Citaten van Samuel Johnson met armoede

Samuel Johnson

Samuel Johnson

Engels schrijver

Leefde van: 1709 - 1784

Categorie: Schrijvers (Hedendaags) Land: FlagVerenigd Koninkrijk

Geboren: 18 september 1709 Gestorven: 13 december 1784

Over Samuel Johnson

Samuel Johnson (Lichfield, 18 september 1709 – Londen, 13 december 1784) meestal Dr. Johnson genoemd, was een Engelse lexicograaf, dichter, essayist en literatuurcriticus. Johnson was in zijn tijd een van de belangrijkste figuren van het Londense literaire en intellectuele milieu. Hij was een harde werker, die constant klaagde over zijn luiheid, een sociaal bewogen mens, die gebukt ging onder een enorm schuldgevoel en een zwaarmoedige theedrinker. Hij was extreem dwangmatig en had last van zijn obsessieve-compulsieve stoornis en tics. Hij zou in moderne tijden waarschijnlijk met het syndroom van Gilles de la Tourette zijn gediagnosticeerd.

Zijn filosofische roman, The History of Rasselas, Prince of Abyssinia, geïnspireerd op Candide, geschreven door Voltaire, is in een week tijd geschreven om de begrafenis van zijn moeder te kunnen betalen. In 1764 richtte Boswell The literary club op, lid waren Edmund Burke, Joshua Reynolds en Charles Fox. Toen Johnson een faillissement nabij was, kreeg hij van koning George III een pensioen uitgekeerd. Johnson was een overtuigd Tory en diep gelovig, maar liet de dogma's van het geloof nooit prevaleren boven zijn schrandere, wetenschappelijk onderbouwde observaties. Johnson was op latere leeftijd slechtziend en trok in bij zijn vrienden, Henry en Hester Thrale. Zijn zwarte, Jamaicaanse bediende Francis Barber erfde bij Johnsons dood £ 700 en de trouwring van zijn vrouw.

Bron Wikipedia

  • Armoede is een grote vijand van het menselijk geluk; zij vernietigt de vrijheid en maakt het uitoefenen van sommige deugden onmogelijk, en van andere zeer moeilijk.
  • De ware kunst van de herinnering is de kunst van de aandacht.
  • Vriendschap en liefde worden vernietigd door lange afwezigheid, doch kunnen door korte versterkt worden.
  • Een tweede huwelijk is de triomf van de hoop over de ervaring.
  • Als iemand bij het klimmen der jaren geen nieuwe vriendschapsbetrekkingen aanknoopt zal hij weldra alleen zijn. Men moet zijn vriendschap steeds bijwerken.
  • Geen onderdrukking is zo zwaar of langdurend, als dat wat opgelegd wordt door de onrechtvaardigheid en de onredelijkheid van wettelijk gezag.
  • De mensen lezen over het algemeen niet graag, als ze iets anders kunnen vinden om zich te vermaken.
  • Er zijn twee soorten van kennis. We kennen een zaak, of we weten waar we de informatie kunnen vinden.
  • Laat me lachen met de wijze en eten met de rijke.
  • Veel genoegen en ongenoegen komt voort uit de vermoedens, die men koestert over de gedachten van anderen; wij allen genieten lof die wij niet horen, en lijden onder minachting die wij niet zien.
  • Grote werken worden niet door kracht volbracht, maar door volharding.
  • Wie bedenkt, hoe weinig hij let op anderen, zal inzien hoe weinig hij de aandacht van anderen trekt.
  • Een man is in het algemeen meer voldaan met een lekker maal op zijn tafel, dan wanneer zijn vrouw Grieks spreekt.
  • Nieuwsgierigheid is een van de meest permanente en zekere kenmerken van een krachtig intellect.
  • De twee aantrekkelijkste eigenschappen van een schrijver zijn: nieuwe dingen gewoon te maken en gewone dingen nieuw.
  • Of een daad goed of kwaad is hangt af van het motief waaruit we handelen. Als ik een bedelaar een geldstuk toewerp met de bedoeling hem een gat in zijn hoofd te gooien, en hij raapt het op en koopt er eten van, heeft mijn daad een goede uitwerking; hoewel het van mij heel verkeerd is geweest.
  • Nergens raakt men zo treffend overtuigt van de ijdelheid van de menselijke hoop als in een openbare bibliotheek.
  • Wat zonder inspanning is geschreven, wordt meestal zonder plezier gelezen.
  • Wijn maakt dat een man tevredener is met zichzelf; ik zeg niet dat het hem meer aangenamer maakt voor anderen.
  • Hij kan met recht onder de weldoeners der mensheid worden gerekend, die de grote levensregels weet samen te vatten in korte spreuken, die zich gemakkelijk in het geheugen prenten en die men, door er vaak aan te denken, leren kan vanzelf voor de geest te roepen.
+17

Citaten 1 t/m 3 van 3.

  • Armoede is een grote vijand van het menselijk geluk; zij vernietigt de vrijheid en maakt het uitoefenen van sommige deugden onmogelijk, en van andere zeer moeilijk.
    Origineel: Poverty is a great enemy to human happiness; it certainly destroys liberty, and it makes some virtues impracticable, and others extremely difficult.
    In: James Boswell - The Life of Samuel Johnson (1791) Vol 4, Letter to James Boswell, 07-12-1782
    Samuel Johnson
    - +
    +32
  • Alle argumenten die men naar voren brengt om te betogen dat armoede geen kwaad is, bewijzen duidelijk dat het een groot kwaad is. Niemand slooft zich ooit uit om te bewijzen dat men met een groot vermogen gelukkig kan leven.
    Origineel: All the arguments which are brought to represent poverty as no evil, shew it to be a great evil. You never find people labouring to convince you that you may live very happily upon a plentiful fortune.
    Samuel Johnson
    - +
    +6
  • Luiheid en armoede zijn twee dingen die men de mensen altijd verweten heeft en daarom doet iedereen zijn uiterste best om zijn armoede voor anderen te verbergen en zijn luiheid voor zichzelf.
    Origineel: To be idle and to be poor have always been reproaches, and therefore every man endeavors with his utmost care to hide his poverty from others, and his idleness from himself
    The Idler (1760) No 17.
    Voor de volledige tekst zie: www.johnsonessays.com
    Samuel Johnson
    - +
    +1
De beste Samuel Johnson met armoede citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn beroemde boeken van Samuel Johnson?

Een aantal beroemde boeken van Samuel Johnson zijn "The Rambler", "Lives of the English poets" en "The Idler".

Wanneer leefde Samuel Johnson?

Samuel Johnson is geboren in 1709 en gestorven in het jaar 1784.