Citaten van Sören Kierkegaard met wereld

Sören Kierkegaard

Sören Kierkegaard

Deens filosoof

Leefde van: 1813 - 1855

Categorie: Filosofen Land: FlagDenemarken

Geboren: 5 mei 1813 Gestorven: 11 november 1855

Over Sören Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard, Kopenhagen, 5 mei 1813 – aldaar, 11 november 1855) was een 19e-eeuws Deens filosoof, protestants theoloog en cultuurcriticus. Omdat hij in zijn filosofisch werk het belang van persoonlijke keuzes en betrokkenheid benadrukt, wordt Kierkegaard vaak gezien als de wegbereider of eerste vertegenwoordiger van het existentialisme.

In oktober 1830 begon Kierkegaard zijn studie theologie aan de Universiteit van Kopenhagen, nadat hij cum laude door de toelatingsexamens heen was gekomen. Hij toonde interesse in meerdere disciplines en kon zijn grenzeloze nieuwsgierigheid bevredigen in met name de filosofie.
In deze tijd begon hij ook met zijn eerste beschouwende publicaties, onder andere over de vrouw en de persvrijheid.

In juli 1840 rondde Kierkegaard zijn basisstudie af. Op 29 september 1841 verdedigde hij zijn proefschrift Om Begrebet Ironi ("Over het begrip ironie") en behaalde daarmee de titel van magister, vergelijkbaar met de doctorstitel.

Kierkegaards dagboeken en aantekeningen zijn een van de belangrijkste bronnen voor het begrijpen van zijn filosofie. Kierkegaard schreef vanaf 1834 meer dan 7000 pagina's met mijmeringen over actuele gebeurtenissen, zijn werk en dagelijkse beslommeringen.
De gehele collectie van de Deense "Journalen" werd bewerkt en gepubliceerd in 13 delen, bestaande uit 25 afzonderlijke bindingen, indexen inbegrepen. Veel van de aforismen die van hem worden geciteerd komen uit deze dagboeken.

Filosofen en theologen die werden beïnvloed door Kierkegaard waren onder meer Simone de Beauvoir, Albert Camus, Martin Heidegger, Karl Jaspers, Gabriel Marcel, Maurice Merleau-Ponty en Jean-Paul Sartre.
Ludwig Wittgenstein was diep onder de indruk van Kierkegaards filosofie en Karl Popper noemde hem de grote hervormer van de christelijke ethiek.

Bron Wikipedia

  • Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.
  • Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.
  • De meeste mensen jagen zo bezeten het geluk na, dat ze er aan voorbijlopen.
  • Om de waarheid te ontdekken wordt vereist: afzijdigheid van de kudde. En dat alleen al is genoeg om de mens banger te maken dan de dood. Want de mens is een kuddedier.
  • Veel mensen komen aan hun levenswijsheid als schooljongens, die het antwoord uit hun rekenboekje overschrijven zonder de berekening te hebben uitgevoerd.
  • De verhouding tussen God en mens is doodeenvoudig zo: verlang geen openbaringen en dergelik, maar begin met de vrijheid te nemen jezelf te zijn. Niet omdat je zelf zo belangrijk zou zijn, maar omdat Gods liefde alle haren op je hoofd al geteld heeft. Hij houdt dus van jou. Handel daar dan ook naar.
  • Ach, de deur van het geluk gaat niet naar binnen open, men kan ze niet openduwen door ertegenaan te stormen; zij gaat naar buiten open - daarom hoeft men maar weinig te doen.
  • Dat een vogel kan leven, dat begrijp ik wel, die weet er immers niets van af dat hij bestaat voor God; maar te weten dat men voor God bestaat - en dan te kunnen leven!
  • Zichzelf niet sparen en begrijpen dat alles maar scherts is, ja, dat is ernst.
  • Het opperste paradox van alle gedachten is de poging om iets te ontdekken dat gedachten niet kunnen denken.
  • Als men geheel binnengetreden is in het rijk der liefde wordt de wereld (hoe onvolkomen ook) rijk en schoon. Want het bestaat uit niets dan gelegenheden lief te hebben.
  • Omdat verveling toeneemt en omdat verveling de wortel van het kwaad is, kan het geen wonder zijn dat de wereld achteruitgaat en het kwaad toeneemt. Dit kwaad was al in het begin van de Wereld aanwezig. De Goden verveelden zich, en dus schiepen ze de mens...
  • Hoe meer men zich begrenst des te vindingrijker men wordt.
  • Christus heeft geen docenten aangesteld, maar om navolgers gevraagd.
  • Alle werkelijke hulp begint met deemoed: men moet willen dienen en niet imponeren. Men moet de geduldigste zijn en ook ongelijk kunnen aanvaarden, inzien dat men niet verstaan heeft wat de behoeftige al begrepen had.
  • God laat zich slechts kennen naarmate de mens zichzelf wil kennen; dat stelt Hem voldoende veilig tegen alle wijsneuzen.
  • Christus heeft nooit gewerkt met het onderscheid tussen orthodox en ketters, maar wel met het verschil in vruchten waaraan men beide kan kennen.
  • Alles wat indruk op ons maakt, bevindt zich in onszelve.
  • Het is Socrates net als Jezus vergaan: allemaal bewonderaars en nauwelijks navolgers.
  • Kijk, ook dat is een vorm van aanbidding, dat je ronduit tegen God zegt: ‘Ik houd het niet langer uit steeds maar aan U te denken en daarom ga ik me nu eens fijn ontspannen, want U bent niet zo kleinzielig als ikzelf’.
+17

Citaten 1 t/m 3 van 3.

  • Als men geheel binnengetreden is in het rijk der liefde wordt de wereld (hoe onvolkomen ook) rijk en schoon. Want het bestaat uit niets dan gelegenheden lief te hebben.
    Sören Kierkegaard
    - +
    +30
  • Omdat verveling toeneemt en omdat verveling de wortel van het kwaad is, kan het geen wonder zijn dat de wereld achteruitgaat en het kwaad toeneemt. Dit kwaad was al in het begin van de Wereld aanwezig. De Goden verveelden zich, en dus schiepen ze de mens...
    Sören Kierkegaard
    - +
    +29
  • Toen in Holland de specerijenprijzen eens kelderden, stortten de vele kooplui karrenvrachten in zee om zo de prijs weer op te schroeven. Iets dergelijks hebben we nodig in de wereld van de geest.
    Sören Kierkegaard
    - +
    +5
De beste Sören Kierkegaard met wereld citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn beroemde boeken van Sören Kierkegaard?

Een aantal beroemde boeken van Sören Kierkegaard zijn "Een keuze uit zijn dagboeken", "Enten Eller" en "Afsluitend onwetenschappelijk naschrift".

Wanneer leefde Sören Kierkegaard?

Sören Kierkegaard is geboren in 1813 en gestorven in het jaar 1855.