Sören Kierkegaard
Deens filosoof
Leefde van: 1813 - 1855
Categorie: Filosofen Land: Denemarken
Geboren: 5 mei 1813 Gestorven: 11 november 1855
Over Sören Kierkegaard
Søren Aabye Kierkegaard, Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider of eerste vertegenwoordiger van het existentialisme.
In oktober 1830 begon Kierkegaard zijn studie theologie aan de Universiteit van Kopenhagen, nadat hij cum laude door de toelatingsexamens heen was gekomen. Hij toonde interesse in meerdere disciplines en kon zijn grenzeloze nieuwsgierigheid bevredigen in met name de filosofie.
In deze tijd begon hij ook met zijn eerste beschouwende publicaties, onder andere over de vrouw en de persvrijheid.
In juli 1840 rondde Kierkegaard zijn basisstudie af. Op 29 september 1841 verdedigde hij zijn proefschrift Om Begrebet Ironi ("Over het begrip ironie") en behaalde daarmee de titel van magister, vergelijkbaar met de doctorstitel.
Kierkegaards dagboeken en aantekeningen zijn een van de belangrijkste bronnen voor het begrijpen van zijn filosofie. Kierkegaard schreef vanaf 1834 meer dan 7000 pagina's met mijmeringen over actuele gebeurtenissen, zijn werk en dagelijkse beslommeringen.
De gehele collectie van de Deense "Journalen" werd bewerkt en gepubliceerd in 13 delen, bestaande uit 25 afzonderlijke bindingen, indexen inbegrepen. Veel van de aforismen die van hem worden geciteerd komen uit deze dagboeken.
Filosofen en theologen die werden beïnvloed door Kierkegaard waren onder meer Simone de Beauvoir, Albert Camus, Martin Heidegger, Karl Jaspers, Gabriel Marcel, Maurice Merleau-Ponty en Jean-Paul Sartre.
Ludwig Wittgenstein was diep onder de indruk van Kierkegaards filosofie en Karl Popper noemde hem de grote hervormer van de christelijke ethiek.
Bron Wikipedia
Bestel Sören Kierkegaard boeken bij bol.com:
Citaten 1 t/m 10 van 10.
-
Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.
Origineel:Livet forstås baglæns, men må leves forlæns.
In: Peter Thielst - Livet forstås baglæns, men må leves forlæns Het citaat bestaat niet zelf, maar de betekenis achter de woorden is terug te vinden in Kierkegaard's Dagboeken― Sören Kierkegaard -
Het is beslist waar, zoals de filosofen zeggen, dat het leven naar achteren moet worden begrepen. Maar ze vergeten de andere kwestie, dat het leven naar voren moet worden geleefd.
Origineel:Det er ganske sandt, hvad Philosophien siger, at Livet maa forstaaes baglaends. Men derover glemmer man den anden Saetning, at det maa leves forlaends.
Samlede Værker deel IV A, p.164― Sören Kierkegaard -
In elke generatie leven maar een paar mensen die zo begaafd zijn en zo rijp, dat men kan begrijpen dat zij de pers gebruiken. Maar dat bijna iedereen, en in het bijzonder alle stumpers een dergelijk communicatiemiddel gebruiken, terwijl zij niets dan kletspraat te vertellen hebben: wat een ongeproportioneerdheid!
― Sören Kierkegaard -
Dat een vogel kan leven, dat begrijp ik wel, die weet er immers niets van af dat hij bestaat voor God; maar te weten dat men voor God bestaat - en dan te kunnen leven!
― Sören Kierkegaard -
Eigenlijk is het treurige met ons mensen en dit geldt voor nagenoeg alles in ons leven, dat we eerst naderhand, als we iets gedaan hebben en dat vaak op de verkeerde manier, weten hoe we het hadden moeten doen.
― Sören Kierkegaard -
Op zich is ledigheid helemaal geen duivels oorkussen, integendeel het is gewoonweg een goddelijk leven zolang men zich niet verveelt.
― Sören Kierkegaard -
De meeste mensen (ook van wie beweerd wordt dat zij denken: professoren e.d.) leven en gaan door in de inbeelding dat zij nog veel meer begrepen zouden hebben, als ze maar langer zouden leven. Maar hoevelen komen tot die rijpheid waar ze dat kritische punt ontdekken waar alles omslaat en waar stijgend begrip gaat betekenen dat men begrijpt dat er iets is dat men niet begrijpen kan?
― Sören Kierkegaard -
Waar komt toch dat idiote idee vandaan dat alleen een vermogend man onafhankelijk zou zijn? Waarschijnlijk omdat men het als een fabel beschouwt dat men veel onafhankelijker is als men weet te leven van water en brood en van wortels.
― Sören Kierkegaard -
Hoe meer een mens vergeet tot des te meer gedaanteveranderingen is hij in staat; hoe meer hij zich echter te binnen weet te brengen, des te goddelijker wordt zijn leven.
― Sören Kierkegaard -
Wat is waarheid anders dan leven voor een idee.
Origineel:Hvad er sandhed andet end en leven for en idee.
Dagboek Aug. 1835― Sören Kierkegaard