Multatuli
Nederlands schrijver (ps. van Eduard Douwes Dekker)
Leefde van: 1820 - 1887
Categorie: Schrijvers (Nederlands) | Schrijvers (Hedendaags) Land: Nederland
Geboren: 2 maart 1820 Gestorven: 19 februari 1887
Over Multatuli
Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse schrijver die ook bekend is geworden onder het pseudoniem Multatuli.
Eduard Douwes Dekker werkte als ambtenaar in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar, toen hij er op negentienjarige leeftijd aankwam, naar eigen zeggen zijn 'ziel ontwaakte', maar waar hij ook de vele wantoestanden zag onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind. Zijn bekendste werk is de kaderroman Max Havelaar, waarin hij - op basis van zijn eigen ervaringen - de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak stelde. In dit boek koos Dekker het pseudoniem Multatuli, Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli).
In juni 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig letterkundige werk aller tijden. In 2004 eindigde Multatuli op de 34e plaats in de verkiezing van De grootste Nederlander.
Bron Wikipedia
Bestel Multatuli boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 9 van 9.
-
Ik heb in veel opzichten eerbied voor Jezus, maar volstrekt niet voor 't zogenaamde christendom. Er zijn door Jezus dingen gezegd, die ik geloof -- schoon ik ze niet geloof omdat hij 't zeide, maar in 't christendom zelf geloof ik niet. Ik ontken 't bestaan van dat christendom. Ik heb 't nooit ontmoet, nooit waargenomen, en ben overtuigd dat Jezus, op aarde terugkomende, heel verwonderd wezen zou te horen dat men zich naar hem noemde.
― Multatuli -
Waar staat geschreven dat ge de uwen 'n "geloof" moet opdringen dat gij zelf hebt opgegeven sedert lang? Dat doen de Zeden.― Multatuli -
Ik geloof niet aan bovennatuurkunde, voor men mij goed verklaart wat benedennatuurkunde is.
― Multatuli -
Streven naar waarheid, is waarheid. Geloof in het goede, is goed. Vertrouwen op adel, is adel.
― Multatuli -
Tussen ziel en taal ligt de lengte van een trompet. Ik gis, en geloof bijna, dat weinig trompetten zo kort zijn als de Hollandse.― Multatuli -
Een kind dat in 't vertrouwen op vaders waarheidsliefde geloof slaat aan fabelen, kan beminnelijk wezen in z'n dwaling. Maar de opgeschoten jongen die 'n jas draagt als papa... die rookt, drinkt, vloekt als papa... die Latijn verstaat, en meespreekt of fysica als papa... die bij dat alles bang is voor weerwolf en bietebauw... zo'n lummel is onverdraaglijk.
― Multatuli -
Geloof en buig u, of verwerp en sta rechtop. Naïeve, kinderlijke, soms verheven onwaarheid is nu en dan te dulden in poëzie. Maar 2 x 2 = 5 zal 'n gruwel blijven, zolang 2 x 2 niet meer en niet minder is dan vier.
― Multatuli -
Geloof wat gij wilt maar doe naar uw geloof.
― Multatuli -
Ik weet zeer weinig. En 't smart me zó, dat ik waarlijk geloof aanspraak te hebben op meer. En daarom wou ik zo graag onsterfelijk wezen.
― Multatuli
Trefwoorden in deze citaten:
Vergelijkbare auteurs
-
Godfried Bomans
Nederlands schrijver 162 -
Jan Greshoff
Nederlands schrijver en letterkundige 134 -
Harry Mulisch
Nederlands schrijver 127 -
Jean de Boisson
Nederlands schrijver (ps. van C. Buddingh) 110 -
Simon Carmiggelt
Nederlands schrijver 97 -
Gerrit Komrij
Nederlands schrijver 90 -
Willem Frederik Hermans
Nederlands schrijver 73 -
Simon Vestdijk
Nederlands schrijver 70