Mahabharata
Indiaas religieus epos
Over Mahabharata
De Mahabharata, soms Bharata genoemd, is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het hindoeïsme. De Mahabharata is het op twee na grootste literaire werk van de wereld na het epos van koning Gesar en Manas en bestaat uit 18 delen, zogeheten parva's, die elk weer onderverdeeld zijn in kleinere delen. De titel, met de klemtoon op bha, is afgeleid van Maha (Sanskriet: groot) en Bharata (Sanskriet: India/wereld/alles, en in de stam bharat (de wereld) dragen). Mahabharata betekent dus zoiets als "India, de grote" of "Gehele Wereld" of "grote stut". Het werk is onderdeel van de itihasa (letterlijk: dat wat gebeurd is) en bevat in zijn meest uitgebreide versie meer dan 100.000 verzen, waardoor het ongeveer vier keer zo lang is als de Bijbel en zeven keer zo lang als de Ilias en de Odyssee.
Bron Wikipedia
Citaten 1 t/m 10 van 12.
-
Een wond, door een pijl toegebracht, zal een litteken krijgen en genezen; een woud, door de bijl geveld, zal weer opgroeien, maar een wond, door de tong toegebracht, geneest nooit.
― Mahabharata -
Wijsheid kan de angst niet verdrijven, angst echter wel de wijsheid.
― Mahabharata -
De allergrootste dwazen en de allergrootste wijzen slagen gemakkelijk in het leven; degenen die daar tussenin staan hebben het echter moeilijk.
― Mahabharata -
Overwin de toornige met zachtheid, de boze met goedheid, de vrek met gulheid, de leugenaar met waarheid.
― Mahabharata -
Het verstarren van een religieuze vorm maakt godsdienst tot huichelarij.
― Mahabharata -
Het is gemakkelijk een veldslag te strijden, maar moeilijk te geven zonder trots en ijdelheid.
― Mahabharata -
Mannen die werkelijk heldhaftig handelen, roemen hun eigen verdiensten nooit.
― Mahabharata -
De allerdwaasten en de allerwijsten hebben gemakkelijk succes, maar wie daar tussen valt, heeft veel te lijden.
― Mahabharata -
Niet door rijkdom, niet door macht, niet door verschrikkelijke ascese, kan de mens ontsnappen aan zijn natuur, waaraan hij gebonden ligt.
― Mahabharata -
Verdwaasd is de hoogmoedige, want hoogmoed is immers verdwazing?
― Mahabharata