Citaten met zelfbedrog

 • Eigenlijk is het leven toch één zelfbedrog, één dwalen in illusie, dacht zij droef, melancholiek. Een groot doel, een werelddoel of een klein doel voor zichzelf, voor zijn eigen lijf en ziel. O God, wat is dat alles weinig! En wat dwalen wij rond, zonder iets te weten. En elk zoekt zijn eigen doeltj
 • Zelfbedrog is het immuunsysteem van de psyche.
 • Het is een antropocentrisch zelfbedrog dat we stilzwijgend altijd doen alsof de evolutie juist bij ons tot stilstand is gekomen.
 • Nationalisme is machtshonger getemperd door zelfbedrog.
 • Het verderfelijkste zelfbedrog, dat wij mensen ons wijsmaken, is misschien wel, dat wij zonder zelf bedrog zouden kunnen leven.
 • Mensen die geloven dat ze een sterke wil hebben en de meesters van hun lot, kunnen dit alleen maar blijven geloven door specialisten in zelfbedrog te worden.
+3

Citaten 1 t/m 9 van 9.

 • Theo Maassen Zelfbedrog is het immuunsysteem van de psyche.
  Theo Maassen
  Nederlands cabaretier en acteur 1966-
  - +
  +22
 • Louis Couperus Eigenlijk is het leven toch één zelfbedrog, één dwalen in illusie, dacht zij droef, melancholiek. Een groot doel, een werelddoel of een klein doel voor zichzelf, voor zijn eigen lijf en ziel. O God, wat is dat alles weinig! En wat dwalen wij rond, zonder iets te weten. En elk zoekt zijn eigen doeltje, zijn illusie.
  Bron: De stille kracht (1900)
  Louis Couperus
  Nederlands schrijver 1863-1923
  - +
  +9
 • Sören Kierkegaard Al dat gepraat dat je God moet danken dat je niet in verdrukking leeft wordt heel gauw zelfbedrog. Want God is geen kruidenier die aan de één duur en aan de ander onder de toonbank door verkoopt. Blijkbaar begrijpt men niet dat het hoogste het hoogste is en dat het daarom alleen maar tot elke prijs gekocht kan worden.
  Sören Kierkegaard
  Deens filosoof 1813-1855
  - +
  +4
 • George Orwell Nationalisme is machtshonger getemperd door zelfbedrog.
  Origineel: Nationalism is power-hunger tempered by self-deception.
  Bron: Notes on Nationalism (1945). Voor de volledige tekst zie: gutenberg.net.au
  George Orwell
  Engels schrijver (ps. van Eric Blair) 1903-1950
  - +
  +4
 • Wilhelm von Humboldt Ik denk dat zelfkennis moeilijk en zeldzaam is, zelfbedrog daarentegen makkelijk en gewoon.
  Origineel: Ich halte die Selbsterkenntnis für schwierig und selten, die Selbsttäuschung dagegen für sehr leicht und gewöhnlich.
  Bron: Briefe an eine Freundin (1847)
  Wilhelm von Humboldt
  Duits taalwetenschapper, filosoof en politicus 1767-1835
  - +
  +3
 • George Eliot Wat ons het meest effectief vernietigt, is niet een kwaadaardig lot, maar ons eigen vermogen tot zelfbedrog en tot het vernederen van ons eigen beste zelf.
  Origineel: What destroys us most effectively is not a malign fate but our own capacity for self-deception and for degrading our own best self.
  Bron: Adam Bede (1859)
  George Eliot
  Engels schrijfster (ps. van Mary Ann Evans) 1819-1880
  - +
  +3
 • James Baldwin Mensen die geloven dat ze een sterke wil hebben en de meesters van hun lot, kunnen dit alleen maar blijven geloven door specialisten in zelfbedrog te worden.
  Origineel: People who believe that they are strong-willed and the masters of their destiny can only continue to believe this by becoming specialists in self-deception.
  Bron: Doom and glory of knowing who you are
  James Baldwin
  Amerikaans schrijver 1924-1987
  - +
  +1
 • Hoimar von Ditfurth Het is een antropocentrisch zelfbedrog dat we stilzwijgend altijd doen alsof de evolutie juist bij ons tot stilstand is gekomen.
  Origineel: Es ist eine anthropozentrische Selbsttäuschung, daß wir stillschweigend immer so tun, als ob die Evolution ausgerechnet bei uns zum Stillstand gekommen sei.
  Bron: Zusammenhänge - Noch ist alles offen (1974) S. 7
  Hoimar von Ditfurth
  Duits arts en wetenschapsjournalist 1921-1989
  - +
   0
 • Ernst Hohenemser Het verderfelijkste zelfbedrog, dat wij mensen ons wijsmaken, is misschien wel, dat wij zonder zelf bedrog zouden kunnen leven.
  Bron: Aphorismen (1918)
  Ernst Hohenemser
  Duits aforist en vertaler 1870-1954
  - +
  -2
De beste zelfbedrog citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Trefwoorden in deze citaten: