Citaten uit Les Misérables van Victor Hugo

Citaten 1 t/m 10 van 17.

  • Het opperste geluk in het leven is de overtuiging dat je bemind wordt om wie je bent, of liever, bemind wordt ongeacht wie je bent.
    Origineel: Le bonheur suprême de la vie est la conviction d'être aimé pour soi-même, ou plus exactement, d'être aimé en dépit de soi-même.
    Bron: Les Misérables
    Victor Hugo
    - +
    +76
  • Het eerste symptoom van ware liefde is bij een jongen verlegenheid, bij een meisje durf.
    Origineel: Le premier symptôme de l'amour vrai, chez un jeune homme c'est la timidité; chez une jeune fille, c'est la hardiesse.
    Bron: Les Misérables (1862)
    Victor Hugo
    - +
    +70
  • Niemand bewaart een geheim ooit zo goed als een kind.
    Origineel: Personne ne garde un secret comme un enfant.
    Bron: Les Misérables VIII
    Victor Hugo
    - +
    +28
  • Er is een schouwspel grootser dan de zee: dat is de hemel; er is een schouwspel grootser dan de hemel: dat is het geweten.
    Origineel: Il y a un spectacle plus grand que la mer, c'est le ciel; il y a un spectacle plus grand que le ciel, c'est l'intérieur de l'âme.
    Bron: Les Misérables III Tempête sous un crâne
    Victor Hugo
    - +
    +8
  • De lach is de zon die de winter van het menselijk gezicht verdrijft.
    Origineel: Le rire, c'est le soleil; il chasse l'hiver du visage humain.
    Bron: Les Misérables (1862)
    Victor Hugo
    - +
    +7
  • Alles gehoorzaamt aan het succes, zelfs de grammatica.
    Origineel: Tout obéit au succès, même la grammaire.
    Bron: Les Misérables (1862)
    Victor Hugo
    - +
    +4
  • Mijn vrienden, onthoud dit, er bestaan geen onkruid en slechte mannen. Er bestaan alleen slechte boeren.
    Origineel: Mes amis, retenez ceci, il n'y a ni mauvaises herbes ni mauvais hommes. Il n'y a que de mauvais cultivateurs.
    Bron: Les Misérables
    Victor Hugo
    - +
    +4
  • Beperk de armoede zonder de welvaart te beperken.
    Origineel: Limiter la pauvreté sans limiter la richesse.
    Bron: Les Misérables
    Victor Hugo
    - +
    +3
  • De mens is niet een cirkel met een middelpunt, maar een ellips met twee brandpunten: de feiten zijn het ene en de ideeën het andere.
    Origineel: L'homme n'est pas un cercle à un seul centre; c'est une ellipse à deux foyers. Les faits sont l'un, les idées sont l'autre.
    Bron: Les misérables
    Victor Hugo
    - +
    +3
  • Het was verkeerd om van de bourgeoisie een klasse te maken. De bourgeoisie is gewoon het tevreden deel van het volk.
    Origineel: On a voulu, à tort, faire de la bourgeoisie une classe. La bourgeoisie est tout simplement la portion contentée du peuple.
    Bron: Les Misérables
    Victor Hugo
    - +
    +3
De beste Les Misérables van Victor Hugo citaten, wijsheden, quotes en uitspraken vindt u nu al ruim 20 jaar op citaten.net.

Over Victor Hugo

Victor Marie Hugo (Besançon, 26 februari 1802 – Parijs, 22 mei 1885) was een Frans schrijver, dichter, essayist en staatsman en wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Franse romantische auteurs van de 19e eeuw. Hij schreef romans, gedichten, toneelstukken, essays en politieke toespraken en liet ook een uitgebreide briefwisseling na. Victor Hugo werd sterk beïnvloed door François René de Chateaubriand. Hugo publiceerde zijn eerste dichtbundel in 1822. Victor Hugo werd geboren te Besançon (Franche-Comté) in 1802 als derde zoon van Joseph Léopold Sigisbert Hugo (1773-1828), een Franse generaal onder het keizerrijk van Napoleon afkomstig uit Lotharingen, en Sophie Trébuchet, oorspronkelijk afkomstig uit Nantes. Door het beroep van zijn vader kende Hugo een moeilijke kindertijd en werd hij door het garnizoensleven meegesleurd van stad tot stad. Victor Hugo streefde naar verandering van de maatschappij en stelde de sociale ongelijkheid aan de kaak. Hij kritiseerde de rijken die er enkel naar streefden winst te maken zonder die winst opnieuw te herinvesteren in de productie. Dit werd hem echter niet in dank afgenomen door de bourgeoisie. Tijdens zijn politieke carrière heeft Hugo ook meerdere grote toespraken gehouden. Heel vaak hebben Hugo’s romans een sociale en maatschappijkritische inslag. Claude Gueux (1834), de documentaire novelle waarin hij de doodstraf aanklaagde, was alvast een eerste stap in die richting. Les Misérables (1862) heeft zeker een sociale betekenis en vertoont karakteristieken van het realisme, maar kan toch niet volledig worden beschouwd als een realistische roman. Les Travailleurs de la mer (1866) sluit dan weer dichter aan bij de romantische esthetiek van het begin van de negentiende eeuw, met zijn verschrikkende natuur en zijn monsters. Sommigen vinden dit werk dan weer te pathetisch en melodramatisch. Hugo was niet alleen een zeer begenadigd schrijver, maar ook een talentvol tekenaar. Tijdens zijn leven heeft hij zo’n 4000 tekeningen geproduceerd. Oorspronkelijk was dit slechts een hobby, maar de hobby werd steeds belangrijker naarmate hij zich meer ging toeleggen op de politiek en minder op het schrijven. Zozeer zelfs dat tekenen zijn creatieve uitlaatklep werd in de periode 1848-1851. Lang na zijn dood wist Hugo nog tegenstrijdige reacties op te wekken: Charles Maurras verafschuwde hem, François Mauriac had de grootste bewondering voor hem.

Bron Wikipedia