Citaten met verplicht

 • Dictatuur: soort regering waar alles wat niet verboden is, verplicht is.
 • Als er onder de sterfelijke mensen iets bestaat dat uitgeroeid moet worden en dat ieder verplicht is met alle wettige middelen tegen te gaan en te helpen voorkomen, dan is het zonder twijfel de oorlog.
 • Degenen, die aan zekere dogma's vastzitten, zijn verplicht te verdedigen wat zij zelf niet menen.
 • Theologen zouden eigenlijk verplicht moeten worden een cursus logica te volgen. De meest elementaire regels voor gezond nadenken worden door hen met voeten getreden.
 • Laat niet geruime tijd verlopen tussen de u bewezen weldaad en uw dankbaarheid, opdat niet uw weldoener, door de dood verrast, het denkbeeld zijn graf mee inneemt, een ondankbare aan zich te hebben verplicht.
 • Geklede vrouw: verplicht te kijken, verboden aan te raken. Ongeklede vrouw: verplicht aan te raken, verboden te kijken.
 • Wat alle wijze regeerders verplicht zijn te doen: niet louter en alleen rekening houden met wantoestanden die er op een bepaald moment zijn, maar ook die welke in de toekomst kunnen ontstaan en daar met alle mogelijke middelen tegenin gaan.
 • U kent het Franse gezegde: noblesse oblige. Wel, dat is de hele definitie van adel: het verplicht en doet niets anders.
 • Waar gij zijt uitgenodigd, zet daar een vergenoegd gezicht; in gezelschap is iedereen verplicht gelukkig te zijn.
 • Elke immigrant die hier komt zou verplicht moeten zijn binnen vijf jaar de Engelse taal te leren of het land te verlaten.
+7

Citaten 1 t/m 10 van 33.

 • Erasmus Als er onder de sterfelijke mensen iets bestaat dat uitgeroeid moet worden en dat ieder verplicht is met alle wettige middelen tegen te gaan en te helpen voorkomen, dan is het zonder twijfel de oorlog.
  Erasmus
  Nederlands humanist en filosoof (1469 - 1536)
  - +
  +17
 • Herman Brusselmans Als ze de treinen op de spitsuren nu eens afschaffen. Dan worden de mensen wel verplicht minder drukke treinen te nemen.
  Herman Brusselmans
  Vlaams schrijver (1957 - )
  - +
  +17
 • Marcus Tullius Cicero Degenen, die aan zekere dogma's vastzitten, zijn verplicht te verdedigen wat zij zelf niet menen.
  Bron: Tusculanae disputationes 2, 2.
  Marcus Tullius Cicero
  Romeins staatsman en schrijver (106 v. Chr. - 43 v. Chr.)
  - +
  +10
 • Machiavelli Wat alle wijze regeerders verplicht zijn te doen: niet louter en alleen rekening houden met wantoestanden die er op een bepaald moment zijn, maar ook die welke in de toekomst kunnen ontstaan en daar met alle mogelijke middelen tegenin gaan.
  Origineel: Quello che tutti e’ principi savi debbono fare: li quali, non solamente hanno ad avere riguardo alli scandoli presenti, ma a’ futuri, et a quelli con ogni industria ovviare.
  Bron: Il Principe III
  Machiavelli
  Florentijns staatsfilosoof (1469 - 1527)
  - +
  +8
 • Friedrich Nietzsche Door God te laten oordelen, oordelen zij zelf; door God te verheerlijken, verheerlijken zij zichzelf; door de deugden verplicht te stellen waartoe zij toevallig in staat zijn - sterker nog, die zij nodig hebben om zich staande te houden - eigenen zij zich de grootste schijn toe van een worsteling om de deugd, een strijd voor de heerschappij der deugd.
  Origineel: Indem sie Gott richten lassen, richten sie selber; indem sie Gott verherrlichen, verherrlichen sie sich selber; indem sie die Tugenden fordern, deren sie gerade fähig sind – mehr noch, die sie nötig haben, um überhaupt oben zu bleiben –, geben sie sich den großen Anschein eines Ringens um die Tugend, eines Kampfes um die Herrschaft der Tugend.
  Bron: De antichrist (#44)
  Friedrich Nietzsche
  Duits dichter en filosoof (1844 - 1900)
  - +
  +6
 • Pythagoras Laat niet geruime tijd verlopen tussen de u bewezen weldaad en uw dankbaarheid, opdat niet uw weldoener, door de dood verrast, het denkbeeld zijn graf mee inneemt, een ondankbare aan zich te hebben verplicht.
  Pythagoras
  Grieks filosoof en wiskundige (580 v. Chr. - 504 v. Chr.)
  - +
  +6
 • Herman Philipse Theologen zouden eigenlijk verplicht moeten worden een cursus logica te volgen. De meest elementaire regels voor gezond nadenken worden door hen met voeten getreden.
  Herman Philipse
  Nederlands filosoof (1951 - )
  - +
  +4
 • Françoise Sagan Er is nu net zoveel vrijheid als twintig jaar geleden: toen was vrijen verboden voor jonge meisjes; nu is het bijna verplicht geworden.
  Origineel: On a aussi peu de liberté maintenant qu'il y a vingt ans: faire l'amour était alors interdit aux jeunes filles ; maintenant c'est presque devenu obligatoire.
  Bron: Interview met Jacques Jaubert februari 1979
  Françoise Sagan
  Frans schrijfster (1935 - 2004)
  - +
  +3
 • Toni Morrison Je bent vrij. Niets en niemand is verplicht om je te redden behalve jij.
  Origineel: You free. Nothing and nobody is obliged to save you but you.
  Toni Morrison
  Amerikaans schrijfster en Nobelprijswinnares Literatuur (1993) (1931 - 2019)
  - +
  +3
 • Assata Shakur Als je doof, stom en blind bent voor wat er in de wereld gebeurt, ben je niet verplicht om iets te doen. Maar als je weet wat er aan de hand is en je niets anders doet dan op je reet zitten, dan ben je niets meer dan een nietsnut.
  Origineel: If you're deaf, dumb, and blind to what's happening in the world, you're under no obligation to do anything. But if you know what's happening and you don't do anything but sit on your ass, then you're nothing but a punk.
  Bron: Assata: An Autobiography (1987) 222
  Assata Shakur
  Afro-Amerikaans politiek activiste (1947 - )
  - +
  +2
De beste verplicht citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.