Citaten van Umberto Eco met willen

Umberto Eco

Umberto Eco

Italiaans schrijver en criticus

Leefde van: 1932 - 2016

Categorie: Media | Schrijvers (Hedendaags) Land: FlagItalië

Geboren: 5 januari 1932 Gestorven: 19 februari 2016

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt.
De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ingedeeld naar de gebedstijden binnen de kloostermuren.

Een tweede roman, De slinger van Foucault, speelt zich af in het heden, maar gaat vooral over de erfenis van de tempeliers en de rozenkruisers, laat-middeleeuwse mystieke bewegingen.

Daarnaast zijn van Eco nog een aantal bundels met essays verschenen en vijf romans: Het eiland van de vorige dag (1995), Baudolino (2001), De mysterieuze vlam van koningin Loana (2005), De begraafplaats van Praag (2010), en Het nulnummer (2015).
In 2001 schreef hij samen met de gepensioneerde aartsbisschop van Milaan, Carlo Maria Martini het boek Geloven of niet geloven: een confrontatie. In 2012 ontving hij de Vrede van Nijmegen Penning.

Bron Wikipedia

  • Ik behoor tot een verloren generatie, en hervind me uitsluitend wanneer ik mijn gezelschap deel in de eenzaamheid van mijn gelijken.
  • Om te overleven, moet je verhalen vertellen.
  • We zijn altijd bezig de geschiedenis opnieuw te maken. Onze herinnering is altijd een interpretatieve reconstructie van het verleden, dus perspectief.
  • Dat is het mooie van de anarchie op het internet. Iedereen heeft het recht zijn eigen irrelevantie te uiten.
  • De mens bedrijft het kwaad nooit zo hartstochtelijk en vol overgave als wanneer hij dat doet uit godsdienstige overtuiging.
  • De echte held is altijd per ongeluk een held.
  • Men kan zeggen dat het Italiaanse fascisme de eerste rechtse dictatuur was die een Europees land domineerde, en dat alle soortgelijke bewegingen vervolgens een soort gemeenschappelijk archetype vonden in het Mussolini-regime.
  • Ware liefde wil het goede voor de geliefde.
  • Het is altijd beter wanneer degene die ons bang maakt, ook bang voor ons is.
  • Ik geloof dat wat we worden, afhangt van wat onze vaders ons leren op vreemde momenten, wanneer ze ons niet proberen te onderwijzen. We worden gevormd door kleine stukjes wijsheid.
  • De schoonheid van de kosmos wordt niet alleen gegeven door eenheid in verscheidenheid, maar ook door verscheidenheid in eenheid.
  • De computer is niet een intelligente machine die domme mensen helpt, integendeel, het is een domme machine die alleen in handen van intelligente mensen goed werkt.
  • Bibliotheken zijn betoverend:  soms heb je, als je er boeken over exotische landen consulteert, het gevoel dat je op de trein stapt en afreist naar verre oorden.
  • Om herkenbaar en schrikwekkend te zijn, moet een vijand zich in ons eigen huis bevinden, of op de drempel ervan staan.
  • Afwezigheid is voor de liefde zoals de wind is voor vuur: het schakelt de kleine uit, maar laat de grote groeien.
  • Toen mijn kinderen nog klein waren, kon ik hun verhalen vertellen. Toen ze volwassen werden, wist ik niet aan wie ik nog verhalen kon vertellen, dus besloot ik een roman te schrijven.
  • Wanneer je echte vijanden te sterk zijn, moet je kiezen voor zwakkere vijanden.
  • Ik heb een goed geheugen. Maar ik zou geïnteresseerd zijn in het geheugen, zelfs als ik een slecht geheugen had, omdat ik geloof dat geheugen onze ziel is. Als we ons geheugen volledig verliezen, zijn we zonder ziel.
  • We leven voor boeken. Een zoete missie in deze wereld gedomineerd door wanorde en verval.
  • Ik ontwikkelde een passie voor de Middeleeuwen op dezelfde manier waarop sommige mensen een passie voor kokosnoten ontwikkelen.
+17

Citaten 1 t/m 2 van 2.

  • We hebben een limiet, een zeer ontmoedigende, vernederende limiet: de dood. Daarom houden we van alle dingen waarvan we aannemen dat deze geen grenzen kennen en daarom geen doel hebben. Het is een manier om te ontsnappen aan gedachtes over de dood. We houden van lijsten omdat we niet willen sterven.
    Origineel: We have a limit, a very discouraging, humiliating limit: death. That's why we like all the things that we assume have no limits and, therefore, no end. It's a way of escaping thoughts about death. We like lists because we don't want to die.
    SPIEGEL Interview with Umberto Eco, 11-11-2009.
    Voor de volledige tekst zie: www.spiegel.de
    Umberto Eco
    - +
    +1
  • De schoonheid van het lichaam is beperkt tot de huid. Als mannen zouden zien wat zich onder de huid bevindt, zoals gebeurt met de Boeotiaanse lynx, zouden ze huiveren bij het aangezicht van de vrouw. Al die gratie bestaat uit slijm en bloed, vocht en gal. Als men denkt aan wat verborgen is in de neus, keel en buik, vindt men alleen vuiligheid. En als het u weerzinwekkend is om het slijm of de mest met uw vingertop aan te raken, waarom zouden we dan de zak zelf willen omarmen die de mest bevat?
    Origineel: Se gli uomini vedessero quello che è sotto la pelle, così come accade con la lince di Beozia, rabbrividirebbero alla visione della donna. Tutta quella grazia consiste di mucosità e di sangue, di umori e di bile. Se si pensa a ciò che si nasconde nelle narici, nella gola e nel ventre, non si troverà che lordume. E se ti ripugna toccare il muco o lo sterco con la punta del dito, come mai potremmo desiderare di abbracciare il sacco stesso che contiene lo sterco?
    De naam van de Roos 4e dag, nacht
    Umberto Eco
    - +
     0
De beste Umberto Eco met willen citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Vraag en antwoord

Wat zijn beroemde boeken van Umberto Eco?

Een aantal beroemde boeken van Umberto Eco zijn "De naam van de Roos", "De slinger van Foucault" en "Het eiland van de vorige dag".

Wanneer leefde Umberto Eco?

Umberto Eco is geboren in 1932 en gestorven in het jaar 2016.