Michel Foucault
Frans essayist en filosoof
Leefde van: 1926 - 1984
Categorie: Filosofen | Schrijvers (Hedendaags) Land: Frankrijk
Geboren: 15 oktober 1926 Gestorven: 25 juni 1984
Over Michel Foucault
Michel Foucault (Poitiers, 15 oktober 1926 – Parijs, 25 juni 1984) was een Frans filosoof, bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren 70 en 80 en zijn analyses in de politieke filosofie via begrippen als disciplinemaatschappij, biopolitiek en biomacht.
Men plaatst hem in de continentale filosofie, het structuralisme en poststructuralisme, hoewel hij de termen niet met zichzelf associeerde. Foucaults colleges trokken overvolle zalen. Hij zou dit doen tot hij in 1984 aan een aids-gerelateerde ziekte overleed.
Kort na zijn dood richtte Foucault's partner, Daniel Defert, de eerste nationale hiv/aids-organisatie in Frankrijk op, genaamd AIDES, een woordspeling op het Franse woord voor hulp, aide, en de naam van de aandoening.
Bron Wikipedia
Boeken van Michel Foucault
Zoek binnen de citaten van Michel Foucault naar deze woorden:
Citaten 1 t/m 10 van 10.
-
De mens zal verdwijnen als een gezicht in het zand op de vloedlijn van de zee.
Origineel:L'homme s'effacerait, comme à la limite de la mer un visage de sable.
De woorden en de dingen (1966)― Michel Foucault -
Per slot van rekening, waarom de waarheid? Waarom is men om de waarheid bezorgd, en wel meer dan om zichzelf overigens? En waarom draagt men slechts via de zorg om de waarheid zorg voor zichzelf? Ik geloof dat we hiermee een fundamentele vraag aanroeren, die ik de vraag van het Westen zou willen noemen: wat is er gebeurd waardoor de hele westerse cultuur om die veelvormige waarheidsplicht is gaan draaien?
Breekbare vrijheid (1982) , p. 200― Michel Foucault -
Kritiek is de beweging waarin het subject zich het recht verschaft de waarheid op haar machtseffecten en de macht op haar waarheidspreken te ondervragen. Kortom, kritiek is de kunst van de vrijwillige onslaafsheid.
Origineel:Je dirai que la critique, c'est le mouvement par lequel le sujet se donne le droit d'interroger la vérité sur ses effets de pouvoir et le pouvoir sur ses discours de vérité : eh bien ! la critique, cela sera l'art de l'inservitude involontaire.
― Michel Foucault -
De archeologie van ons denken toont eenvoudig aan dat de mens een uitvinding van recente datum is. En mogelijk ook dat zijn einde nabij is.
Origineel:L'homme est une invention dont l'archéologie de notre pensée montre aisément la date récente et peut-être la fin prochaine, l'homme va disparaître.
De woorden en de dingen (1966) p. 453― Michel Foucault -
Psychologie zal nooit de waarheid over waanzin kunnen vertellen, want de waanzin bevat de waarheid van de psychologie.
Origineel:Jamais la psychologie ne pourra dire sur la folie la vérité, puisque c'est la folie qui détient la vérité de la psychologie.
― Michel Foucault -
De klassieke filosofie heeft ons geleerd onze dood te aanvaarden. De moderne filosofie, de dood van anderen.
Origineel:La philosophie antique nous apprenait à accepter notre mort. La philosophie moderne, la mort des autres.
toegeschreven― Michel Foucault -
Ik heb mensen ontmoet die boeken schrijven, mensen die de zieken behandelen, mensen die in de economie werken en anderen die elektronische muziek maken. Ik heb mensen ontmoet die lesgeven, mensen die schilderen en mensen van wie ik nooit echt begreep wat zij deden. Maar intellectuelen? Nooit.
Origineel:'ai rencontré des gens qui écrivent des romans, et d'autres qui soignent des malades. Des gens qui font des études économiques et d'autres qui composent de la musique électronique. J'ai rencontré des gens qui enseignent, des gens qui peignent et des gens dont je n'ai pas bien compris s'ils faisaient quoi que ce soit. Mais d'intellectuels, jamais.
Le philosophe masqué (1980)― Michel Foucault -
Nietzsche volgend, geloof ik dat de waarheid in termen van oorlog begrepen moet worden. De waarheid van de waarheid, dat is de oorlog.
Origineel:Je crois, à la suite de Nietzsche, que la vérité est à comprendre en termes de guerre. La vérité de la vérité, c'est la guerre.
Interview, 1975― Michel Foucault -
Eertijds raakte de Griekse waarheid door die enkele zin "Ik lieg" aan het wankelen. De zin "Ik spreek" stelt de hele moderne fictie op de proef.
Origineel:La vérité grecque a tremblé, jadis, en cette seule affirmation : «Je mens». « Je parle» met à l’épreuve toute la fiction moderne.
La pensée du dehors (1966)― Michel Foucault -
Er bestaat geen instelling van de waarheid zonder een wezenlijke postulering van de andersheid. De waarheid is nooit hetzelfde. Waarheid kan alleen in de vorm van de andere wereld en het andere leven bestaan.
Origineel:Il n’y a pas d’instauration de la vérité sans une position essentielle de l’altérité. La vérité, ce n’est jamais le même. Il ne peut y avoir de vérité que dans la forme de l’autre monde et de la vie autre.
Le courage de la vérité (1984)― Michel Foucault