat is om de schilderkunst te bevrijden van het literaire, het anekdotische en zelfs van het onderwerp.
  Origineel: La fotografía vino a tiempo para liberar la pintura de toda literatura, de la anécdota, e incluso del tema.
  Bron: toegeschreven
  Pablo Picasso
  Spaans schilder, tekenaar en beeldhouwer 1881-1973
  - +
  +8
 • Jean de la Bruyère Er zijn dingen waarbij middelmatigheid onverdraaglijk is: poëzie, muziek, schilderkunst en spreken in het openbaar.
  Origineel: Il y a de certaines choses dont la médiocrité est insupportable : la poésie, la musique, la peinture, le discours public.
  Bron: Les Caractères (1688)
  Jean de la Bruyère
  Frans schrijver 1645-1696
  - +
  +8
 • Simonides De schilderkunst is stomme poëzie, en de poëzie sprekende schilderkunst.
  Simonides
  Grieks dichter 556-468 v. Chr.
  - +
  +5
 • Piet Mondriaan Het eerste dat ik in mijn schilderijen veranderde, was de kleur. Ik liet de natuurlijke kleur los door haar te vervangen door de zuivere kleur. Instinctief voelde ik dat de schilderkunst een nieuwe wijze moest vinden om de schoonheid der natuur te beelden.
  Piet Mondriaan
  Nederlandse schilder 1872-1944
  - +
  +4
 • Willem de Kooning Alle schilderkunst is een illusie.
  Willem de Kooning
  Nederlands-Amerikaans kunstschilder 1904-1997
  - +
  +3
 • Pablo Picasso Iedereen wil de schilderkunst begrijpen! Waarom ook niet het gezang van de vogels? Waarom houden wij van bloemen, de nacht, al wat ons omringt zonder te vragen wat het betekent? De schilderkunst daarentegen wil het begrijpen.
  Origineel: Todo el mundo quiere comprender la pintura. ¿Por qué no se intenta comprender el canto de los pájaros? ¿Por qué a uno le gusta una noche, una flor, todo lo que rodea al hombre, sin intentar comprenderlo? La pintura, en cambio, se quiere comprender.
  Bron: In: Christian Zervos - Conversation avec Picasso
  Pablo Picasso
  Spaans schilder, tekenaar en beeldhouwer 1881-1973
  - +
  +3
De beste schilderkunst citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Trefwoorden in deze citaten: