Multatuli
Nederlands schrijver (ps. van Eduard Douwes Dekker)
Leefde van: 1820 - 1887
Categorie: Schrijvers (Nederlands) | Schrijvers (Hedendaags) Land: Nederland
Geboren: 2 maart 1820 Gestorven: 19 februari 1887
Over Multatuli
Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse schrijver die ook bekend is geworden onder het pseudoniem Multatuli.
Eduard Douwes Dekker werkte als ambtenaar in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar, toen hij er op negentienjarige leeftijd aankwam, naar eigen zeggen zijn 'ziel ontwaakte', maar waar hij ook de vele wantoestanden zag onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind. Zijn bekendste werk is de kaderroman Max Havelaar, waarin hij - op basis van zijn eigen ervaringen - de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders aan de kaak stelde. In dit boek koos Dekker het pseudoniem Multatuli, Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' (=multa tuli).
In juni 2002 werd Max Havelaar door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde uitgeroepen tot het belangrijkste Nederlandstalig letterkundige werk aller tijden. In 2004 eindigde Multatuli op de 34e plaats in de verkiezing van De grootste Nederlander.
Bron Wikipedia
Bestel Multatuli boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 7 van 7.
-
Ik wou mezelf gaarne eens ontmoeten om te weten hoe ik me beviel. Maar 'k moet bijzonder goed gehumeurd wezen op die dag, want ik hou niet van onaangenaamheden.
Ideeën (1877) I― Multatuli -
De Natuur is alles, en: alles is natuurlijk. Waar 't ons gegeven is de volgorde van de logica der feiten na te gaan, erkennen we dat natuurlijke, de Noodzakelijkheid. Waar die volgorde ons niet duidelijk is, omdat we zo weinig weten, denken we aan 'n God.
― Multatuli -
Gedachten heeft ieder. Bij weinigen worden ze tot denkbeelden. Nog minder zijn er, die vorm en kleur weten weer te geven van die beelden. En wie dit doet, hoort gedurig: "juist wat ik dacht". Ja, op omtrek na, op kleur na, op schaduw na. Dat is: op zeer veel na.
― Multatuli -
Het vinden van de waarheid, dat is het naderen tot waarheid, zou niet zo moeilijk wezen, als we minder lafhartig waren. In zeer veel gevallen durven we niet weten wat waar is.
― Multatuli -
Wat maakt ge van onze dochters, o zeden! Ge dwingt haar tot liegen en huichelen. Ze mogen niet weten wat ze weten, niet voelen wat ze voelen, niet begeren wat ze begeren, niet wezen wat ze zijn.
― Multatuli -
Ik wilde gaarne weten of er graden bestaan in niet-zyn?
Om 'n steen te ligten heb ik, onder zekere gegevens, nodig 'n hefboom van die lengte. Welke werking heeft op die steen de hefboom die 1/x deel korter is? Zie, ik wilde dit weten om te beoordelen of 't de moeite waard is om te zien naar 'n andere hefboom?
Ik wilde weten of de WAARHEID het recht heeft om ons uit te lachen over onze korte hefbomen? Wie kan 't me zeggen, wie?― Multatuli -
Wie veel gedwaald heeft, kan 't best de weg weten. Ik zeg niet dat veel dwalen nodig is om de weg te weten. Noch dat ieder die gedwaald heeft, de weg weet.
― Multatuli
Trefwoorden in deze citaten:
Vergelijkbare auteurs
-
Godfried Bomans
Nederlands schrijver 162 -
Jan Greshoff
Nederlands schrijver en letterkundige 134 -
Harry Mulisch
Nederlands schrijver 127 -
Jean de Boisson
Nederlands schrijver (ps. van C. Buddingh) 110 -
Simon Carmiggelt
Nederlands schrijver 97 -
Gerrit Komrij
Nederlands schrijver 90 -
Willem Frederik Hermans
Nederlands schrijver 73 -
Simon Vestdijk
Nederlands schrijver 70