Citaten van Stefan Zweig met anderen

Stefan Zweig

Stefan Zweig

Oostenrijkse schrijver en journalist

Leefde van: 1881 - 1942

Categorie: Media | Schrijvers (Hedendaags) Land: FlagOostenrijk

Geboren: 28 november 1881 Gestorven: 22 februari 1942

Over Stefan Zweig

Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.

Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig bij de oorlogspers. Het verloop van de oorlog maakte hem echter steeds meer een oorlogstegenstander, wat nog eens versterkt werd door de invloed van zijn vriend, de Franse pacifist Romain Rolland. Als geëngageerde intellectueel trad Zweig tegen het nationalisme en revanchisme op en bracht hij zijn idee van een geestelijk verenigd Europa naar voren.

Nadat de Nationaalsocialisten in 1933 in Duitsland de macht hadden gegrepen en ook hun invloed in Oostenrijk voelbaar werd, emigreerde Stefan Zweig naar Londen. Bij zijn uitgever in Leipzig mocht Zweig niet meer publiceren. Hij vond echter nog een uitgever in Wenen. In 1936 werden Zweigs boeken in Duitsland verboden en openbaar verbrand.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Britse nationaliteit aan. Hij verliet Londen en kwam via New York, Argentinië en Paraguay in 1940 in Brazilië terecht. Samen met zijn tweede vrouw koos Zweig op 22 februari 1942 ervoor om vrijwillig een einde te maken aan hun leven vanwege zijn treurigheid over de vernietiging van zijn "geistige Heimat Europa".
Zweig besefte dat hij, ook bij een eventuele overwinning op Hitler-Duitsland, vertegenwoordiger van een voorbije wereld zou zijn (Die Welt von Gestern, titel van zijn laatste boek), en hij wenste dit niet bewaarheid te zien worden. Dit boek wordt gezien als een van de meest treffende en best geschreven tijdsbeelden van de periode 1900-1940.

Bron Wikipedia

  • Tevergeefs denkt de autoriteit de vrije gedachte te hebben overwonnen omdat ze haar heeft geketend. Met elk nieuw individu wordt een nieuw geweten geboren en zal er altijd iemand zijn om zich zijn morele plicht te herinneren en terug de strijd op te nemen ten voordele van de onvervreemdbare rechten
  • Waarheidsliefde en politiek wonen zelden onder één dak.
  • Elke schaduw is tenslotte ook een kind van het licht, en alleen degenen die licht en duisternis, oorlog en vrede, opkomst en ondergang hebben ervaren, alleen die hebben echt geleefd.
  • Nu, in het leven van iemand komt onvermijdelijk de tijd, dat hij in zijn eigen spiegelbeeld zijn eigen vader weer ontmoet.
  • Voor Erasmus bestond er geen morele, geen onoverbrugbare tegenstelling tussen Jezus en Socrates, tussen de christelijke leer en de antieke wijsheid, tussen vroomheid en moraliteit.
  • Elke crisis is een geschenk van het lot aan de creatieve mensen.
  • De pauze maakt ook deel uit van de muziek.
  • Slechts weinigen, zelfs niet de dapperste, hebben de moed duidelijk toe te geven dat hun beeld van gisteren fout en onzinnig was!
  • Men moet ervan overtuigd zijn om te overtuigen, en om enthousiasme te hebben om de anderen te stimuleren.
  • De wetenschap... deze engel van vooruitgang.
  • Het schaakspel bezit de wonderbaarlijke eigenschap, dat de concentratie van geestelijke energie op een nauw begrensd veld, zelfs bij de meest inspannende denkprestatie, de hersens niet doet verslappen, maar eerder hun soepelheid en hun spankracht versterkt.
  • Vroeger had de mens slechts een lichaam en een ziel. Tegenwoordig heeft hij ook nog een paspoort nodig, anders wordt hij niet als mens behandeld.
  • Ik ben opgegroeid in Wenen, de tweeduizend jaar oude supranationale metropool,  en heb die als een misdadiger moeten verlaten voordat zij gedegradeerd werd tot een Duitse provinciestad.
  • De kunst bereikt altijd daar haar grootste hoogten waar zij een grote rol speelt in het leven van een heel volk.
  • Overal waar overgave geëist wordt en verplichting, trekt Erasmus zich terug in zijn koude slakkenhuis der onpartijdigheid.
  • De betekenis van het leven is meer dan het leven zelf.
  • Op de dag dat ik mijn paspoort verloor, ontdekte ik op mijn achtenvijftigste, dat men meer met zijn thuisland verliest dan een stuk omgrensde aarde.
  • Zelfs in ballingschap is het niet zo erg te leven, als alleen in het vaderland.
  • Geen mens en geen herinnering is nog levend wanneer hij niet meer door een wezen op aarde wordt bemind.
  • Alleen bij tegenslag, weet je wie je echt bent.
+17

Citaten 1 t/m 3 van 3.

  • Ik heb mijn eigen persoon nooit zo belangrijk gevonden dat ik in de verleiding ben geweest, anderen de verhalen van mijn leven te vertellen.
    Origineel: Ich habe meiner Person niemals so viel Wichtigkeit beigemessen, daß es mich verlockt hätte, anderen die Geschichten meines Lebens zu erzählen
    De wereld van gisteren (1942) Vorwort
    Stefan Zweig
    - +
    +3
  • Men moet ervan overtuigd zijn om te overtuigen, en om enthousiasme te hebben om de anderen te stimuleren.
    Origineel: Man muß überzeugt sein, wenn man überzeugen will, Begeisterung haben, um andere zu begeistern.
    Briefe Brief aan Frederike Zweig, 18-02-1942
    Stefan Zweig
    - +
    +3
  • Wie voor zichzelf aanspraak maakt op alle vrijheden en rechten is het minst geneigd die ook anderen toe te kennen.
    Origineel: Immer ist derjenige, der für sich selber alle Freiheiten und jedes Recht beansprucht, am wenigsten geneigt, sie auch andern zuzubilligen.
    Marie Antoinette (1932) De vrienden vluchten
    Stefan Zweig
    - +
    +2
De beste Stefan Zweig met anderen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn beroemde boeken van Stefan Zweig?

Een aantal beroemde boeken van Stefan Zweig zijn "De wereld van gisteren", "Triomf en Tragiek van Erasmus van Rotterdam" en "Marie Antoinette".

Wanneer leefde Stefan Zweig?

Stefan Zweig is geboren in 1881 en gestorven in het jaar 1942.