Stefan Zweig
Oostenrijkse schrijver en journalist
Leefde van: 1881 - 1942
Categorie: Media | Schrijvers (Hedendaags) Land: Oostenrijk
Geboren: 28 november 1881 Gestorven: 22 februari 1942
Over Stefan Zweig
Stefan Zweig (Wenen, 28 november 1881 – Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942) was een Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst. Zweig studeerde germanistiek, Romaanse kunst en filosofie in Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. In 1913 vestigde hij zich in Salzburg.
Stefan Zweig werd in een welgestelde Joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "Jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, het genre waarmee hij zijn grootste roem zou verwerven.
Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig bij de oorlogspers. Het verloop van de oorlog maakte hem echter steeds meer een oorlogstegenstander, wat nog eens versterkt werd door de invloed van zijn vriend, de Franse pacifist Romain Rolland. Als geëngageerde intellectueel trad Zweig tegen het nationalisme en revanchisme op en bracht hij zijn idee van een geestelijk verenigd Europa naar voren.
Nadat de Nationaalsocialisten in 1933 in Duitsland de macht hadden gegrepen en ook hun invloed in Oostenrijk voelbaar werd, emigreerde Stefan Zweig naar Londen. Bij zijn uitgever in Leipzig mocht Zweig niet meer publiceren. Hij vond echter nog een uitgever in Wenen. In 1936 werden Zweigs boeken in Duitsland verboden en openbaar verbrand.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Britse nationaliteit aan. Hij verliet Londen en kwam via New York, Argentinië en Paraguay in 1940 in Brazilië terecht. Samen met zijn tweede vrouw koos Zweig op 22 februari 1942 ervoor om vrijwillig een einde te maken aan hun leven vanwege zijn treurigheid over de vernietiging van zijn "geistige Heimat Europa".
Zweig besefte dat hij, ook bij een eventuele overwinning op Hitler-Duitsland, vertegenwoordiger van een voorbije wereld zou zijn (Die Welt von Gestern, titel van zijn laatste boek), en hij wenste dit niet bewaarheid te zien worden. Dit boek wordt gezien als een van de meest treffende en best geschreven tijdsbeelden van de periode 1900-1940.
Bron Wikipedia
Boeken van Stefan Zweig
Bestel Stefan Zweig boeken bij bol.com:
Zoek binnen de citaten van Stefan Zweig naar deze woorden:
Citaten 1 t/m 10 van 46.
-
Elke schaduw is tenslotte ook een kind van het licht, en alleen degenen die licht en duisternis, oorlog en vrede, opkomst en ondergang hebben ervaren, alleen die hebben echt geleefd.
Origineel:Jeder Schatten ist im letzten doch auch Kind des Lichts, und nur wer Helles und Dunkles, Krieg und Frieden, Aufstieg und Niedergang erfahren, nur der hat wahrhaft gelebt.
De wereld van gisteren (1942)― Stefan Zweig -
Tevergeefs denkt de autoriteit de vrije gedachte te hebben overwonnen omdat ze haar heeft geketend. Met elk nieuw individu wordt een nieuw geweten geboren en zal er altijd iemand zijn om zich zijn morele plicht te herinneren en terug de strijd op te nemen ten voordele van de onvervreemdbare rechten van de mens en de mensheid; er zal altijd een Castellion zijn om op te staan tegen een Calvijn en om de soevereine onafhankelijkheid van de meningen te verdedigen tegen alle vormen van geweld.
― Stefan Zweig -
Waarheidsliefde en politiek wonen zelden onder één dak.
Origineel:Wahrhaftigkeit und Politik wohnen selten unter einem Dach.
Marie Antoinette (1932)― Stefan Zweig -
Elke crisis is een geschenk van het lot aan de creatieve mensen.
Origineel:Jede Krise ist ein Geschenk des Schicksals an den schaffenden Menschen.
Vitalität und Widerspiel (1925)― Stefan Zweig -
Nu, in het leven van iemand komt onvermijdelijk de tijd, dat hij in zijn eigen spiegelbeeld zijn eigen vader weer ontmoet.
Origineel:Nun kommt im Leben eines jedweden unverweigerlich die Zeit, da er im Bilde seines Wesens dem eigenen Vater wiederbegegnet.
De wereld van gisteren (1942)― Stefan Zweig -
Erasmus was het licht van zijn eeuw.
Origineel:Erasmus war das Licht seines Jahrhunderts.
― Stefan Zweig -
Voor Erasmus bestond er geen morele, geen onoverbrugbare tegenstelling tussen Jezus en Socrates, tussen de christelijke leer en de antieke wijsheid, tussen vroomheid en moraliteit.
Origineel:Für Erasmus bestand kein moralischer, kein unüberbrückbarer Gegensatz zwischen Jesus und Sokrates, zwischen christlicher Lehre und antikischer Weisheit, zwischen Frömmigkeit und Sittlichkeit.
― Stefan Zweig -
De ontelbare werken van Erasmus, geschreven in een super-nationale taal; het humanistische latijn, slapen ongestoord in de bibliotheken.
Origineel:Erasmus unzählbaren Werke, verfaßt in einer vergessenen, übernationalen Sprache, dem humanistischen Latein, schlafen unaufgestört in den Bibliotheken.
― Stefan Zweig -
De pauze maakt ook deel uit van de muziek.
Origineel:Auch die Pause gehört zur Musik.
Der Stern über dem Walde (1904)― Stefan Zweig -
De wetenschap... deze engel van vooruitgang.
Origineel:Die Wissenschaft... dieser Engel des Fortschritts.
De wereld van gisteren (1942)― Stefan Zweig